Fındıkta fiyat artışı bekleniyor

İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, fındıkta fiyatların yükselmesinin beklendiğini, üreticinin 1.5 aydır elde kalan ürününü satmadığını söyledi.

Abone ol

Selenay Yağcı-İstanbul

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, fındıkta fiyat tartışmaları üzerinden ihracatçıların suçlanması üzerine dün basınla bir araya geldi.

Gelişmelerle ilgili ihracatçılara haksızlık yapıldığını ifade eden Gören, müdahale alımı beklentisi nedeniyle üreticinin elinde yüzde 25 ürün tuttuğunu, ancak bunun kendileri açısından sorun yaratmadığını söyledi. Gören, "Sanayici olarak elimizde fındık bulundurmak zorundayız. Dünyadaki sanayicilerin elinde 500 bin ton kabuklu fındık var. Hep gelecek dönem için alım yapıyoruz. Büyük çikolota şirketleri, alım yaparken önümüzdeki 5 yıl için alım yapıyorlar. Küçük şirketler yıllık alım yapıyor" diye konuştu. 

Serbest piyasa koşullarını savunan Gören, fındıkta fiyat indirenlerin açıklanmasını isteyerek, “Soruyorum fiyatı indirmek isteyen kim? Bize bildirin, sektör olarak gereğini yapalım, üyemiz ise üyelikten ihraç edelim” dedi.

Fındıkta fiyatlara müdahale beklentisi nedeniyle üreticinin 1.5 aydır elde kalan yüzde 25 oranındaki ürününü satmadığını, kilogramı 12 liraya bile satmaya çekindiğini dile getiren Gören, fiyatın yükselmesinin beklendiğini kaydetti. Dünyada yüzde 70’i Türkiye’de olmak üzere 970 bin ton seviyesinde fındık üretildiğini ve bunun 850-900 bin tonunun tüketildiğine değinen Gören, üreticinin elinde kalan 70-80 bin ton ürünün Türkiye’de kalmamasını temenni etti. Gören, “Bizim hedefimiz üretimlerinde fındık kullanan çikolata sanayinin Ar-Ge çalışmalarında fındık kullanımını artırmak ve bundan vazgeçmemeleri girişiminde bulunmak. Kendi içimizde enerjimizi fiyat tartışmalarına değil, dünyanın en kaliteli ürününü global markalara nasıl pazarlayabileceğimize odaklanmalıyız” dedi. 

İhracatçıya haksızlık

Kabuklu fındığın kilosunun 9.5-10 lira aralığında olduğunu hatırlatan Gören, bunun iç fındık haline getirilmesi için giderlerin hesaplanmasıyla 20-21 lirayı bulduğunu vurguladı. Gören, ürünün AB ülkelerine teslim fiyatının 8 dolar seviyesinde ihraç edildiğini kaydederek, ihracatçıya kötü gözle bakılmasını da haksızlık olarak niteledi. Gören, gelişmelere tek taraflı bakılmamasını isteyerek, “Sorun var deniyorsa sorunun açık ve net şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Ama bana göre şu an sorun yok. Üreticinin maliyeti ve refah seviyesinin belirlenmesi temel nokta alınarak devletin mekanizmaları çalışıyor ve mevcut işleyen sistemde 2009 da başlayan serbest piyasa uygulamasının fındık sektörü üzerinde bir başarı grafiği oluşturduğu görülüyor” değerlendirmesini yaptı. 

Lojistikçiler vize engelini AB mahkemelerine taşıyor Yılın ilk 6 ayında online yemek siparişi yüzde 56,3 arttı Un üreticileri ihracat pazarında kayıp yaşıyor Atık yemeklik yağ faydalı kimyasala dönüşecek Mersin’de dönen çarkları makro-ekonomik sorunlar yavaşlatıyor