Ayçiçeği üreticisi destek bekliyor

TZOB Başkanı Bayraktar, "Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretim yapabilmeleri bakımından ucuz girdi kullanımı sağlanmalı, gübre, mazot ve elektrikteki KDV oranları indirilmelidir" açıklamasını yaptı.

Abone ol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üretiminin artırılması gerektiğini belirterek, bu kapsamda üreticilerin verimli üretim yapabilmeleri için ucuz girdi kullanımı sağlanması, gübre, mazot ve elektrikteki KDV oranlarının indirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel yağ, yağlı tohum ve küspe açığının acilen kapatılması gerektiğini vurgulayarak, "Aksi takdirde 2014 yılında olduğu gibi her yıl 4,3 milyar dolar döviz harcamaya devam ederiz. Bunun yolu en başta ayçiçeği üretiminin artırılmasından geçiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin, dünya ayçiçeği üretiminin yüzde 4,3'ünü karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, bu yıl dünya ayçiçeği veriminin dekar başına ortalama 165 kilogram olarak beklendiğini belirtti.  

Bayraktar, ayçiçeği üretiminin en fazla gerçekleştirildiği üretici ülkeler arasında en yüksek verimin sırasıyla Çin, Türkiye ve AB ülkelerine ait olduğunu vurguladı.  

Bu yıl ayçiçeği üretimi yüzde 3,1 artacak

Bu yıl ayçiçeği üretiminin yüzde 3,1 artacağının tahmin edildiğine değinen Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Ayçiçeği üretiminin bu yıl 1,7 milyon tona yaklaşacağı tahmin ediliyor. Son yıllarda İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekim alanlarının artması, yapılan destekler, Çukobirlik'in ayçiçeği alımına başlaması ve verimde sağlanan gelişme, ayçiçeği üretimini yükseltti. Her ne kadar, son 10 yılda ekim alanları yüzde 16,1, verim yüzde 44,7, üretim yüzde 68 artsa da ayçiçeği açığı sürüyor. Bu yıl ülke genelinde yağışların normalleri üzerinde gerçekleşmesinin ayçiçeği üretimi için de oldukça faydalı oldu. Ancak ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı Marmara Bölgesi'nde ekiliş sonrası yağış alamayan bazı alanlarda verimde azalma görüldü." 

Yağlık ayçiçeğinin Trakyabirlik, Karadenizbirlik ve Çukobirlik tarafından alındığını anımsatan Bayraktar, birliklerden üretici maliyetlerini göz önünde bulunduran ve piyasayı düzenleyici bir fiyat açıklamasını beklediklerini ifade etti. 

"Prim desteği artırılmalıdır"

Bayraktar, Dünya Ticaret Örgütü çerçevesinde ayçiçeği ithalatında uygulanan gümrük vergilerinin, dış piyasa fiyatları ile üreticilerin rekabet edebilmesi için yeteri kadar yüksek olmadığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Özellikle ürün pazarlama döneminde tarife dışı engellerle ithalat kesinlikle önlenmelidir. Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşmalar gereği, yağlı tohum ve ham yağ ithalatındaki sınırlamayı kaldıran vergi oranlarının ülkemiz lehine yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Üretici için alım garantisi çok önemlidir. Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretim yapabilmeleri bakımından ucuz girdi kullanımı sağlanmalı, gübre, mazot ve elektrikteki KDV oranları indirilmelidir. Öte yandan, üretimde artışın sağlanabilmesi için 2014'te kilogram başına 30 kuruş olan ve 2015 yılı için değişmeyen prim desteğinin artırılması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı