Mobil iletişim yükselişte, internet fibere kayıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilişim ve iletişim pazarı verilerini açıkladı. Buna göre mobil dünyanın yükselişi devam ediyor.

Abone ol
 
 
 
ANKARA - BTK'nın hazırladığı 2012 yılının ikinci çeyreğine ait raporda telekom operatörlerinin gelirleri dikkat çekiyor. Buna göre Türk Telekom sabit pazarda abone kaybetmesine rağmen gelirlerini az da olsa artırmayı başarmış. Öte yandan mobil operatörlerin gelirleri de bir önceki çeyreğe göre artış kaydetti. 
 
 
Aramalar mobile kayıyor
 
Rapora göre arama miktarları da geçen çeyrekte arttı. Bu yılın ikinci çeyreğinde mobil tarafında toplamda 43.5 milyar dakika konuşma yapılırken, sabitte bu rakam 5 milyar dakika olarak kaydedildi. Bir önceki çeyrekte mobilde bu değer 39.1 milyar dakika iken sabitte 5.3 idi. 
 
 
Bu yılın ikinci çeyreğinde mobilde toplamda 43.49 milyar dakika konuşmayapıldı. Bunların 19.55 dakikası Turkcell, 14 milyar dakikası Vodafone, 9.94 dakikası da Avea aboneleri tarafında yapıldı. Toplam konuşma dakikasının bir önceki çeyrekte 39.08 milyar olması ciddi bir artışın olduğunu da gözler önüne seriyor.
 
Bir önceki çeyrekte 14.8 milyon olan sabit telefon abonesi sayısı geçen çeyrekte 14.47 milyona düştü.
 
 
 
 
 
Genişbant abone sayısı artıyor
 
[PAGE]
 
Genişbant abone sayısı artıyor
 
Hızlı internet kullanıcılarının sayısının her geçen gün arttığı Türkiye'de bu artış rakamlara da yansıyor. İkinci çeyrekte genişbant internet abonesayısı 18.3 milyon oldu. Bu rakam önceki çeyrekte 14 milyondu.
 
 
Fiber yükseliyor
 
Raporda dikkat çeken bir diğer detay ise cep telefonlarından internete girenlerin sayısındaki artış. Çeyrek bazında cepten internete giren kullanıcısayısı yüzde 22.8 oranında arttı. Fiber abone sayısı bir önceki çeyrekte 378.475 iken ikinci çeyrekte 469.668 oldu.
 
 
3G'nin abonesi çok, kullananı az
 
[PAGE]
 
3G'nin abonesi çok, kullananı az
 
Abone sayısı anlamında düzenli bir artışın olduğu 3G'deki düzenli yükseliş bu çeyrekte de devam ediyor. 3G'de 37 milyon aboneye karşılık 8.79 milyon kullanıcı bulunuyor. Bunların 1.85 milyonu mobil interneti bilgisayardan kullanırken, 8.7 milyonu cepten internete bağlanıyor.
 
 
Herkesin hattı olacak
 
[PAGE]
 
Herkesin hattı olacak
 
 
Raporda Türkiye'deki abone sayıları da açıklanıyor. Buna göre bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye'deki mobil hat abone sayısı 66.4 milyona ulaştı. Bunların 34.71 milyonu Turkcell, 18.43 milyonu Vodafone, 13 milyonu da Avea abonesi.
 
 
Rapora göre mobil işletmeciler arasında abone başına aylık kullanım miktarı anlamında ciddi bir rekabet var. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında Avea ve Vodafone neredeyse aynı sürelerde konuşma sağlarken Turkcell bu iki operatöre göre biraz geride kalıyor. Örneğin Haziran ayında Vodafone aboneleri ortalama ayda 355 dakika konuşurken, Avea'da bu rakam 354 oldu. Turkcell'de ise bu değer 258 dakika.
 
 
Rapordan önemli başlıklar
 
[PAGE]
 
Rapordan önemli başlıklar
 
• 2012 ikinci çeyrekte sektörde toplam çalışan sayısı 36.868. Sektör çalışanlarının %65,64'ü Türk Telekom'da, %22,90'ı mobil sektörde ve %11,47'si diğer hizmet alanlarında çalışıyor.
 
• 2008 yılında 6 milyon genişbant internet abonesi bulunmaktayken, dört yılda yaklaşık üç kat artışla 2012 yılı ikinci çeyrek sonu itibariyle 18,3 milyonu geçti. 
 
• 2012 yılının ikinci çeyreğinde toplam internet aboneliğinde, bir önceki üç aylık döneme göre %10,2 artış gerçekleşmiş olup; fiber, kablo ve özellikle mobil internet abonelerinin artmasıyla birlikte internet abone sayılarındaki genel artış eğilimi de devam etti. Toplam internet abone sayısının yıllık büyüme oranı ise %65,9 olarak gerçekleşti.
 
• Türkiye'deki sabit genişbant internet abonelerinin yaklaşık %81'nin 8 Mbit/s hıza kadar olan bağlantıya sahip abonelik türünü tercih etti.
 
• Türkiye'de nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranı %10,3 iken, OECD ülkeleri penetrasyon ortalaması %25,6 seviyesinde. Ayrıca mobil genişbant penetrasyon oranı Türkiye'de %14,3 iken OECD ortalaması %54,3.
 
• 2012 yılı Haziran ayı itibariyle Turkcell, Vodafone ve Avea'nın abone kayıp oranları sırasıyla %2,86, %3,5 ve %4,60 olarak gerçekleşti.
 
• Abone profiline bakıldığında en fazla faturalı aboneye Avea'nın sahip olduğu ve Avea'nın abonelerinin %44,5'inin faturalı abonelerden oluştuğu görülüyor. Avea'yı %36,2 ile Turkcell ve %34,9 ileVodafone takip ediyor.
 
• 2012 yılı ikinci çeyrek itibariyle Turkcell için abone başına aylık gelir 20,68 TL, Vodafone için 20,91 TL, Avea için ise 21,30 TL oldu.
 
 
 
 
Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu Coca-Cola beklentilerin üzerinde ciro elde etti