Fındık üreticilerine 'istiridye mantarı' önerisi
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, istiridye mantarı üreten Enver Ustaoğlu’nu makamında kabul etti. Balkanlıoğlu, fındık üreticilerine mantar üretmeleri önerisinde bulundu.
Abone olOrdu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kentte yaygınlaşmaya başlayan istiridye mantarı üretimine ilişkin fındık üreticilerine öneride bulundu.
İstiridye mantarı yetiştiricilerinden Enver Ustaoğlu'nu makamında kabul eden Balkanlıoğlu, Ustaoğlu'ndan üretim hakkında bilgi aldı.
Girişimciliği nedeniyle Ustaoğlu'nu tebrik eden Balkanlıoğlu, "Enver kardeşimiz, istiridye mantarı üretmek için bir süre önce Valiliğimize müracaat ederek bizlerden destek talep etmişti. Biz de Valilik olarak sonsuz destek vereceğimizi kendisine ifade ettik. Ne istedilerse kendilerine yardımcı olduk. Devletten bir kuruş para almadan kendi çabasıyla istiridye mantarını üretti. Bir örnek çalışmadır bu üretim." dedi.
Balkanlıoğlu, Ordu'nun ikliminin istiridye mantarı üretimi için çok uygun olduğuna işaret ederek, "Ordu, istiridye mantarının en iyi üretileceği iklime sahip yegane ildir. Yağmur, nem ve uygun ağaç yapısı var. İnsanlar çürük ağaçları yakıyor. Bu ağaçları hızar talaşı haline getirip içine biraz da özel katkı maddesi koyup bu mantarı çok ucuza mal etmek mümkün." diye konuştu.
Söz konusu mantar çeşidin, son derece kıymetli, besleyici protein kaynağı olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu, "Böyle atıl ardiye yerler, depolar, bodrum katları, nemli alanlar, hiçbir işe yaramayacak yerlerde bu mantar yetişiyor. Güneş istemiyor, çok düzgün ve havadar yer istemiyor. Sadece ısı derecesi eksinin altına düşmeyecek. 20 derece civarında bir ısı olursa çok güzel gelişiyor. Isı 10 dereceden aşağı da düşmezse yine yetişiyor." ifadesini kullandı.
İstiridye mantarının iyi bir gelir sağladığını anlatan Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:
"Bu mantarın kilosu toptan 10 lira civarındadır. Paketlenip markete girdiğinde ise 25 lirayı buluyor. Etten çok daha lezzetlidir. Vejetaryen olanlar çok rahat yiyebilir. Bu mantar, her çeşit yemek yapmak suretiyle yenilebilir. Ben kendim denedim ve lezzetine doyum olmuyor.
Vatandaşlarımız fındığa bağımlı olmaktan kurtulsunlar. Az bir alanda tonlarca istiridye mantarı yetiştirmek mümkündür. Bu işin toptancılığını yapan kişiler, firmalar bize gelip, 'her hafta 4-5 kamyon istiridye mantarı bize verebilir misiniz?' diye soruyorlar. Veya 'belli sürelerle, 2-3 günde bize 4-5 kamyon istiridye mantarı verin' diyorlar. Yani birçok ticari alanda insanlar birbirine rakipken, tarımsal ürünlerde böyle bir durum söz konusu değil."
Balkanlıoğlu "İnsanlar fındığını satmak için nasıl tüccar tüccar gezmiyorsa eğer bu mantarın piyasasını Ordu'da oluşturabilirsek, pazarlama sorunu olmayacak. Çok kolay yetiştirilen, çok hesaplı ve aşırı masraflı olmayan bir ürün. Çok da iyi para kazandırıyor. Üreticilerimiz, kendi aralarında örgütlenir ve pazarlarsa fındığın çok üzerinde bir gelir temin edebilirler. Hatta daha fazla üretirlerse ihracata kadar gidebilir. Çünkü bu mantarı üretebilecek en uygun iklim bu bölgede mevcut." değerlendirmesinde bulundu.