Meyve fiyatları şubatta arttı

Ocakta 9,5 oranında gerileyen meyve fiyatlarının şubat ayında yüzde 10,2 oranında bir artış gözlendi.

Abone ol

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, şubat ayında en yüksek artışın meyve fiyatlarında gözlendiğini, ocakta 9,5 oranında gerileyen meyve fiyatlarında şubat ayında ise yüzde 10,2 oranında bir artış olduğunu belirtti.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, konfederasyonun Ar-Ge bölümünün Türkiye'deki gıda maddelerinin fiyatlarını izlemek amacıyla başlattığı araştırmanın şubat ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Yılın ilk iki ayında gıda maddelerindeki fiyat artışın yüzde 7,6’yı bulduğu belirtilen açıklamada, ortalama memur maaşı olan 2 bin 684 liranın bin 659 lirasının, sadece gıda sepeti için harcandığının tespit edildiği, dört kişilik bir memur ailesinin geriye kalan bin 25 lirayı kira, ev eşyası, sağlık, ulaşım, eğitim, kültür, iletişim, elektrik, su, ısınma gibi zorunlu ihtiyaçlar için harcadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Şubatta en yüksek artış meyve fiyatlarında gözlendi. Ocakta 9,5 oranında gerileyen meyve fiyatlarında şubat ayında ise yüzde 10,2 oranında bir artış kaydedildi. Meyve fiyatları yılın ilk iki ayında ortalama yüzde 0,3 oranında gerileme gösterdi. Ocakta yüzde 11,8 gibi oldukça yüksek bir artış yaşanan sebze fiyatlarında ise şubatta yüzde 7,3 oranında bir gerileme gözlendi. Sebze fiyatlarında yılın ilk iki aylık döneminde yaşanan toplam artış ise yüzde 3,6 olarak gerçekleşti.

Et ve balık grubundaki fiyat artış eğilimi şubatta yeniden başladı

Meyve fiyatlarında yaşanan artış önemli ölçüde limon, portakal, nar, elma, ayva ve armut gibi meyvelerden kaynaklanırken, mandalina ve kivi gibi meyvelerin fiyatlarında ise düşüş yaşandı. Sebze fiyatlarındaki düşüşte ise domates, ıspanak, patlıcan, pırasa, karnabahar, marul gibi ürünlerin fiyatında gözlenen düşüş belirleyici oldu.

Et ve balık grubundaki fiyat artış eğilimi şubatta yeniden başladı. Şubatta süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında ortalama yüzde 0,8 oranında azalış yaşanırken, ekmek-un ve unlu ürünlerde yüzde 0,4, kuru gıdalarda yüzde 7,9, yağlarda yüzde 2,6, kuruyemiş ve cips grubunda yüzde 9,1, alkolsüz içecek fiyatlarında yüzde 6,1 ve diğer gıda maddelerinde de yüzde 4,4 oranında artış kaydedildi."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı