Karkas et ve canlı hayvan ithalatında vergiler artacak

Kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e, karkas et ithalatında ise yüzde 75 olan gümrük vergisinin yüzde 100’e çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Abone ol



Ali Ekber YILDIRIM

İZMİR - Yüksek girdi maliyeti ve ucuz ithalat nedeniyle besledikleri hayvanlarını kesemeyen besiciler için yeni bir önlem alınıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e, karkas et ithalatında ise yüzde 75 olan gümrük vergisinin yüzde 100’e çıkarılmasını öngören talebini Ekonomi Bakanlığı’na sunduğu öğrenildi. Ekonomi Bakanlığı’nın hazırlayacağı kararname taslağı Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulu’nun imzasından sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Ot ve saman gibi kaba yemlerin ve fabrika yemlerinin fiyatının aşırı yükselmesi nedeniyle bir kilo karkas eti 15-16 liraya mal eden besiciler, 12-13 liraya ithal edilen ucuz karkas et ile rekabet edemiyor. Bu nedenle Türkiye’ye ucuz ithal et girerken besiciler kesime gelen hayvanlarını kestiremiyor. Bir süreden beri büyük besiciler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gümrük vergilerinin artırılmasını, hatta ithalatın belli bir dönem kapatılmasını talep ediyor. İçerde kesime gelen hayvanlar kesildikten sonra ihtiyaç olduğu taktirde tekrar ithalat yapılabileceğini belirten besiciler, “Dışarıdan ucuza canlı hayvan ve et gelirken biz karkas kilosu 15-16 liraya mal olan hayvanlarımızı kestiremiyoruz. Yem çok pahalı olduğu için her geçen gün zararımız katlanarak büyüyor. Hükümetin buna el koyarak ithalatı durdurmasını bekliyoruz” görüşünü dile getiriyor. Besiciler vergi artışının yerli besicilerin sorununu çözmeyeceğini belirterek, “Daha önce de gümrük vergileri artırıldı. Hayvancılıkta kriz başlamadan önce 2010’da bu vergiler yüzde 135’ti. Önce sıfırlandı. Sonra yavaş yavaş artırıldı. Vergilerle bu kadar oynanarak besicilerin sorunları çözülemez. Temel sorun yem ve diğer girdilerin çok pahalı olması. Yem bitkileri üretiminin artırılması için desteklerin buraya verilmesi gerekir. Ayrıca, besicilere verilen hayvan başına 300 liralık destek çok daha etkin kullanılmalı. Birçok besici sektörden çekildi. Yarın, yerli üretim biterse ithalatbu kadar ucuz olmayacaktır” uyarısında bulunuyor.

Kurban fiyatı etkilenecek

[PAGE]

Kurban fiyatı etkilenecek

Kurban Bayramı öncesinde alınan bu karar ithalatı biraz daha zorlaştıracak. Ancak, DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre birçok firma yapılacak vergi artışını dikkate alarak çok sayıda kurbanlık hayvan ithalatı yaptı. Gümrük vergilerinin artırılması ile içerde kurban fiyatının artması bekleniyor. Artan fiyata rağmen birçok besici zararına satış yapmak zorunda kalacak.

Dışyönder'den Bakan Bolat'a kritik ziyaret Özel ve Kılıçdaroğlu Antalya'da bir araya geldi G7 ülkelerinden İran'a balistik füze kınaması Erdoğan: Narin için her türlü adımı atacağız Real Madrid, Antalya'da genç yetenekleri yetiştirecek