Esnafa uyarı: "Turistlere iyi davranın"

Londra Kültür ve Tanıtım Müşavirliğine yapılan şikayet üzerine Marmaris'teki esnaflar, resmi yazıyla turistlere iyi davranmaları konusunda uyarıldı.

Abone ol

MUĞLA - İngiliz bir turistin Londra Kültür ve Tanıtım Müşavirliğine yaptığı şikayet üzerine Marmaris'teki esnaflara resmi yazıyla uyarıda bulunuldu.

Bir süre önce Marmaris'te tatil yapan Richard Bourlat, ülkesinden dönünce Türkiye'nin Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğine ilçede karşılaştığı olumsuz esnaf davranışlarıyla ilgili şikayetleri içeren dilekçe verdi.

Müşavirlikten Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gönderilen yazıda, turistin "Marmaris'te vatandaşların turistlere karşı kaba oldukları, özellikle dükkan ve restoran gibi iş yerlerinde çalışanların turistlere uygun olmayan davranışlarda bulunulduğu" şikayeti iletildi.  

Bunun üzerine Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Denizlioğlu imzasıyla Marmaris Belediyesine gönderilen, şikayetin de bulunduğu resmi uyarı yazısı çoğaltılarak zabıtalar tarafından ilçedeki esnafa dağıtıldı. Uyarı yazısında, "İlimiz turizminde önemli bir yere sahip İngiliz pazarında bu tür sıkıntılara meydan verilmemesi için gerekli önlemlerin alınması, özellikle hanutçuluğun önününe geçilerek ilimizin tanıtımında kaliteli hizmetin ön plana çıkartılmasının büyük önem arz ettiği bilinmektedir" ifadelerine yer verildi.

Anketlerde turistlerin en fazla şikayetçi oldukları konuların başında gelen hanutçuluk gibi kötü davranışlar konusunda ilçedeki esnafın ilk kez resmi yazıyla uyarıldığı belirtildi.

"Turist velinimetimiz"

Muğla Esnaf Odaları Birliği ve Marmaris Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelen turist zengin de olsa fakir de olsa velinimet olduğunu, bir bardak çay bile içse ülkeye döviz bıraktığını söyledi.

Hanutçuluk gibi olumsuz davranışların turizmi daha da kötüne götürdüğüne işaret eden Ayyıldız, şöyle konuştu:

"Ben esnaf arkadaşlarımıza her zaman 'Sizin de anneniz, kız kardeşiniz var. Onlara böyle kötü davranışlarda bulunulsa ne yaparsınız' diyorum. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi, gelen misafirlerimize de yapmayalım. Paralı turiste dönüş için titizlikle hizmet vermeliyiz. Tabi hizmet verelim derken kendimiz de küçültmemeliyiz."

Yerinde tanıtımın önemine değinen Ayyıldız, mutlu bir şekilde ayrılan turistlerin fuarda yapılan tanıtımlardan daha etkili olduğunu vurguladı.

Turistlere karşı olumsuz davranışların münferit olduğuna inandıklarını ifade eden Ayyıldız, misafirlere kötü davranışlarda bulunan esnafın bu hareketlerden vazgeçmesini istedi.

445 bin 375 araca/sürücüye işlem yapıldı İran 'sıcak para' arıyor: 100 milyar dolar lazım! Balıkçılar sezonun ilk avından ağları dolu döndü Adanaspor'un teknik direktörü Sol Bamba hayatını kaybetti Erdoğan: Çelik Kubbe sistemi geliştireceğiz