Atık lityum iyon piller üniversitede geri dönüştürülüyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde (OKÜ), çoğunlukla elektrikli araçlarda kullanılan atık lityum iyon pillerden elde edilen ham maddeler, yeni batarya üretiminde değerlendiriliyor.

Dünya Gazetesi | Haber Merkezi | Abone ol

OKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Anabilim Dalında, elektrikli araçlar ile cihazlarda sıkça tercih edilen lityum iyon piller üzerine 6 aydır çalışma yürütülüyor.

Ömrünü tamamlamış piller laboratuvar ortamında anot, katot ve seperatör gibi önemli materyalleri ayrıştırılıyor. Pilleri yeniden kullanılabilir hale getiren ekip, ömrünü tamamlayan ürünlerden çıkardıkları ham maddeleri de üretimde değerlendiriyor.

Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Farsak, “Biten bataryaları çöpe atamayız çünkü bunların hepsi değerli materyaller barındırıyor. Bizim hedefimiz de yüksek geri dönüşüm etkinlikli batarya dönüşümleri yapmak” dedi.

THY'nin üçüncü çeyrekte geliri artarken karlılık oranı düştü Kahramanmaraş'ta korkutan deprem BDDK'dan 3 yeni bankaya faaliyet izni  Sigorta sektörü yüzde 10 daraldı "Beyinlerimiz taş devrinden olsa da değişim hızlanacak"