İstihdamın ve yatırımın yıldızı turizm oldu
Turizmin lokomotifi olan konaklama yatırımları 70 milyar doları aştı. Konaklama, havacılık, yeme içme ve seyahat acenteciliği alanlarında çalışan sayısı 1.2 milyon kişiye ulaştı
Abone olANKARA - Türkiye, sektöre yaptığı yatırım ve istihdam verileriyle turizme ivme kazandırdı.
Türkiye'de turizm sektörünün lokomotifi konumunda olan konaklama kesimindeki yatırımlar 70 milyar doları aştı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) verilerinden derlenen bilgilere göre, konaklama, havacılık, yeme içme ve seyahat acenteciliği alanlarında çalışan sayısı aradan geçen 30 yılda 200 binlerden 1,2 milyon kişiye ulaştı.
Sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizm sektöründe
Mal ve hizmet alışverişleri yoluyla 54 sektörü etkileyen turizm, ülkenin kalkınmasına da çok önemli katkı sunuyor. Türkiye'de sigortalı çalışanların yüzde 6-7'si turizm sektöründe bulunuyor.
Türkiye Avrupa'da beşinci
Rakamlara bakıldığında Akdeniz ülkelerinde ekonomiyi en fazla etkileyen sektörlerden biri olan turizmin ekonomiyi etkileme katsayılarının en yüksek olduğu ülkelerin ise İtalya ve Türkiye olduğu görülüyor.
Türkiye turizmde çalışan sayısıyla Avrupa'da 5. sırada yer alıyor. Ağırlığını otel ve lokantaların oluşturduğu turizm sektöründe faaliyet gösteren işyeri sayısı Türkiye toplamının yaklaşık yüzde 9'unu oluşturuyor.
Turizmde çalışan sayısı yazın artıyor
Türkiye genelinde turizm sektöründe istihdam edilenlerin 360 bini konaklama tesislerinde çalışıyor. Konaklama sektöründe çalışanların sayısı deniz, kum ve güneş sezonunun açıldığı mayıstan eylüle kadar olan "yüksek sezonda" 450 bin kişiye çıkarken, düşük sezonda ise yaklaşık 240 binde seyrediyor.
Bu dönemde turizmde istihdamın yüzde 85'ini oluşturan konaklama tesisleriyle yiyecek içecek hizmetlerinde sosyal güvenlik sistemine kayıtlılık oranı yüzde 70'e yaklaşıyor.
Yatak sayısı 1 milyonu geçti
Konaklama tesisleri, yılda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık komple yeni yatırım ve mevcut tesislere yenileme yatırımı yapıyor.
Turizm, 9 milyar doları konaklama kesiminden olmak üzere yılda toplam yılda 26 milyar dolarlık satın alma gerçekleştiriyor. Konaklama alanına yapılan yatırımların yüzde 89'unu Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesisler oluşturuyor.
Türkiye'de 750 bini Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli tesislerde olmak üzere yaklaşık 1,3 milyon yatak bulunuyor. Yeni yatırım için teşvik belgesi almış projelerle öngörülen tesisler tamamlandığında 2015'e kadar 250 bin yeni yatak daha hizmete girecek.
Turizmde çalışana yılda 4 milyar lira ödeme
Konaklama sektöründe istihdamın yüzde 70'i Antalya ve İstanbul'daki tesislerde gerçekleşiyor.
Türkiye'de yapılan ücret ödemelerinin yüzde 5'i turizmde gerçekleşiyor. Turizmde çalışanlara bir yılda 4 milyar dolarlık ücret ödemesi yapılıyor. Turizmde üretilen cironun yüzde 75'i Antalya, İstanbul ve Muğla'da gerçekleşiyor. 5 yıldızlı 400 odalı bir tesiste, giderlerin yarısını personel oluşturuyor.
5 yıldızlı 400 odalı bir tesiste yılda yaklaşık 150 ton et, 400 ton meyve-sebze, 1000 ton içecek tüketiliyor. Konaklama tesislerinde dinletilen müzikler için sanatçılara yılda 8 milyon lira ödeniyor.
Türkiye ekonomisi 2018'de 1.3 trilyon dolarlık yurt içi hasılaya ulaşacak
Aynı zamanda söz konusu sektör daha az maliyetle daha hızlı istihdam imkanı sunuyor. Turizm, teşviklerle en çok istihdam doğuran ikinci sektör olma özelliği de taşıyor.
Kalkınma Bakanlığının 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı'na göre ise Türkiye ekonomisi 2018 yılında 1,3 trilyon dolarlık yurt içi hasılaya ulaşacak.