Borçlar yapılandırılmazsa üretim tehlikeye girecek
TZOB Başkanı Bayraktar, büyük miktaralara ulaşan elektrik borçlarının yapılandırılması gerektiğini belirterek, yapılandırılmaması sonucu önümüzdeki yıl üretimin tehlikeye gireceğini açıkladı
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Büyük miktarlara ulaşan elektrik borçları yapılandırılmalıdır. Bunlar yapılandırılmazsa, destekleme ödemeleri yapılmazsa önümüzdeki yılın üretimi tehlikeye girer" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, yaptığı açıklamasında, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemelerinin verilmemesinin üreticileri zor durumda bırakacağını ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (Dicle EDAŞ) pamuk ve mısırda 2013 yılı için dekar başına 90 lira olarak belirlediği elektrik bedellerinin yüksek olduğunu savunan Bayraktar, bu bedellerin düşürülmesini istedi. Çiftçinin, ülke çapındaki kuraklık, don, dolu, aşırı yağış gibi afetler nedeniyle sıkıntılı bir üretim dönemi geçirdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"2014 yılı destekleme ödemelerinin, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borçlarının ödenmesine bağlanması çiftçimizi mağdur eder. Destekleme ödemeleri üzerindeki bloke kaldırılmalı, ödemeler yapılmalıdır. Üreticilerimizin hak ettiği destekleme ödemelerini alabilmeleri gerekir. Cazibe sulama olmadığı için fazla elektrik kullanılarak metrelerce yer altından su çekilmekte, sulama yapılmaktadır. Bu sulama şekli üretim maliyetlerini artırmaktadır. Çiftçimiz için büyük bir yük oluşturmaktadır. Büyük miktarlara ulaşan elektrik borçları yapılandırılmalıdır. Bunlar yapılandırılmazsa, destekleme ödemeleri yapılmazsa önümüzdeki yılın üretimi tehlikeye girer."