3 bin 800 yıllık Hitit şehri kazısında tapınak izi

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan ve eski adı 'Samuha' olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar'daki kazılarda ortaya çıkan yapıda tapınak izine rastlandı. Kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner: "Burada anıtsal bir giriş var. 'A' alanı dediğimiz alanın bir tapınak yapısı olduğu kanaatindeyiz. Bu tapınağın da meşhur 'Şavuşka Tapınağı' olabileceğini düşünüyoruz.

AA | Abone ol

Sivas'ta, Kayalıpınar'da Sivas Müze Müdürlüğü'nce Almanya Marburg Philipps Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe danışmanlığında ilk kez 2005'te başlatılan kazılar, yılın belirli döneminde devam ediyor. Farklı dönemlerde yapılan kazılarda, bugüne kadar eski Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinden kalma mezarlar, Hitit kralları, prenses, prens ve görevlilerine ait çok sayıda mühür baskısı bulundu.

Ağustos ayında yeni çalışmalara başlanacak

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, 4 Temmuz'da başlayan kazılarda 30 kişilik ekibin görev aldığını söyledi ve ekledi:  "Tapınak yapısı olabileceğini düşündüğümüz bir alanda çalışıyoruz. Geçen sene o alanda önemli Hititçe bir tablet parçası çıkmıştı. Büyükbaş hayvan sevkiyatından bahsediyordu. Dolayısıyla o alandaki tüm yapıyı ortaya çıkartmaya karar verdik ve bu seneki ana hedeflerimizden birisi bu." dedi.

Ağustos ayında ise diğer alanlarda çalışmaya başlayacaklarını anlatan Maner, "2022'den itibaren yaptığımız kazılarda anıtsal Hitit yapısına rastladık. Burada anıtsal bir giriş var, geçen sene burada çivi yazılı belge bulundu. 'A' alanı dediğimiz alanın bir tapınak yapısı olduğunu düşünüyoruz. Bu tapınağın da meşhur Şavuşka Tapınağı olabileceği düşüncesindeyiz. Önümüzdeki haftalarda burada yapacağımız kazılar bunun doğru olup olmadığını bize gösterecektir" diye konuştu.

Bütün yapı bu yaz ortaya çıkacak

Maner, Koç Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden yüksek lisans eğitimi gören yabancı öğrencilerin de kazı ekibinde yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bölgede tapınak olduğunu düşünüyoruz, kazılar tabi ileride farklı bir sonuç gösterebilir. Anıtsal bir girişi var, mimari ve yapı şekli olarak diğer tapınak yapılarıyla karşılaştırdığımızda benzerlikler sağlıyor. Zaten arkeolojide karşılaştırmalı çalışıyoruz. Kayalıpınar milattan önce ikinci 1000'de önemli bir yerleşim yeri. Hem eski Asur Ticaret Koloni hem de Hitit döneminde dini bir merkez. Asur döneminde çivi yazılı metinlerde tanrıça İştar'ın tapınağından bahsediliyor. Hitit döneminde ise Şavuşka'dan bahsediliyor. Her iki dönem için de henüz tapınak tespit edilemedi. Ama aslında Kayalıpınar'da bulunan tüm çivi yazılı metinlerden anladığımızda dini faaliyetler, festivaller sürekli burada yapılmaktaydı. Dolayısıyla bu alana odaklanmaya karar verdik ve bütün yapıyı da bu yaz ortaya çıkartmayı planlıyoruz."

 Kayısıdaki yüksek rekolte fiyatı geri çekiyor Prof. Dr. Ersoy'dan deprem sonrası dikkat çeken mesaj Bankalar z kuşağına TikTok’tan ulaşıyor Süper Lig'de yabancı kuralı değişti AFAD duyurdu! Çanakkale'de 4,9 büyüklüğünde deprem!