Gülde rekolte arttı

Isparta'da hasat dönemi olan mayıs ve haziran aylarının serin ve yağışlı geçmesi, 6 bin ton civarında olan gül çiçeği rekoltesinin 8 bin tonun üzerine çıkmasını sağladı.

Abone ol

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Isparta'da hasat dönemi olan mayıs ve haziran aylarının serin ve yağışlı geçmesi, hem hasat mevsiminin uzamasını hem de rekoltenin artmasını sağladı.

Hasat döneminin normal şartlarda 45 gün sürdüğü Isparta'da, aşırı sıcaklıklarının olmaması, havanın serin ve yağışlı geçmesi dolayısıyla bu süre 60 güne çıktı. Hasat döneminin uzaması ile normalde 6 - 7 bin ton arasında değişen gül çiçeği rekoltesi bu yıl 8 bin tonun üzerine çıktı.

Bunun yanında gül dikim alanlarının artması da rekolteyi olumlu yönde etkiledi.

Aynı bahçeden yüzde 40 daha fazla ürün alındı

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl iklim olarak, hava şartları açısından iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Çelik, geçmiş yıllarda olduğu gibi don olayından etkilenmediklerini, bölgenin yeteri kadar güneş ve yağmur aldığını belirtti.

Mayıs ayının 15'i, 20'si gibi başlaması gereken gül çiçeği hasadına, bu yıl kış şartlarının ılık geçmesi sayesinde mayıs ayının ilk haftasında başladıklarını söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla sezon hala devam ediyor. Bu sezon 60 günlük hasat döneminin olması bekleniyor. Sıcakların çok aşırı olmaması, günlerin serin ve yağışlı geçmesi rekolteyi artıran en önemli etkenlerden biri haline geldi. Geçen seneki rekolteyle bu yılki rekolteyi karşılaştırdığımızda aynı bahçede geçen seneye oranla bu yıl yüzde 35-40'lık daha fazla ürün almayı başardık."

Gül dikim alanlarının son yıllarda arttığını ve bunun da rekolteyi olumlu etkilediğini belirten Çelik, "Dikim alanlarının artmasıyla artık bu dönem 8 bin ton ve üzerine çıktığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda bu 9 bin ton civarlarında olacaktır." dedi.

'Adana karpuzu' tarlada 15 kuruşa düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenlerin kılıçlı yeminine sert tepki Deprem sonrası Gaziantep'te su kesintisi Muğla'da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale ediliyor Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporu ortaya çıktı Ahmet Ercan'dan 2027'ye kadar sürecek uyarısı