Japon turiste saldırı turizmciyi kaygılandırdı

Abone ol

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Kapadokya’da bıçaklanarak öldürülen Japon turist, turizm sektörünü kaygılandırdı. Olayın sadece Kapadokya bölgesini değil, tüm Türkiye’de turizmi kötü etkileyeceğini savunan turizmciler, geçmişte yaşanan benzer olaylardan ders alınmadığı için aynı sıkıntıların devam ettiğini belirtiyor. Gezi Parkı ve Suriye olaylarının ardından söz konusu olayın tuz biber olduğunu kaydeden yetkililer “İşimiz zor” yorumunu yapıyor. Dün bölgede bir kişiye daha tecavüz girişiminde bulunulduğunu söyleyen Kapadokya Prefosyonel Turist Rehberleri Derneği (KARED) Başkanı Sami Yılmaz, vadilerdeki denetimsizlik devam ettiği sürece benzer olayların görülmeye devam edeceğini vurguladı.  Kapadokya’da yaşanan olayın arkasında vadilere giriş çıkışlardaki denetimsizliğin olduğuna işaret eden Yılmaz, “Milli Parklar Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde ve buralara bir koruyucu getirmek yerine, alan kılavuzluğuyla uğraşıyorlar. Buradaki turistler de gelecek olanlar da artık tedirgin” diye konuştu.
 
Turistlerde gitmeli miyiz tedirginliği

Yılmaz, olayın önümüzdeki dönemde sektör adına ağır etkileri olacağını ifade ederek, “Özellikle son dönemde vadilere kimin girip çıktığı belli değil. Vadilere araç girişlerinin yasaklanması gerekiyor. Milli Parklar’a koruyucu getirmek yerine, alan kılavuzluğu yerleştirmek için uğraşılıyor. Kısa süren eğitimlerle hazır olmayan rehberler yetiştiriliyor. Bu durum turizmi kötü etkiledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki alanlar için koruyucu sağlamalı. Önceden atlı jandarmalar vardı, herhangi bir neden öne sürmeden onları da kaldırdılar. Buradaki turistler de olaylardan tedirgin. ‘Gitmemiz mi gerek’ diye soruyorlar. Tur için rezervasyon yaptıran, ancak henüz gelmeyen yabancı turistler de tur şirketlerine aynı soruyu soruyormuş. Güvenlikteki açık bu olayları buraya getirdi.”
 
Bayındır: Ne istiyoruz anlamadım

Turistik Otelciler, İşletmeciler  ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da olayın ardından Japon Konsolosluğu’na başsağlığı mesajı gönderdiklerini söyledi. Hem Kapadokya hem İstanbul turizminin olaydan olumsuz etkileneceğini belirten Bayındır, “Niye öldürüyoruz, iki tane gariban Japon turist kız… Nedir derdimiz bir türlü anlayabilmiş değilim. Japonlar zaten çok ürkek bir millet. En küçük hadisede kaçırabiliriz. Olimpiyatları onlar kazandı diye mi yaptık? Başka bir şey gelmiyor aklıma… Çok çirkin bir şey. Keşke hiç olmasaydı” diye konuştu.
 
Dönmez:Tuz biber oldu

Dünyanın her yerinde benzer olaylarla karşılaşma ihtimalinin olduğunu söyleyen
Jolly Tur Kültür Turları Operatörü Serhat Dönmez, Gezi Parkı ve Suriye gibi olayların ardından bu gelişmenin de “tuz, biber” olduğunu belirtti. Turizmin muhakkak etkileneceğini söyleyen Dönmez, “İşimiz zorlaşacak. Japonlar örf ve adetlerine sadık, son derece saygılı insanlar. Bizimle kültürel anlamda bir benzeşme var. Bu nedenden dolayı belli bir süre bir tavır, tepki olacaktır” dedi.

445 bin 375 araca/sürücüye işlem yapıldı İran 'sıcak para' arıyor: 100 milyar dolar lazım! Balıkçılar sezonun ilk avından ağları dolu döndü Adanaspor'un teknik direktörü Sol Bamba hayatını kaybetti Erdoğan: Çelik Kubbe sistemi geliştireceğiz