Narenciye ihracatçısı yeni sezona tedirgin başlıyor

Narenciyede ihracat sezonu sıkıntılı başlıyor. Küresel ekonomik kriz ve ihracatta öncelikli pazarlarımızda yaşanan siyasi gerginlik narenciye ihracatçısını kaygılandırıyor.

Abone ol



Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Bir taraftan Arjantin'in limon sezonunu uzatarak halen piyasalarda olması, diğer taraftan iklimsel sıkıntılar nedeniyle limon rekoltesinin azalması narenciye sezonu öncesinde ihracatçıyı tedirgin etti.

Narenciye ihracatının 20-25 Eylül'de başlayacağını bildiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, bu yıl iklimsel nedenlerden ötürü Enterdonat limonda yüzde 15-20 verim kaybı  beklediklerini söyledi. Diğer narenciye ürünlerinde ise rekoltede sıkıntı yaşanacağını tahmin etmediklerini vurgulayan Kavak, "Ancak bu ürünlerde de öncelikli pazarlarımızda siyasi çalkantılar yaşanması nedeniyle pazar sakıntısı olabilir" değerlendirmesini yaptı. Narenciye ihracatının limonla başlayacağını ancak çok olumlu bir tablo bulunmadığını dile getiren Ali Kavak şunları söyledi: "Mevcut durumda en önemli pazarlarımızda halen Arjantin limonunun var olduğunu biliyoruz. Her yıl Arjantin limonunun piyasadan çekilmesiyle bizim limon biraz değer kazanıyordu. Ancak şu anda halen en önemli pazarlarımız olan Rusya, Ukrayna ve Avrupa'da Arjantin limonu var."

"Arjantin sezonu bilerek uzatıyor"

Arjantin'in Türkiye'ye oranla 400-500 bin ton daha fazla üretim yapmasına rağmen 30 civarında ihracatçı ve 35 civarında da üretici olduğunu bildiren Ali Kavak, sayının az olması nedeniyle sektörü çok daha rahat yönlendirebildiklerini söyledi. Sezon ayarlamasını kendileri istedikleri gibi yaptıklarını, pazarları istedikleri gibi yönlendirip kendi lehlerine dönüştürebildiklerini kaydeden Kavak, "Bu yıl sezonu ekim ayı sonuna kadar devam ettireceklerini düşünüyoruz. Bu, bizim için ciddi bir dezavantaj" dedi.

Türk enterdonat limonunun en çok satıldığı ayın ekim ayı olduğuna dikkat çeken Ali Kavak şu bilgileri verdi: "Her yıl o dönemde bizim diğer ülkelerle aramızda 1-1,5 aylık bir boşluk oluşurdu. Biz o sezonda satışlara ağırlık verirdik. Arjantin bunun farkında rekabet gücümüzü azaltmak için sezonu bilerek uzatma yönünde çalışmalar yaptığını duyuyoruz. Bu durum bizi olumsuz etkileyebilir." Fiyatlarımızın yüksek olması da dezavantaj Bu yıl limon rekoltesinin yaklaşık yüzde 15-20 civarında düşeceğini tahmin ettiklerine de değinen Ali Kavak, fiyatların da gerek ürün azlığı gerekse girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle hayli yukarılarda olduğunu ve rekabette zorlandıklarını açıkladı. Alıcı ülkelerin sezon başında talep topladığını ve en ucuz ihracatçı ülke neresiyse ona yöneldiğini, alım programlarını ona göre yaptıklarını bildiren Kavak, "Arjantin'de sezon sonu olması nedeniyle bizim ürünlerimiz daha kaliteli. Ürünümüzün kalitesine güveniyoruz" ifadelerini kullandı.

Mandarin ve portakalda rekolte yüksek

Mandarin ve portakalda ise rekoltenin önceki yıllara oranla bir miktar daha yüksek olabileceğine dikkat çeken Ali Kavak, ancak önceki yıllardaki rekolteleri dahi pazarlamakta zorlandıklarını bu nedenle ürün fazlasının büyük bir fayda getirmesini beklemediklerini söyledi. Bu ürünlerde de en büyük pazarın Rusya, ardından da Irak olduğunu hatırlatan Kavak, ancak Ortadoğu'da yaşanan siyasi sıkıntılar nedeniyle bu yıl Ortadoğu pazarını da kestiremediklerini söyledi. "Narenciye ihracatının sonucunu siyasi gelişmeler belirleyecek" değerlendirmesini yapan Kavak, "Ortadoğu'ya açılan önemli gümrük kapılarımız kapalı. İhracatta zorlanıyoruz. Taşımalar Ro-Ro'larla yapılıyor ama bu da maliyetleri artırıyor. Bu pazarlardaki gelişmeler sektörün geleceğini belirleyecek" dedi.

Dışyönder'den Bakan Bolat'a kritik ziyaret G7 ülkelerinden İran'a balistik füze kınaması Erdoğan: Narin için her türlü adımı atacağız Real Madrid, Antalya'da genç yetenekleri yetiştirecek Muğla'ya gelen yabancı turist sayısı 2,5 milyonu aştı