'Eğitimdeki gürültü dijitalleşme ile biter'
Şu günlerde eğitim sektöründe bir gürültü kopuyor. Kapanan okullar, MEB'de personelin, öğretmenlerin uzaklaştırılması… Aslında bu hengame Türkiye'nin eğitim politikalarının yeniden kurgulanması için bir fırsat.
Abone olKEZBAN KARABOĞA
Son zamanlarda eğitim sektöründe gürültü kopuyor. Malum, son yaşananlarla birlikte Türkiye'de, dile kolay, 1000'den fazla özel eğitim kurumu kapandı. Kapatılan üniversite sayısı toplam üniversite sayısının yüzde 8'ine denk geliyor. Uzaklaştırılan öğretmenlerin sayısı tüm öğretmenlerin yüzde 3'üne karşılık geliyor ve işten çıkarmalar devam ediyor. En çok personelin uzaklaştırıldığı, toplam çıkarılan personelin yarıdan fazlasının olduğu kurum da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). Bakın, teşbihte hata olmaz, İstanbul Üniversitesi'ndeki tüm akademisyenlerin hepsinin bir anda işten çıkartıldığını düşünün, eğitim sektöründe işte böyle büyük bir 'sorun' yaşanıyor. İşin yayıncılık, dershaneler kısmında yaşananlar da ayrı. Türkiye'deki KPSS, YGSLYS, Askeri Lise gibi hayati sınavların sorularının çalındığı da gün gibi ortada duruyor. İşte, aslında bu kaotik dönem Türkiye'nin eğitim politikalarını, daha özelde ise merkezi sınav sistemini yeniden kurgulaması için önemli fırsatlar sunuyor. Peki, ama nasıl? Bu soruyu, Sınav Uzmanı Kurucusu Can Gürses'e sordum. Can Gürses, eğitim sektöründe kopan gürültünün dijitalleşme ile bitebileceğini, yaşanan sıkıntıların aşılabileceğini söylüyor. Merkezi sınav sisteminin yeniden kurgulanmasını ele alalım ve madde madde gidelim.
• Örneğin diyor ki Gürses, "Tüm sınavlarda bilgisayar ortamında sınav uygulamasına geçmenin hazırlıklarına başlamalıyız. Bunu Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'nda (YDS) yapıyoruz. Türkiye'deki tüm okullardaki bilgisayar sayısının (halihazırda 45 öğrenciye 1 bilgisayar düşüyor), FATİH Projesi'nin de verebileceği destekle, bu ihtiyacı karşılamak zor değil." Can Gürses'in önerisi çarpıcı:
"Türkiye'de üniversite sınavı neden yılda sadece 1 kez yapılıyor? Örneğin Scholastic Aptitude Test (SAT), 5-6 kez yapılıyor. Bunun gibi üniversite sınavları da dijital olsun ve çok kez yapılsın. Öğrenciler defalarca girmek isteyeceklerdir. Bu, gelir yaratan da bir yöntem olacaktır.
• Dijital sınavların algoritmasını çözmek çok zor, sınavlarda sorular rastlantısal gelir. Kullanıcının karşısına çıkan bir sonraki soru, o kullanıcının önceki sorularda gösterdiği performansa göre belirlenir. Sınavda öğrenciler farklı soruları yanıtlayarak ilerler. Sahtekarlığa maruz kalacak bir sistem. Sınavların güvenliğini sağlamak geleneksel merkezi sınavlardaki güvenliği sağlamaya göre daha kolay. Dolayısıyla herhangi bir öğrencinin sınav günü karşısına gelecek soruları bilmesine yoktur.
Özetle, Sınav Uzmanı Kurucusu Can Gürses Türkiye'nin eğitim sisteminde ve bu eğitim sisteminin merkezinde yer alan sınav sisteminde 'dijital' bir renovasyon çağrısı yapıyor ve bunun ilk adımının FATİH Projesi'nin etrafındaki başarısızlık bulutunu dağıtmak olduğunu söylüyor.
'SINAV UZMANI FOR BUSINESS' YAPACAĞIZ
Sınav Uzmanı, bağımsız bir sınav hazırlık yöntemi, bir platform. Şu anda 5 ayrı sınava bu uygulama ile cepten, internetten hazırlanılabiliyor. Sistemin için bu sınavlar için geliştirilen 20 ayrı modül var. Uygulamanın halihazırda 45 bin kullanıcısı var. Yeni sınav döneminde mevcut sınavlara KPSS, SPK gibi eklenecek sınavlarla 2017'de yeni kullanıcı sayısının 250 bin, toplam kullanıcı sayısının da yaklaşık 300 bin olmasını hedefl eniyor. Can Gürses, "Bireysel sınavlarda varız ama SPK, BES ve diğer mesleki sınavlar aracılığıyla kurumsal sınavlara girmek istiyoruz. Buna 'Sınav Uzmanı for Business' diyebiliriz" dedi. Sistemi bir çok sınava entegre edebileceklerini belirten Gürses, "Sınav Uzmanını bir platform haline getiriyoruz, kurumlara da lisanslayacağız" dedi.
Kaç okul, kaç üniversite kapandı ?
- Kapatılan özel eğitim kurumu sayısı 1000+ den fazla
- Kapatılan üniversite sayısı ülkedeki üniversite sayısının %8'i
- Uzaklaştırılan öğretmenlerin sayısı, ülkedeki tüm öğretmenlerin %3'üne denk geliyor