TİM, ucuz kredi peşinde

500 milyar dolar ihracat hedefine ihracatçıların desteklenerek ulaşılabileceğini vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Tüm finans sektöründen ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Abone ol

Gamze ŞENER

KARABÜK - İhracat rakamlarında son 2 aydır düşüş açıklayan TİM, 'pozitif ayrımcılık' için finans sektörünün kapısını çalacak. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hedef ülkelerdeki olumsuzlukların yanı sıra yüksek kredi maliyetleri de ihracatçımızı zorluyor" gerekçesiyle bankacıların ardından, faktoring temsilcileriyle de görüşeceklerini belirtti.
Türkiye'nin ağustos ayı ihracatı 10 milyar 505 milyon dolar olurken, ihracat gerilemeye devam ediyor. Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 gerilerken yılın ilk 8 ayındaki ihracat, yüzde 10.17'lik artışla 97 milyar 717, son 12 aylık ihracat ise 143 milyar 931 milyon dolara ulaştı. Karabük'te TİM tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarına göre, başı çeken sektör, 1 milyar 455 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü oldu. Hazır giyim sektörü 1 milyar 309 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, demir-çelik sektörü 1 milyar 280 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. İlk üçte yer almayan otomotiv sektörü ise ilk 8 ay geneline bakıldığında liderliğini sürdürdü.

'Sürekli fiyat kırıyoruz'
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçının pazarlarını korumak adına sürekli fiyat kırmak zorunda olduğunu, rekabetçi fiyat sunmakta zorlandığını ifade etti. "Hedef ülkelerdeki olumsuzlukların yanı sıra yüksek kredi maliyetleri de ihracatçımızı zorluyor" diyen Büyükekşi, "Kredi maliyetleri koşullara göre yeniden düzenlenirse, döviz kurları reel seviyelerde tutulursa, rekabet gücümüzü düşüren iki önemli sorunu çözmüş olacağız. 2013 yılında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dediği gibi karayolundan gidelim. Ancak karayolundan giderken ihracat aracını kullanırsak hem daha güvenli seyahat ederiz hem de hızımızı çok kesmemiş oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda bankacılık sektörü temsilcileriyle, ticari bankalarla, katılım bankalarıyla görüştüklerini, hedeflerinde ise faktoring temsilcileri olduğunu söyleyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm finans sektöründen ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz. Çünkü bu ülkenin yükselebilmesi, ihracatta belirlenen hedeflere ulaşmaya sıkı sıkıya bağlı. Bunu herkes böyle bilsin. 500 milyar dolar ihracat hedefine ihracatçılarımızı destekleyerek ulaşacağız. Biz buna inanıyoruz. Global yavaşlama döneminde Türkiye'nin yapacağı en akıllı iş, kendini yeniden değerlendirmek olur."

[PAGE]

'Teröre inat üretim ve yatırım için kararlıyız'
Konuşmasında son dönemdeki terör eylemlerine değinen ve bu tür olayların yatırımcıyı korkutmaması gerektiğini belirten Büyükekşi, "Teröre inat birlik, teröre inat üretim ve yatırım için kararlıyız" mesajı verdi. Yeni teşvik paketinin bu konuda önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Yeni teşvik paketinin bölge için can suyu olacağına inanıyoruz. Lütfen bölgeye yatırım yapmayı önceliklerimiz arasına alalım. Bunu yapmak teröre darbe vuracak" dedi.
Ağustos ayında ihracatı en fazla artan il, yüzde 3 ile Adana olurken, Gaziantep'in ihracatı ise yüzde 1 oranında artış gösterdi. İhracatın en fazla düşüş gösterdiği il ise otomotiv sektöründeki düşüş nedeniyle Bursa oldu.

Suriye'ye ihracat % 81 azaldı
Suriye'de süren iç çatışmaların ihracata etkilerini de değerlendiren Büyükekşi, "Suriye'de iç savaşın sürmesi her açıdan Türkiye'yi zora sokuyor. Masum insanlar hayatını kaybederken, ülkemiz de ticari ve ekonomik açıdan zarar görüyor. Suriye'ye demokrasinin gelmesini diliyoruz" diye konuştu. Suriye'ye yapılan ihracat, ağustos ayında yüzde 81, ilk 8 ayda ise yüzde 68 oranında geriledi.
 
AB'ye ihracat geriliyor
AB ülkelerine yapılan ihracat geçtiğimiz ağustos ayında yüzde 13 geriledi. Geçtiğimiz yıl aynı ay değerlendirildiğinde yüzde 43.9 olan ihracatın payı, bu yıl yüzde 40'a düştü. Ortadoğu'ya yapılan ihracat ise yüzde 13 oranında Afrika'da yüzde 3 oranında arttı.  Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke 978 milyon dolarla Almanya oldu. Almanya'yı Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa izledi. En yüksek ihracat artışı ise yüzde 47 ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracatta gözlendi. 

Dolar/TL'den günün ilk rakamları 'Enflasyonist ortam şirketlerin dengesini bozdu' Hayvancılıkta kaliteli ve verimli üretim destek modeli dönemi ADMİB’in ihracatı ilk 6 ayda yüzde 28 arttı Dikbaş: Girişimlerin Türkiye’de kalması için savaşıyoruz