Yeşim Tekstil, 5 yılda 30 milyon $ yatırım yapacak

Dünya markalarına Bursa'dan üretim yapan Yeşim Tekstil, 5 yıllık yatırımlarını planladı. Bu yıl yüzde 10 büyüme hedefi belirleyen firma, 260 milyon dolarlık cirosunu 290 milyon dolara çıkartmak istiyor. Firma 6. Bölge'ye de sıcak bakıyor.

Abone ol
Esra ÖZARFAT
 
BURSA - Geçen yılı 260 milyon dolar ciro ile kapatan Nike, Gap, Banana Republic, Zara, Esprit, Hugo Boss, ve Schlafgut gibi dünya markalarının üreticisi Yeşim Tekstil 5 yıllık süreçte 30 milyon dolarlık yatırımla kapasitesini artırıp bünyesine yeni markalar katmayı planlıyor.
 
Hazır giyim sektöründe yaşanan değişime ayak uydurarak dünyanın güçlü markalarıyla üretim birlikteliği yapan Yeşim Tekstil; Nike, Gap, Banana Republic, Old Navy, Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Esprit, Hugo Boss, Mexx, Aeon, Lands' End, Matheis-Schlafgut gibi markalara üretim yapıyor. Türkiye'de entegre olarak örme, boya terbiye ve konfeksiyon alanında tek çatı altında yalın üretim yapan tek firma olan Yeşim Tekstil, 144 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 325 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Günlük 100 ton boyama, 100 ton baskı, 150 bin adet hazırgiyim ve 100 bin adet ev tekstili üretme kapasitesine sahip olan Yeşim Tekstil, sektörde son yıllarda en önemli trend olan yanmayan, su tutmayan, ütü gerektirmeyen, terletmeyen akıllı kumaşların Türkiye'deki ilk üreticileri arasında yer alıyor. Yeşim Tekstil'in 2012 değerlendirmesi ve 2013 beklentilerini paylaşan CEO Şenol Şankaya, son 10 yılda 34 milyon dolar, son 5 yılda ise 14 milyon dolarlık teknoloji ve makine yenileme yatırımı yaptıklarını söyledi.
 
Verimlilik ve rekabet gücünü artırmak için önümüzdeki 5 yıllık süreçte 30 milyon dolarlık yatırım planladıklarını belirten Şankaya, "Bu yıl Oracle ERP projesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu bizim iş alanımız açısından çok önemli bir yatırım. Bütün üretim süreçlerimizi anlık olarak izleyip bilgilere ve finansal sonuçlara ulaşmayı hedefliyoruz. Bu projede bizim sektörümüzde bu kapsamda uygulanan en büyük proje. Projenin yatırımını geçen yıl yaptık. Bu yıl içerisinde de 2 milyon dolarlık bir yatırım
düşünüyoruz" dedi. Bu yıl yüzde 10 civarında büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Şankaya şöyle konuştu: "Türkiye'nin yüzde 4 büyüme hedefi koyduğu 2013 yılı için agresif bir hedef. Fakat bunu başaracağımıza inanıyoruz. Geçen yıl 260 milyon dolar ciro, 225 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl ise 250 milyon dolar ihracat, 290 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz."
 
 
Tekstil Kent kurulursa Doğu'ya yatırım yapacak
 
Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi doğrultusunda 6. Bölgeyi analiz ettiklerini ifade eden Şenol Şankaya, sektör olarak 2013 ve 2014 yılının bu bölgede yatırım yılı olacağına inandıklarını aktardı. 6. Bölgede büyümeyi hedeflediklerini vurgulayan Şankaya, "Özellikle 6'ncı bölgede Türkiye Giyim Sanayicileri  Derneği ve Hazır Giyim ve Konfeksiyoncu İhracatçıları Birliği öncülüğünde KOBİ'lerle birlikte Tekstil Kent Projemiz de var. Önümüzdeki yılın ortalarına  doğru Tekstil Kent Projesi'ni kurulup, yan sanayicisi, aksesuarcısı, nakışçısı, parça baskıcısı ile orada bir kümelenme gerçekleştirebilirsek biz de orada yatırım yapmayı düşünürüz. Bu proje hayata geçerse sadece biz değil, burada kümelenen tüm firmalar Türkiye'nin ihracatına önemli bir ivme kazandırarak ekonomiye önemli bir katkı yapar" diye konuştu.
 
Üretimdeki marka gücünü daha fazla artıracak
 
Yeşim Tekstil'in yaklaşık 25 fason firmaya üretim yaptırdığına ve 5 bin kişiye dolaylı yoldan istihdam sağladığına dikkat çeken Şankaya, mevcut kapasitelerini daha verimli kullanarak, fason firmalarda üretim yaptırarak büyümeyi planladıklarını dile getirdi. Ayrıca mevcut pazarlarından daha fazla pay almaya dönük çalışmalar yürüteceklerini açıklayan Şankaya şunları söyledi: "İlave bir iki müşteri daha portföyümüze katmayı hedefliyoruz. Yeşim'in üretimdeki marka gücü 2013 ve 2014'te daha fazla hissedilecek. Son zamanlarda Greenpeace'in de mağazalardan topladığı mallardaki kullanılan kansorejen maddelerin tespit edilmesi bizim sektörümüzde alım ayağında çok ciddi değişiklikler olacağını gösteriyor. Birçok dünya markası firmanın artık sokak aralarında bulunan her yerden mal almaması gerektiği ortaya çıktı. Bütün uluslararası 3. şahıs denetlemelerinde Türkiye'de, dünyada yüksek puan alan firmaların başında geliyoruz. Bunu da belgeleyen en  önemli kriter olan SA 8000 belgesinde sektörümüzde ilk ve tekiz. Ayrıca, 3 dönem arka arkaya da bu belgeyi alma hakkı kazandık."
'Enflasyonist ortam şirketlerin dengesini bozdu' Hayvancılıkta kaliteli ve verimli üretim destek modeli dönemi ADMİB’in ihracatı ilk 6 ayda yüzde 28 arttı Dikbaş: Girişimlerin Türkiye’de kalması için savaşıyoruz Renault, Türkiye hedeflerine ‘Yeni Duster’ ile ulaşacak