Pamukçular, müsteşarlık istiyor

Söke Ticaret Borsası, Söke Belediyesi, Söke Ovası Sulama Birliği ve Söke Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen çalıştaydai sektör temsilcileri, pamukta çok başlılığın giderilmesi için Pamuk Müsteşarlığı kurulmasını istediler.

Abone ol


 

İZMİR - Söke'de gerçekleştirilen Birinci Pamuk Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi İzmir'de gerçekleştirilen toplantıda açıklandı. Söke Ticaret Borsası, Söke Belediyesi, Söke Ovası Sulama Birliği ve Söke Ziraat Odası tarafından gerçekleştirilen çalıştayda, pamuk ekiminin artması için kısa ve orta vadede yapılması gerekenler belirlendi. Sektör temsilcileri, pamukta çok başlılığın giderilmesi için Pamuk Müsteşarlığı kurulmasını istediler. Ege Bölgesi Sanayi Odası Sanayiciler Kulübü'nde gerçekleştirilen ve CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın'ın da katıldığı basın toplantısında Söke'nin kütlü pamuk üretiminin, İzmir'in de ticaretinin başkenti olduğunu dile getiren Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, "Ama gidişata bakılırsa 10 yıl içinde Ege'de pamuk üretimi marjinalleşecek. Son 12 yılda azalan üreticisi sayısı bunun en önemli göstergesi. 2000 yılında 67 bin 500 olan üretici sayısı geçen yıl 12 bin 700'e düştü. Türkiye 2023'te 72 milyar dolarlık tekstil-konfeksiyon ihracatı hedefliyor. Bunun için 2.5 milyon ton pamuk lazım. Biz bunun 1.5 milyon tonunu üretmeye talibiz. Ama endişelerimiz var" diye konuştu.

Pamukla ilgili bir müsteşarlık kurulmasını isteyen Balçık, "Sektörün şu an 3 ayrı sahibi var. Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı'nın her birinin yetki alanına giriyor. Üç bakanlık arasında da eşgüdüm yok. İlk kez Çeşme'de bununla ilgili bir arama konferansı düzenlendi ama sonuç muallak. Tek bakanlıkla muhatap olmak istiyoruz" dedi.
Geçen sene fiyatlarda yaşanan artışın üreticiyi umutlandırdığını vurgulayan Balçık, "Ama ne yazık ki bu durum uzun sürmedi. Bu artışa rağmen yine de ekim alanları azalacak. Bizim asıl sorunumuz maliyetler. Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile maliyetler, Türkiye İstatistik Kurumu ile de üretim rakamlarında anlaşamıyoruz. Pamukta dünyada her yerde fiyatlar bizimkinden yüksek, maliyetler daha düşük. Reel olarak pamuk fiyatları 2000'den 2008'e yüzde 51 azalırken, mazot fiyatı yüzde 47, gübre fiyatı yüzde 109 artmış. 2000'de 1 litre mazotla 1 kilo pamuk alınırken, 2008'de 1 litre mazot alabilmek için 2.5 kilogram pamuk satmak gerekiyor. Biz sadece 2006'da çıkan Tarım Kanunu'nun uygulanmasını istiyoruz. Kanunda fiyat farkı uygulaması gibi birçok çözüm var. Pamukta gümrük vergisi yok. En liberal politikalar pamukta. Biz artık dünya fiyatları ile büyük farklar oluşunca müdahale alım sisteminin devreye girmesini istiyoruz. Bunun için üretici birlikleri görevlendirilebilir. Ayrıca lisanslı depoculuk sisteminin de bir an önce devreye girmesini bekliyoruz" görüşünü ifade etti.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da Söke'de üretilen pamukların tamamının GDO'suz olduğuna dikkat çekerek, "Oysa ithal pamukların tamamına yakını GDO'lu" dedi.

Pamukta üretici ne istemişti


Acil beklentiler

- 46 kuruş olarak açıklanan 2012 sezonu pamuk primi 60 kuruşa çıkarılmalı.
- 2011 primleri üreticinin yeni sezona hazırlanabilmesi için mayıs ayı başında ödenmeli.
- Pamuk üretiminde mazot desteği alan bazında değil üretime endekslenerek verilmeli.

Orta vadede beklentiler

- Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli, politikalar 1 milyon ton pamuk üretim hedefine göre belirlenmeli.
- Destekleme primleri en az 5 yıllık dönemler için belirlenmeli ve uygulanmalı.
- Prim miktarları her yıl üretim maliyetleri ve enflasyon oranında artırılmalı.
- Destekler Fark Ödeme Sistemi'ne göre belirlenmeli.
- Pamuk kalite sınıflandırması ülke koşulları ve sektör ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmeli.
- Lisanslı depoculuk girişimleri teşvik edilmeli.
- Girdilerde KDV oranı yüzde 1'e düşürülmeli.
- Yerli pamuk kullanan sanayiciler desteklenmeli.
- Arazi toplulaştırma çalışmaları hızlandırılmalı.
- Yerli sermayeli özel kuruluşların yerli tohum üretim ve ıslah çalışmaları teşvik edilmeli.

Narin'in babasının video kaydı ortaya çıktı Arda Güler'li Real Madrid deplasmanda Real Sociedad'ı 2 golle geçti KPSS ortaöğretim sınavı bugün gerçekleşecek Anadolu Otoyolu'nda TIR alev aldı Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı'na ilişkin karar Resmi Gazete'de