Anadolu kaplanları 'hologram' kullanımında öncülük yapıyor!

Gıda firmaları da hologram kullanıyor, oto yedek parçacılar da. Modern zamanın mührü artık yazışmaların üstüne de yapıştırılıyor. Türkiye'de ise hologram kullanımı artarken, buna en yatkın firmalar Anadolu'dan çıktı.

Abone ol
Handan Sema CEYLAN
 
İSTANBUL - En çok çay paketini açarken görüyoruz onları. Kitapların ya da CD'lerin korsan olup olmadığını arkasındaki rengarenk etiketlerden okuyoruz. Hologram hayatımıza 90'lı yıllarda girdi. Ancak 'modern zamanın mührü' hızla kabul gördü. Ürünlerin ve evrakların taklit edilmemesi için kullanılan holograma en yoğun ilgi Anadolu sanayicisinden geldi. Özellikle Adana, Gaziantep, Bursa, Konya ve Kayseri gibi kentlerdeki firmalar artık taklit edilmemek için hologram etikete yoğun ilgi gösteriyor. Dünyanın sayılı hologram etiketi üreticilerinden Hindistan merkezli Shiram Veritech Solutions'ın Türkiye Distribütörü Krl Hologram'ın Genel Müdürü Ferman Kırali, Türkiye'de hologram kullanma eğilimlerini DÜNYA'ya anlattı.
 
'Her firma hologram etiketi kullanabilir'
 
Hologram için sektör sınırlamaları olmadığını kaydeden Kırali, “Her firma hologram etiketi kullanabilir. Hatta geçtiğimiz günlerde bir perde raycısı bile bizden teklif istedi. Genelde gıda sektöründen talep geliyor. Gıda firmaları taklidi önlemek için mutlaka hologram kullanmalı. Türkiye'deki gıda firmalarının ancak yüzde 10'u hologram kullanıyor. Bir de oto yedek parça sektörü hologramlara ilgi gösteriyor” diye konuştu.
 
'Sektör çok yol kat etti yeni gizlilikler geldi'
 
Hologramın zor bir teknoloji olduğunu anlatan Kırali, taklit edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, gerekçelerini, “Sektör çok yol kat etti, yeni gizlilikler geldi. İki makine alayım da hologram üreteyim demek mümkün değil. Bir de hologram yapıştığı zeminden sökülmeye çalışıldığı zaman imha oluyor. Özel bir yapışkanı var. Böylece hologram sökülüp başka bir yere uygulanamıyor. Ayrıca Uluslararası Hologram Üreticileri Birliği (IHMA) her bildirilen logolu hologramın takibini yapıyor. Üretilen bütün hologramlar IHMA'ya kayıtlı” şeklinde sıraladı. Ferman Kırali, Türkiye'den ithalat yapan bazı Avrupalı ülkelerin  firmalarının hologram istediklerini kaydetti.
 
“Hologram kullanan firmalar markasının ürünün arkasında durduğunu gösteriyor” diyen Kırali, “Rafta hologramlı ürün de bir adım öne çıkıyor. Bazıları kıymetli evraka hologram yapıştırıyor. Büyük spor kulüpleri lisanslı ürünleri için logolu hologramlarla raflarda yer alıyorlar. Güvenlik arz eden tüm kağıtlarda da hologram kullanılıyor. Firmalar zarfların ağzına da kendi iç yazışmalarında hologram etiketi kullanabiliyorlar. Firmaların her ihtiyacına uygun çözümler sunulabilir” ifadesini kullandı. Hologrom konusunda tüketici duyarlılığının arttığına dikkat çeken Kırali, tüketicilerin bilinçlendiğini, bir kez hologramlı ürün alan kişilerin aynı ürünü tekrar aldıklarında hologram aradığını kaydetti.
 
Parası çalınan firma kapımızı çalıyor
 
Kırali, “Biz tüm Türkiye'ye hizmet veriyoruz. İstanbul, Bursa gibi kentlere ürün yolluyoruz” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hologram teknolojisine en hızlı giriş yapan kent ise Konya, ardından Kayseri geliyor. Anadolu kaplanları, İstanbul sanayisinden hologram anlamında daha bilinçli, istekli ve cesaretliler. Ürünleri taklit edilen, adeta cebinden parası çalınan firmalar hologram kullanmaya daha eğilimliler.”
 
Son olarak bir hologramın nasıl alınabileceğini anlatan Ferman Kırali, şunları söyledi: “Çok düşük adette hologram isteyen firmalara hazır hologram öneriyoruz. Onların üzerinde logoları bulunmuyor. Minimum 10 bin adet hologram talep edenler için logolu ürünler basabiliyoruz. En küçük ebatımız 10X10 milimetre. Bir firma siparişi verdiğinde 30 günde teslim edebiliyoruz.”
 
İlk hologram 1947’de yapılan bir kuştu
 
Hologram ilk olarak 1947’de Nobel Ödüllü Macar bilim adamı Deniz  Gabor tarafından oluşturuldu. Gabor, elektron mikroskobunda 3 boyutlu görüntüler üzerinde çalışırken, aklına 3 boyutlu nesnelerin görüntüsünün elde edilip edilmeyeceği sorusu geldi. İlk görüntü küçük bir kuşa aitti ve görenleri şaşkına çevirdi. Hologram tamamen lazerin marifeti boya ya da baskı yok.
Santa Maria Kilisesi saldırısının planlayıcısı İstanbul'da yakalandı Gözler Fed'in faiz kararına çevrildi Naci Görür'den Erzincan depremi açıklaması Fitch, Almanya'nın kredi notunu teyit etti Mikro ihracat yapmak isteyenlere kolaylaştırıcı adım