Erken rezervasyonda son günler
Erken rezervasyon kampanyasında 4. dönemin sona ermesine kısa bir süre kaldı. Erken rezervasyonun bu yıl geçen yıla göre yüzde 18-20 artışla 4,2 milyona ulaşması bekleniyor.
Abone olYerli turistlerin daha uygun fiyatlara tatil yapması olanağını sunan erken rezervasyon kampanyasında 4. dönemin sona ermesine sayılı günler kaldı. Erken rezervasyonun bu yıl geçen yıla göre yüzde 18-20 artışla 4,2 milyona ulaşması bekleniyor.
Türkiye'de 2009'dan bu yana tüketicilere sunulan erken rezervasyon kampanyasından iç pazarda, 2009'da 300 bin, 2012'de 2 milyon, 2013'te 2,5 milyon, 2014'te 3 milyon ve 2015'te ise 3,5 milyon kişi yararlandı. Bu yıl bu rakamın, yüzde 18-20 artışla 4,2 milyona ulaşması tahmin ediliyor.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizmin aynı zamanda ülkenin moral kaynağı olduğunu ifade etti.
Turizmin en zor zamanlarda elde ettiği başarılarla, Türk ekonomisine destek veren istihdam yaratan bir sektör olduğuna işaret eden Ulusoy, iç turizmde de son yıllarda ciddi bir hareketlenme yaşandığının altını çizdi.
Bu durumunun özellikle erken rezervasyon kampanyası sürecinde yakından gözlemlendiğini vurgulayan Ulusoy, şöyle dedi:
"Erken rezervasyona olan ilgi her sene artıyor. Türkiye'de 2009'dan bu yana tüketicilere sunulan erken rezervasyon kampanyasından iç pazarda 2009’da 300 bin vatandaşımız yararlandı. İç pazarda sadece erken rezervasyon kapsamında yararlanan tüketicilerin sayısı 2012’de 2 milyon, 2013’te 2,5 milyon, 2014'te 3 milyon ve 2015'te 3,5 milyon oldu. 2016 yılında ise erken rezervasyon kampanyasından yararlanacak kişi sayısının yüzde 18-20 aralığında artmasını bekliyoruz. Erken rezervasyon kampanyası kapsamında 4,2 milyon civarında vatandaşımızın tatile çıkacağını söyleyebiliriz."
Bu kapsamda, paket tur satın alacakların, acenteden mutlaka seyahat sigortası poliçesini talep etmeleri gerektiğini söyleyen Ulusoy, bunun yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Ulusoy, Tatil konusunda yapılacak bütün görüşmelerde acentelerin belge numarası ile acente unvanının mutlaka sorgulanması, verilen numara ile unvanının Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da TÜRSAB'ın internet sitelerinden teyit edilmesi gerektiğine işaret etti.
Ulusoy, turlarda ve transferlerde can güvenliğini tehlikeye atıcı şekilde yıpranmış araçlar kullanılmadığına ve internetten tatil alanların siteleri bulunan acentelerin TÜRSAB logolarının ve acente numaralarının bulunmasına dikkat etmesini önerdi.
"Yaz yaklaştıkça ziyaret ayısı artacaktır"
Türkiye'nin dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer aldığına işaret eden Ulusoy, "Misafirlerimizin önemli kısmını yaz aylarında ağırlamaktayız. Dolayısıyla yaz sezonu yaklaştıkça gelen ziyaretçi sayısında artış yaşanacaktır. Bu noktada Türk turizminin geçmiş yıllara göre göstereceği performans önemli olacak." diye konuştu.
Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan uçak krizinin yanı sıra ülkede ve bölgede artan olayların turizme olumsuz yönde etki etkileyebileceğini ifade eden Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığınca açıklanan yılın ilk iki aylık dönemine ilişkin istatistiklerin de bu düşüşü ortaya koyduğunu belirtti.
Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın havayolu ile turist getiren seyahat acentalarına sağlanacak yakıt desteğinin eylüle kadar uzatılacağını açıklamasının, yaz sezonu turizm performansına olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi.
Yurt içi ile yurtdışı fuarlara katılarak ülkenin tanıtım ve pazarlamasına ciddi katkılarda bulunulduğunu söyleyen Ulusoy, ancak burada sorumluluğun tek başına devlette ya da özel sektörde olmadığını, koordineli olarak dünya turizminde daha üst seviyelere çıkmak için el birliğiyle çalışılması gerektiğini vurguladı.
Ulusoy, TÜRSAB’ın dünyanın dört bir yanında düzenlenen fuarlar ve "workshop" çalışmaları ile Türkiye'nin turizm değerlerini tanıtma noktasında gayret gösterdiğini söyledi.