500 yıllık Kaleiçi evleri turist ağırlamaya hazırlanıyor
Sığacık Kaleiçi’deki sokakları ve 284 evin dış cephelerini yenileyen Seferihisar Belediyesi, şimdi de bu evlerde en az birer odanın pansiyon olarak işletilmesi için Kaleiçi sakinlerine destek veriyor
Abone olSEDAT ALP - İZMİR
Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nin çehresini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı finansmanla değiştiren Seferihisar Belediyesi, şimdi de Kaleiçi sakinleri ile işbirliği içinde ev pansiyonculuğunu geliştirecek.
Seferihisar Belediyesi, Sığacık Kaleiçi Mahallesi’ni tarihi bir tatil köyü konseptine kavuşturmak için hayata geçirdiği proje ile mahallenin sokaklarını ve evlerin dış cephelerini yenileyerek 500 yıllık Kaleiçi’ni, 200’ün üzerindeki tarihi evden oluşan bir tatil köyüne dönüştürdü. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yeni hedefi ise tüm evleri kapsayacak ev pansiyonculuğuyla, 600 yataklı dünyanın en eski tatil köyünü Kaleiçi’nde oluşturarak, farklı bir turizm konsepti oluşturmak. Şimdiden bir kaç evde pansiyonculuk başlamış durumda.
Restorasyon çalışmasının ardından Yaşar Üniversitesi ile yaptıkları protokolle, Kaleiçi’nde yaşayanları kapsayan eğitim programı düzenlediklerini belirten Soyer, mahalle sakinlerine ev pansiyonculuğu eğitimi programında kat hizmetleri, yiyecek- içecek yönetimi, iletişim ve müşteri ilişkileri yönetimi, tanıtım ve pazarlama, turizm İngilizcesi ve ön muhasebe eğitimlerinin verildiğini, bu eğitimi tamamlayarak sertifika alan Kaleiçi sakinlerinin 2015 yaz sezonu itibariyle ev pansiyonculuğuna başlayacağı bilgisini verdi.
Sığacık Kaleiçi’nin dünyada hayatın devam ettiği nadir kalelerden biri olduğunu belirten Soyer, “Burası Kanuni Sultan Süleyman döneminde Rodos seferine hazırlık olarak yaptırılmış. 500 yıldır içerisinde yaşam devam ediyor. İçerisinde bazıları kale surları üzerine kurulmuş olan 284 ev var. Biz göreve geldiğimiz 2009’da Kaleiçi restorasyonunu yapmaya karar verdik. Kaleiçi SİT alanı olması nedeniyle içerisindeki evlerin yıllardır bakım onarım yapılamıyordu. Bunun için öncelikle evlerin restorasyonu ile ilgili proje hazırlayıp, Anıtlar Kurulu’na başvurduk. Onayın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte protokol yaptık. Büyükşehir Belediyesi’nin finansmanıyla da hayalimizi gerçekleştirmeye başladık” dedi.
Ev sahiplerine yatırımda rehberlik yapacağız
Restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte asıl hayal ettikleri projeye başlayacaklarını belirten Soyer; “Şimdi bütün çabamız burayı bir tatil köyü olarak pazarlamak. Daha önce denenmemiş bir yöntemi deneyeceğiz. Bu evlerin turizme kazandırılmasına öncülük edeceğiz. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız, turizm hizmeti ile ilgili eğitim programları uygulayacağız. Bunları da Kaleiçi’ndeki ev sahipleriyle birlikte belediye öncülüğünde yapacağız. Yavaş yavaş tüm evleri de pansiyona dönüştürüp burayı bir tatil köyü haline getirmeyi hedefliyoruz. 500 yıllık bir evde uyandığınız, tamamen organik ürünlerden oluşan bir kahvaltı ile güne başladığınız ve tarih kokan sokaklarda dolaştığınız bir tatili kim istemez” dedi. Dünyada insanların “her şey dahil sistemi”nden uzaklaşmaya başladığına işaret eden Soyer, “Bu modelle Kaleiçi’ni dünyayla buluşturacağız. Diğer önemsediğimiz şey ise Kaleiçi’nde yaşayan insanların ekmeğini büyüterek, para kazandırmak olacak” dedi.
Kaleiçi'nde neler yapıldı?
Kalede tarihi dokunun algılanabilirliliğini arttırmak için uygulanan proje ile konutların cephelerinde niteliğini kaybetmiş olan sıvalar onarıldı. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yenilendi ve elektrik kabloları yeraltına alınıp sokak aydınlatmaları direklerden duvar apliklerine aktarıldı.. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi.