Ayva üretiminde dünya birincisiyiz
Çin'de iki kat fazla alanda ayva üretim yapılmasına rağmen, Türkiye 127 bin 767 tonla üretimde birinci sırada yer alıyor
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dekar başına iki kattan fazla verimlilikle ayva üretiminde dünya birincisi olduğunu bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada toplam ayva üretiminin 559 bin 765 ton olduğunu belirterek, Türkiye'nin 127 bin 767 tonla üretimde ilk sırada yer aldığı bilgisini verdi.
Dünyada yaklaşık 70 bin hektar alanda ayva üretimi yapıldığını ve dekar başına ayva veriminin 804 kilogram olduğunu ifade eden Bayraktar, "Çin'de iki kat fazla alanda üretim yapılmasına rağmen, üretimde Türkiye birinci, Çin ise ikinci sırada. Türkiye'de dekar başına verim 1218 kilogram, Çin'de ise 571 kilogram. Türkiye dekar başına iki kattan fazla verimlilikle ayva üretiminde dünya birincisi" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin dünya ayva üretiminin yüzde 22,8'ini karşıladığını belirten Bayraktar, Çin'in üretimdeki payının yüzde 21,4, Özbekistan'ın payının yüzde 13, İran'ın payının ise yüzde 6,3 olduğunu, bu ülkeleri sırasıyla Fas, Arjantin, Azerbaycan, Sırbistan, İspanya ve Cezayir'in izlediğini ifade etti.
Bayraktar, sofralık tüketiminin yanında reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilebilen ayvanın, pektin ve tanen içermesi nedeniyle endüstri alanında da kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizde ayva yetiştiriciliği, son yıllarda kapama bahçelerin artmasıyla, özellikle Marmara Bölgesi'nde geniş bir alana yayıldı. En fazla ayva üretimi Sakarya'da yapılıyor. Ayva bahçesi kurulurken meteorolojik veriler incelenmeli ve özellikle yıllara göre kışın düşük sıcaklık değerlerine dikkat edilmelidir. 2011-2012 üretim sezonunda üretilen 127 bin 767 ton ayvanın 7 bin 666 tonu üretimde, 8 bin 814 tonu kullanımda kaybedildi, 101 bin 360 tonu tüketildi, 9 bin 927 tonu ihraç edildi. Dünya pazarlarında daha fazla yer alabilmek için pazarın talep ettiği kalite ve standart çeşitlerle üretim yapılması, üretimin artırılması, dış pazar arayışlarına ivme kazandırılması gerekir"