İtalya'nın yeni turizm düzenlemesi adımı AB'yi sevindirdi

İtalya hükümeti, Avrupa Birliği'nden (AB) uzun zamandır gelen plaj işletmeleri ruhsatlarının rekabete açılması talebine karşılık, Haziran 2027'de ihaleye çıkılması şartıyla mevcutların geçerlilik süresini Eylül 2027'ye kadar uzatan kanun hükmünde kararnameyi kabul etti. Yeni kararname, mevcut ruhsat sahiplerinin yatırımlarını, ihaleleri kazanan kişilerin ödeyeceği tazminatlarla geri almasını da garantileyecek.

AA | Abone ol

İtalya sahillerinde şemsiye ve şezlong kiralayan küçük aile işletmelerinin ruhsatlarının geleneksel olarak nesilden nesle aktarılmasının fiili tekel oluşturması ve sektörün yeni girişimcilere kapalı bulunması, AB'nin rekabet kurallarıyla çeliştiği gerekçesiyle uzun süredir Roma ile Brüksel arasında anlaşmazlığa yol açıyordu.

Ülkede halihazırda geçerli plaj ruhsatları olanları mağdur etmek istemeyen ancak AB'nin de baskısı altında kalan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, soruna çare bulmak için adım attı. Başbakanlıktan dün akşam yapılan yazılı açıklamaya göre hükümet, mevcut plaj ruhsatlarının geçerlilik süresini Eylül 2027'ye kadar uzatan ancak öncesinde Haziran 2027'ye kadar da ihaleye çıkılması zorunluluğunu getiren kanun hükmünde kararnameyi kabul etti.

Kararname 60 gün içinde onaylanmalı

Başbakanlığın açıklamasında, "Roma ile Brüksel arasındaki işbirliği, ruhsat ihalelerinin açılması ihtiyacı ile mevcut imtiyaz sahiplerinin meşru beklentilerini koruma fırsatı arasında bir denge bulmayı mümkün kıldı ve bu durum, milletimiz için özel öneme sahip asırlık ve karmaşık bir konuda bir anlaşmaya varılmasına olanak sağladı" ifadesi kullanıldı. Kararnamenin parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Senato'da 60 gün içinde onaylanması gerekiyor.

AB Komisyonu karardan memnun

İtalyan basınında yayımlanan haberlerde Roma'nın bu adımını AB Komisyonu'nun da memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. AB, İtalya'ya 2006 yılında plaj ruhsatlarına yönelik kamu ihaleleri düzenlemesi talimatını vermiş ancak Brüksel'den gelen baskılara rağmen o tarihten bu yana hiçbir İtalyan hükümeti, bu konuda adım atmamıştı.

Son olarak yüzlerce plaj işletmecisi, 9 Ağustos'ta sektördeki geleceklerinin belirsizliği nedeniyle endişelerini dile getirmek amacıyla iki saatliğine greve gitmişti.

THY'nin uçağı türbülansa girdi: 6 kişi yaralandı! ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta düştü İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu Fransa'nın yeni başbakanı belli oldu Teğmenlerin kılıçlı yemini inceleniyor