Bayraktar'dan çiftçiye don uyarısı
Sıcaklar meyve ağaçlarının erken tomurcuklanmasına neden olunca TZOB Başkanı Bayraktar, ilkbaharda yaşanabilecek don konusunda uyardı
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ve şubat aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların, meyve ağaçlarında tomurcukların zamanından önce aktif hale geçmesine, erken çiçeklenmeye yol açtığını vurguladı.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, erken çiçeklenmenin ilkbaharda yaşanabilecek don olayı açısından bir risk oluşturduğunu ifade etti.
Karadeniz'in fındığı da risk altında
Karadeniz Bölgesi’nde büyük önem taşıyan fındıkta erken yapraklanma ve çiçeklenmenin meydana geldiğini belirten Bayraktar, mart, nisan aylarında don yaşanması halinde fındığın da zarar görme riski bulunduğunu bildirdi.
"Meyve ağaçlarında erken uyanma bir ay önce gerçekleşti"
Birçok meyve ağacında mart ayı sonunda oluşması beklenen erken uyanma ve çiçeklenme, bu yıl artan hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan “yalancı baharla” birlikte bir ay önce gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
Kars, Ağrı, Erzurum arasında kalan bölgede kuvvetli don riski var
“Bu durum mart ve nisan aylarında gerçekleşecek hava sıcaklıkları özellikle meyveler için hayati önem taşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Mart ayının ilk haftasında meyve üretiminde önem taşıyan illerimizde don olayı beklenmemektedir. 4-8 Mart 2014 tarihlerini kapsayan ‘zirai don uyarı sistemi’ zirai don riski tahmin haritalarına göre, sadece Kars, Ağrı, Erzurum arasında kalan bölgede çok kuvvetli ve kuvvetli don riski görülüyor.
Meyve ağaçları don riskine karşı Tarım Sigortaları kapsamında
Diğer bölgelerimizde kuvvetli ve çok kuvvetli don riski beklenmiyor. Meyve ağaçları don riskine karşı çiçeklenme dönemi dahil olmak üzere, devlet destekli Tarım Sigortaları kapsamındadır. Üreticilerin her yıl gerçekleşebilecek olası zararlarının karşılanması bakımından tüm ürünlerde son poliçe kabul tarihlerini takip ederek, mutlaka sigorta yaptırmaları gerekir.