Daha iyi pamuk uygulaması çiftçimize yeni olanaklar sunacak

Abone ol
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, uluslararası şirketler tarafından talep edilen "daha iyi pamuk" (BCI-Better Cotton Initiative) uygulamasının çiftçiye yeni olanaklar sunacağını bildirdi. 
 
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek katma değer yaratan tarım ürünü pamuğun üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumundaki tekstil ve hazır giyimin temel bir girdi maddesi olduğunu ifade etti. "Doğrudan veya dolaylı şekilde milyonlarca insana istihdam yaratması nedeniyle stratejik bir önem arz eden pamukta" ülke ihtiyacının karşılanamadığını ve ithalat yoluna gidildiğini belirten Bayraktar, bunun maliyet, yapısal sorunlar gibi çeşitli nedenleri bulunduğunu vurguladı. 
 
Türkiye'nin pamuk veriminde dünyada ikinci, tüketiminde dördüncü, ithalatta ise Çin'in ardından ikinci olduğuna işaret eden Bayraktar, "Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'de pamuk tarımında bir yılda 500 bin daimi, 1,5 milyon geçici işçi istihdam ediliyor. Bu rakama satıcı, çırçırcı, nakliyeci gibi alanlarda çalışanlar da eklenince bir yılda 3,5 milyon insan pamuk tarımından gelir elde ediyor" ifadelerini kullandı. 
 
"BCI uygulaması uluslararası firmalara üretim yapan Türk firmalarından isteniyor"
 
Ulusal Pamuk Konseyi'nin (UPK) ilk başvurusunu iki yıl önce yaptığı BCI Pamuk Sertifikası'nın 27 Şubat 2013 tarihinde kabul edildiği bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti: 
 
"Özellikle son yıllarda büyük tekstil ve hazır giyim firmaları, müşterileri için daha farklı, daha özel ve daha sağlıklı ürünler sunmayı hedef ediniyorlar. Bu amaçla üretimin ilk basamağı olan pamuk tohumunun üretiminden başlayarak bazı kriterler getirdiler. Bu konseye üye firmalar, toprağı daha az işleyen, daha az su ve gübre kullanan, tarımda çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçen, kadın işçilerin haklarını belirleyen kurallara göre ve adlandırıldığı şekliyle daha iyi pamuk uygulamasıyla elde edilmiş ürünleri, üretim yaptırdıkları firmalardan istemektedirler. 
 
Tekstil ve hazır giyim sektöründe adından söz ettiren ülkemiz için de söz konusu uygulamalar geçerlidir. Türkiye'de üretim yaptıran bazı uluslararası firmalar, BCI sertifikalı pamuktan elde edilmiş iplikten üretilmiş ürünlerin yapımı konusunda Türk sanayicisinden talepte bulunmaktadır. BCI pamuk üretiminin ülkemizde olmaması nedeniyle, bu hammadde ihtiyacı firmalar tarafından, Mali, Brezilya, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden ithal ediliyor. 2012-2013 sezonunda ithalatımızın 762 bin ton civarında olduğunu düşünürsek, BCI uygulamasıyla pamuk üretiminin önemini, bu ithalat rakamının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını görüyoruz." 
 
"Katılım gönüllülük esasına dayanıyor" 
 
Bu uygulamayla pamuğun Türkiye'de de yetiştirilebilecek olmasının son derece sevindirici bir haber olduğunu ve Birlik olarak desteklediklerini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
 
"BCI uygulamasıyla pamukta ekim alanları sürekli daralan ve daha fazla ithal eden ülke konumundan çıkarak, ilk olarak kendine yeter bir ülke sonrasında ise pamuk ihraç eden bir ülke konumuna gelmeyi umut ediyoruz. Bu uygulamada katılım 'gönüllülük' esasına dayanmaktadır, sadece isteyen çiftçilerimiz bu pamuk ekimine katılım sağlayacak, ürettikleri pamuğu pazarlamaları daha kolay bir hale gelecektir. Önümüzdeki ekim dönemine yetiştirilmek istenilen BCI pamuk ilk olarak pilot birkaç ilimizde uygulanacak. Ardından ise tüm pamuk ekim alanlarımızın genelinde kabul göreceğine inanıyoruz." 
 
Bayraktar, BCI uygulamasının, bitki koruma, su, çevre, yaşam alanı, lif kalitesi, insan çalıştırma gibi kriterler içerdiğini de sözlerine ekledi. 
 
Naci Görür'den Erzincan depremi açıklaması Fitch, Almanya'nın kredi notunu teyit etti Mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı adım Köksal: Zorlu PSM, toplumsal yatırımlarımızın merkezi olacak Turkcell’e son 1 yılda 1,8 milyon faturalı yeni abone