Kivi üreticilerine hasat uyarısı
Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akar: "Erken hasat ettiğimiz takdirde kivi, yeme olgunluğuna ulaştığında tat ve aromasını tam olarak kazanamaz. Geç hasat edildiğinde de muhafaza ve depolamasında sakıncalar görmekteyiz"
Abone olFındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürlüğü, kivi üreticilerini verimli hasat konusunda uyardı.
FAE Müdürü Aysun Akar, enstitü olarak bölgede yetişen diğer üzümsü meyvelerle ilgili projeler yürüttüklerini söyledi.
Kivinin, Türkiye'ye geldikten sonra başta Yalova ile enstitülerinde bahçe kurulma ve denemelerinin yapıldığını anımsatan Akar, 1988 yılında Doğu Karadeniz'de kurulan ilk kivi bahçesinin enstitüleri bünyesinde olduğunu belirtti.
Akar, enstitünün 1996 yılında Ordu, Giresun ve Trabzon illerini kapsayan kivi adaptasyon projesini başlattığına işaret ederek, kivi fidanlarının FAE'den Doğu Karadeniz yöresine yayıldığını aktardı.
Bütün meyvelerde olduğu gibi kivide de erken veya geç hasadın sakıncaları olduğuna dikkati çeken Akar, "Erken hasat ettiğimiz takdirde meyve, yeme olgunluğuna ulaştığında tat ve aromasını tam olarak kazanamaz. Geç hasat edildiğinde de muhafaza ve depolamasında sakıncalar görmekteyiz. Kivide biz tam hasat olgunluğunu suda çözünen kuru madde tayiniyle anlarız." dedi.
Akar, bu değerler 6,5-7 olduğunda kivinin hasat edilir duruma geldiğini kaydederek, "Bunun için manuel refraktömetre denilen bir laboratuvar cihazı kullanmaktayız. Biz bu sabah tayinini yaptık ve tam hasat olgunluğuna geldiğini gördük. Üreticilerimiz sahil kesiminde rahatlıkla hasat yapabilir." diye konuştu.
Kivinin elma, muz gibi klimakterik meyveler grubuna girdiğini dile getiren Akar, bunların da hasattan sonra bekledikçe olgunlaşan meyveler olduğunu söyledi.
Giresun ve bölgede kiviyi muhafaza edilebilecek büyük miktarlarda soğuk hava depolarının bulunmaması nedeniyle üreticilerin, hasat ettikleri ürünü erken tüketmek veya Türkiye'deki pazarlara yollamak zorunda kaldığını belirten Akar, soğuk hava depolarında kivinin 6 aya kadar saklanabildiğini vurguladı.
Akar, Doğu Karadeniz illerine bakıldığında Ordu ve Rize'nin ardından Giresun'un üretimde üçüncü sırada yer aldığını ifade ederek, 2 bin 124 dekar alanda üretim yapıldığını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün yaptığı tespitlere göre bin 900 ton civarında bir rekolte beklentisi olduğunu kaydetti.