Ev tekstiline tasarım girdi, ihracat katlandı

UTİB Başkanı Burkay: "İhracat birim fiyatında Çin'i geçtik, hedefimiz 13-14 dolara çıkarak Almanya'yı da yakalamak"

Abone ol
 
 
 
 
BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı İbrahim Burkay, ev tekstilinde tasarımla ihracat birim fiyatının 7 kat arttığını belirterek, "Dünya piyasalarında kilogramı 7,8 dolardan ürün satan Çin'i geride bıraktık, hedefimiz 3 yıl içinde birim fiyatı 13-14 dolarlara ulaşarak Almanya'yı yakalamak" değerlendirmesini yaptı.
 
 
Burkay, yaptığı yazılı açıklamada, ev tekstili sektörünün, yıllar önce tasarım alanındaki gelişmenin farkına varıp, rotasını bu yöne çevirdiğini belirterek, Türkiye ihracatında ortalama kilogram fiyatın 1,48 dolar olduğunu, ev tekstilindeki birim fiyatın ise 10,70 dolara yükseldiğini belirtti.
İhracatta birim fiyatın tasarımla ve markalı ürünlerle artırıldığına dikkati çeken Burkay, "Dünya piyasalarında kilogramı 7,8 dolardan ürün satan Çin'i geride bıraktık, hedefimiz 3 yıl içinde birim fiyatı 13-14 dolarlara ulaşarak Almanya'yı yakalamak" ifadesini kullandı.
Burkay, küresel rekabette tasarım, Ar-Ge ve inovasyonun artık vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, bu yıl üçüncüsünü düzenleyecekleri Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nın bu konuda önemli bir adım teşkil ettiğini belirtti.
Türkiye'de üniversitelerin tasarım bölümlerinin son yıllarda büyük aşama kaydettiğini vurgulayan Burkay, "Üniversitelerin de desteğiyle her yıl tasarım yarışmalarına katılan öğrenci sayısı artıyor. Bu yıl 12 üniversite ile road show yapacağız. Üniversiteler bu yarışa katılırsa, öğrencileri de daha fazla teşvik ederler. Tasarımın önemi iyi kavranırsa da gençler gelecek planlamalarında tasarımcılığı ilk sıralara alır" görüşünü kaydetti.
 
En inovatif tasarıma 10 bin TL ödül
 
Bu arada, UTİB Ev tekstili Tasarım Yarışması'na başvuruların başladığı bildirildi. Uluslararası pazarlarda moda ve trend yaratabilmek amacıyla düzenlenen yarışmanın son başvuru tarihinin 15 Şubat 2013 olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
"Öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki grupta yarışmacılar birincilik için mücadele edecekler. Yatak, banyo, perde ve koltuk olarak dört kategoride gerçekleşecek yarışmada, hem öğrenci hem de profesyonel yarışmacıların birincilerine 7 bin 500, ikincilere 4 bin, üçüncülere de 3'er bin lira ödül verilecek. Yarışmada inovatif tasarım sahibi ise 10 bin lira ödülün yanı sıra 2 yıl süreyle yurt dışında eğitim olanağı kazanacak."
Dolar/TL'den günün ilk rakamları 'Enflasyonist ortam şirketlerin dengesini bozdu' Hayvancılıkta kaliteli ve verimli üretim destek modeli dönemi ADMİB’in ihracatı ilk 6 ayda yüzde 28 arttı Dikbaş: Girişimlerin Türkiye’de kalması için savaşıyoruz