iPhone, Çin pazarında ilk 5'in dışında kaldı

Apple, iPhone'un Huawei de dahil olmak üzere yerli telefon üreticilerinin modellerine yenilmesiyle, ikinci çeyrekte dört yıl sonra ilk kez Çin'de en çok akıllı telefon satan ilk beş şirketten biri olmaktan çıktı.

Haber Merkezi | Abone ol

International Data Corporation araştırma grubunun ön verilere dayanarak yaptığı açıklamaya göre, Çin'in akıllı telefon sevkiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 71,6 milyon adede ulaşırken -pazar düşüşten kurtulurken üst üste üçüncü çeyrekte büyüme kaydedildi- Apple yüzde 3,1'lik bir düşüş yaşadı.

Ancak IDC, Apple'ın Çin'deki toplam pazar payının 2020'de olduğundan daha büyük olduğunu ve o yılın üçüncü çeyreğindeki yüzde 8,3'lük orana kıyasla bugün yüzde 13,6'lık bir paya sahip olduğunu belirtti.

Rakip araştırma grubu Canalys tarafından yayınlanan veriler de yerel şirketlerin artık Çin'deki ilk beş satıcıyı oluşturduğunu ortaya koydu. Xiaomi, çeyrek boyunca iPhone modellerinde yaptığı indirime rağmen Apple'ın pazar payının yüzde 2 puan düşmesiyle ilk beşe girdi. Canalys, Xiaomi'nin akıllı telefon satışlarının, ilk elektrikli arabası SU7'nin lansmanıyla ilgili pazarlama vızıltılarından yararlandığını söyledi. Vivo, Oppo ve Honor ilk beşte yer alan diğer Çinli markalar.

IDC araştırma direktörü Nabila Popal Financial Times'a verdiği demeçte, "Bu yıl Apple'ın [2024'ün ilk yarısındaki] düşüşü sadece mevsimselliğin ötesinde, doğrudan Apple dışında premium segmentteki diğer tek büyük oyuncu olan Huawei'nin artan rekabetinin bir sonucudur" dedi.

Ancak araştırmaya göre Apple'ın Çin'deki yıllık düşüşü ilk çeyreğe kıyasla "biraz iyileşti". Popal, "Huawei'nin tehdidi, yakında yapay zeka özelliklerini tanıtmazlarsa hız kaybedebilir - çünkü bunların premium cihazların temel unsurları haline gelmesi bekleniyor," diye ekledi.

Apple önümüzdeki Perşembe günü Haziran sonuna kadar olan üç aylık döneme ilişkin kazançlarını açıklayacak ve yatırımcılar küresel iPhone satışlarında bir artış olup olmadığını izleyecek. 

Altın Portakal'ın jüri başkanı Ferzan Özpetek oldu Dolar/TL'den günün ilk rakamları İsveç merkezli uyuşturucu çetesi lideri İstanbul'da yakalandı Prof. Dr. Naci Görür'den Tokat depremi açıklaması: Fay hatlarını işaret etti Uyuşturucu baronu El Chapo'nun oğlu ABD'de tutuklandı