Çukurova Bölgesi'nde 'Su Verimliliği Seferberliği' devam ediyor

Kuraklık başta olmak üzere pek çok sebeple kişi başına düşen kullanılabilir su potansiyeli gün geçtikçe azalırken, su ile alakalı sıkıntıları bertaraf etmek adına çok ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımların bir kısmı da Çukurova Bölgesi'nde yer alıyor. Bölgede su ve sulama yatırımlarına harcanan 2,4 trilyon lira kaynakla 10 binden fazla tesisin hayata geçtiği bölgede, 'Su Verimliliği Seferberliği' yapılıyor.

Haber Merkezi | Abone ol

Çukurova’nın merkezi Adana’da, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından inşa edilen Seyhan Barajı sayesinde her yıl 1 milyon 760 bin dekar tarımsal arazi sulanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü'nün 2003-2024 yılları arasında Adana’ya yaptığı 42 milyar liralık yatırımla kurulan ve hizmete açılan 149 tesis sayesinde, Adanalı çiftçiler için yıllık 10 milyar lira zirai gelir artışı sağlanıyor. Bir damla suyun bile boşa harcanmaması için Seyhan Sulamasının kapalı sisteme dönüştürülmesi projesi ise halen devam ediyor. 

Seyhan Ovası ilave suya kavuşacak

Seyhan ve Çatalan Barajı rezervuar alanında su alma yapısının altında kalan ve kullanılamayan suların değerlendirilmesi için hayata geçirilen projeler aracılığıyla, Seyhan Barajı’ndan Seyhan Ovası’na ilave su temini yapılması hedefleniyor. Projenin inşaat ihalesinin Ağustos ayı sonunda yapılması hedefleniyor. Çatalan Barajı’ndan daha fazla ilave su alınabilmesi için de çalışmalar devam ediyor. İlk etabı 2025 yılı sulama sezonuna yetişecek olan proje neticesinde Çatalan Barajı’nda 1,73 milyar metreküp ilave su depolanacak;. suyun 860 milyon metreküpü çiftçilerin hizmetine sunulacak.

Eylül ayında çiftçilerin 3. ürün ekimini yapması halinde, sulama suyunun bazı alanlara verilememesi riski bulunuyor. Konu ile alakalı çiftçileri bilgilendirmek ve suyun tasarruflu kullanılmasına dikkat çekmek adına, Sulama Birliği tarafından köy ve mahalle muhtarlıklarına resmi yazılar yollanıyor.

İSKİ açıklama yaptı: Su ve doğalgaz faturalarında 5 kat fark tartışması TSK tarihinde bir ilk! Kadın teğmenler tarihe geçti Yeni adli yıl yarın başlayacak 1 haftada 445 bin 375 sürücüye işlem yapıldı İran 'sıcak para' arıyor: 100 milyar dolar lazım!