Pamuk üreticisinin gözü destekleme priminde
Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Ege Bölgesi'nde pamuk ekimine başlandı. Söke Ovası'ndaki üreticiler, sezon öncesi destekleme primi fiyatlarını bekliyor.
Abone olPamuk üreticileri sezon öncesi destekleme primi fiyatlarını bekliyor.
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, destekleme primlerinin açıklanması için Ulusal Pamuk Konseyi olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını kaydetti.
Primlerin henüz açıklanmadığı için üreticinin önünü göremediğini ifade eden Kocagöz, "Üreticilerimiz, ektiği ürüne ne destekleme alacağını bilmeden planlama yapmak istemiyor ancak bir yandan da ekim dönemi geçiyor. Şu anda pamuk ekiliyor, destekleme priminin açıklanmaması nedeniyle kafasında soru işareti olan üreticiler, başka ürüne yönelebilir. Eğer destekleme primi ekim öncesi açıklanırsa ve üretici de beklediği rakamı duyabilirse üretimin daha da artabileceğini düşünüyoruz." dedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş da ovada yaklaşık 400 bin dekar arazide pamuk üretildiğini, bunun da Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10'una denk geldiğini söyledi.
Söke'nin, Ege Bölgesi'nde en fazla pamuk üretilen ilçe olduğuna dikkati çeken Kocabaş, "Türkiye'de üretici pamuktan kaçarken, Söke ovası inadına pamuk üretimine devam ediyor. Bunun asıl sebeplerinde birisi, toprak yapısı ile iklim şartlarının elverişli olması." diye konuştu.
"Destekleme primi en 85 kuruş olmalı"
Kocabaş, her yıl pamuk dikimi öncesi kilogram başına düşen destekleme priminin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Devletimizden ve hükümetimizden pamuk destekleme priminin kilogram başına en az 85 kuruş olmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimiz inşallah bu yıl gerçekleşir. Çünkü geçmiş yıllarda her zaman destekleme primleri daha üretici tohumunu toprakla buluşturmadan açıklanırdı. Bu yıl henüz açıklanmadı. Prim oranının açıklanmaması ekim alanlarının daralmasına ve üreticilerin endişelenmesine sebep oluyor."