23 bini aşkın çiftçiye traktör eğitimi verildi
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Güvenli Traktör Kullanımı Projesi kapsamında 23 bin 678 çiftçiye eğitim verildi" açıklmasında bulundu
Abone olANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güvenli Traktör Kullanımı Projesi kapsamında 10 bin çiftçiye ulaşmayı hedeflerken, 23 bin 678 çiftçiye eğitim verdiklerini bildirdi.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, 2013'te 5 bakanlık ve bir şirket işbirliğiyle "Güvenli Traktör Kullanımı Projesi" hazırladıklarını, eğitimlerin Konya ve Manisa'dan sonra Balıkesir'in Gönen ilçesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.
İstatistiklere göre, tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarında ölüm ve yaralanma oranının yüksek olduğunu belirten Bayraktar, ölümlü trafik kazalarının toplam kazalara oranı ortalama yüzde 2,5 iken, traktörlerin karıştığı kazalarda bu oranın yaklaşık 4 kat fazla olduğunu bildirdi.
Bayraktar, trafik güvenliğinin küresel boyutta önem arz ettiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, her yıl dünyada 1,3 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyondan fazla insan yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Bu kadar ölüm, yaralanma ve sakatlık savaşlarda bile görülmüyor. Birleşmiş Milletler kararıyla 2011-2020 arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin yüzde 50 azaltılması amacıyla üye ülkeler, trafik güvenliği için 10 yıllık eylem planlarını açıklamaya davet edilmişlerdir. Ülkemiz de bu çağrı doğrultusunda 10 yıllık 'Trafik Güvenliği Eylem Planı' hazırlamış ve uygulama çalışmalarına başlanmıştır."
İçişleri Bakanlığı , Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Yiğit Akü işbirliğiyle hazırladıkları proje ile traktör kullanıcılarını trafik kuralları hakkında bilgilendirmeyi ve tarımsal işlerin güvenli yapılmasını amaçladıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Traktörlerin karıştığı kazaların önlenmesi için sürücülerin hız kurallarına ve kavşaklarda geçiş önceliğine uymaları, tepe lambası gibi ışık donanımlarının tam ve çalışır durumda olması, traktörlerde koruyucu kabin bulunması ve römorkların arkasına standartlara uygun reflektörlerin takılması önemlidir. Traktöre aşırı yükleme yapılmaması, açıkta ve yük üzerinde insan taşınmaması, ani ve kontrolsüz manevralardan kaçınılması gerekmektedir."
Bayraktar, projede hedefin 10 bin çiftçiye ulaşmak olduğunu ancak Konya, Manisa ve Balıkesir'de verilen eğitimlere 23 bin 678 çiftçinin katıldığını kaydetti.