'Çay'da iyi fiyat beklentisi

Çayda hasat zamanının geldiğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, fiyatların henüz açıklanmadığını ve üreticiyi mağdur etmeyen iyi bir fiyat beklediklerini açıkladı.

Abone ol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz'de bir milyona yakın insanın geçim kaynağı olan çayda hasadın başladığını belirtti.

Çay tarımının, Doğu Karadeniz Bölgesi açısından büyük önem taşıdığını, tarım ve sanayide istihdam yaratarak bölgesel göçü önlediğini, ülke ihtiyacını karşıladığını belirten Bayraktar, 2016 verileriyle 764 bin dekar alanda 213 bin üreticinin, aileleri ve sektörden faydalananlarla 1 milyona yakın insanın geçimini çayın sağladığına dikkati çekti.

Çayda henüz fiyatın açıklanmadığını söyleyen Bayraktar üreticinin refah payının dikkate alındığı mağdur etmeyen bir fiyat belirlenmesinin en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

Üreticilerin Çaykur'un yanı sıra özel sektöre de ürün teslim ettiğine işaret eden Bayraktar, "Özel sektörün açıklanan fiyatın altında alım yapması da üreticimizi mağdur ediyor. Özel sektörün de alımlarda hassas davranması ve üreticilerimizi mağdur etmemesi gerekiyor. İthalat dışında özellikle kaçak yollarla ülkemize giren çaylar, büyük tehdit oluşturmaktadır. İthal ürünlerin girişinin zorlaştırılması bakımından çayda uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 145'dir" dedi.

Yabancı çayların yüzde 90'ı kaçak yollardan geliyor

2016 tarihli Çay Sektör Raporu'na göre, çay sektörünü olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden birinin yabancı menşeli çaylarolduğunu vurgulayan Bayraktar, "Türkiye, yılda tüketilen çayın 135 bin tonunu Çaykur çayları, 125 bin tonunu özel sektör çayları, 35 bin tonunu yabancı menşeli çaylar oluşturmaktadır. Üstelik tüketilen yabancı menşeli çayların yüzde 90'ı vergisiz ve gayri resmi yollardan yurda girmiş çaylardan meydana gelmektedir. Gerekli tedbirler alınarak gayri resmi yollarla ülkemize çay girişi kesinlikle engellenmelidir" ifadelerini kullandı.

Yaşlanmış çay ocakları bir program dahilinde üstün verim ve kaliteye sahip çeşitlerle vakit geçirilmeden yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Bu aşamada çay üreticilerimiz devlet tarafından desteklenerek teşvik edilmelidir" dedi.

Çay Kanunu çalışmalarında tüm tarafların görüşleri alınması, fikir birliği sağlanmasının önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, oluşturulacak bir yapılanmada üreticilere mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı