FİSKOBİRLİK piyasaya girmeye hazırlanıyor

Abone ol

ORDU - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, "Bu sezon tüccarın karşısında alternatif bir alıcı modeli oluşturarak piyasa şartlarında piyasaya girmeyi düşünüyoruz" dedi. Bayraktar, göreve geldikleri ilk günden bu yana FİSKOBİRLİK'in borcunu ödemeye çalıştıklarını, bu konuda ciddi yol katettiklerini söyledi.

Bu yıl da yeniden piyasada olmak istediklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu sezona FİSKOBİRLİK'in sorunlarını çözmüş olarak gireceğiz. Bu sezon gördüğümüz kadarıyla ürün bol. Piyasada fındık alımıyla ilgili var olmak istiyoruz. Tabi ki bir anlayış farkımız olacak. Geçmişte FİSKOBİRLİK hep müdahale alımlarıyla ilgili görev yaptığı için vatandaşlarımızın böyle bir beklentisi var. Bu sezon tüccarın karşısında alternatif bir alıcı modeli oluşturarak piyasa şartlarında piyasaya girmeye düşünüyoruz. Tüccar nasıl kilo başı para veriyorsa biz de serbest piyasa şartlarına göre fındık alacağız."
Bayraktar, aldıkları fındığı daha sonra entegre tesislerinde işleyip satacaklarını anlatarak, şunları söyledi:
"Dolayısıyla belki gerçek anlamda kooperatifçilik yapma çabası içerisinde olacağız. Bu konuda farklı alım modelleri üzerinde de çalışıyoruz. Bu sene ürün çok ve piyasanın dalgalı olması bekleniyor. Bunun için belki üreticinin lehine, onlara katkı sunabilmek için bütün depolarımızı emanet anlamında bedavaya üreticilere açacağız. Piyasa şartlarında peşin almak isteyenlere nakit paralarını vereceğiz. Belki de yarısı peşin diğer yarısını da 12 aya bölerek üreticiye piyasanın üzerinde 500 lira fiyat vereceğiz. Bunlar fındık alımı için üzerinde durduğumuz çeşitli modellerimiz olabilir. Gücümüz nispetinde bu zorlu süreçte üreticinin yanında olmaya çalışacağız."

"Borç meselesi iş yapmaya engel değil"

FİSKOBİRLİK'in bir şekilde ayakta kalabilmesi için bazı adımları atması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"FİSKOBİRLİK'in borcu varken 'bu iş nasıl yapılacak' deniliyor. Türkiye'de bütün iş yapanların borcu var ama halen iş yapabiliyorlar. Dolayısıyla borç meselesi iş yapmaya engel değil. Kaldı ki iş yapmazsanız borcu ödeyemezsiniz. Bütün üretici birliklerinin devletin ortaya koyduğu imkanları kullanarak iş yaptıkları ortada. Bunu yapan birçok birlik var. Yani üretici birliklerinin büyük bir kısmı kredi fonundan faydalanarak geçmişte alımlar yapmış. Biz de aynı yolu deneyeceğiz. Zaten alacağımız fındığı hemen işleyip satacağımızdan bir sorun yaşamayacağız."

FİSKOBİRLİK'in borç durumu

Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in borç durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu zamana kadar sattığımız gayrimenkullerin değeri 120 milyon lira. Yaklaşık 5 yıldır cari gider, personel gideri, vergi, SSK ve tahakkukumuz da 123 milyon lira. Yani bırakın borç ödemeyi normal şartlarda bir yapılanma, bir döngü içerisine girmezsek cari giderlerimiz sattığımız gayrimenkuller tarafından karşılanmıyor bile. Üreticiye olan borç 24 milyon lira. Bunun dışında bir miktar bankalara borcumuz var. O da yaklaşık 19 milyon lira. Yine yaklaşık 5 milyon lira da SSK ve vergi borcumuz var. Personele de yaklaşık 3 milyon lira borcumuz var. Toplamda 50 milyon liraya yakın borcumuz var. Ama bu borcumuzu çok kısa sürede daha da düşürmeyi hedefliyoruz."

Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması