'Pamuk üreticileri mutlaka desteklenmeli'
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, pamuk üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Tarımsal girdilerde, mazotta, elektrikte, gübrede vergi yükümüzün hafifletilmesini talep ediyorum" dedi
Abone olAYDIN - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Prim yetmiyorsa prim artışını muhakkak surette isteyeceğiz" dedi.
Söke Yeniköy'de pamuk hasadının başlaması nedeniyle düzenlenen törene katılan Bayraktar, pamuğun bölge ve Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu söyledi.
Ege Bölgesi'nde dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiğini, buna rağmen diğer ülkelerde üreticilere verilen yoğun teşvikler nedeniyle ithalatın önlenemediğini vurgulayan Bayraktar, acil olarak desteklerin arttırılmasının gerektiğini kaydetti.
Bayraktar, pamukta mukayeseli üstünlüğün yanı sıra mutlak üstünlüğün sağlanması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bu yıl dünya pamuk üretiminde yüzde 25 civarında artış bekleniyor, fiyatlarda ise yüzde 30 düşüş var. Bu Türkiye'de pamuğu etkileyecek. 2013 yılında yaklaşık olarak 867 bin ton civarında pamuk ithal eden Türkiye, bu yılın ilk 10 yılında 650 bin tonu aştı. Bu, yıl sonu itibariyle 800-850 bin tonu da aşacağımızı gösteriyor. Türkiye'de pamuk üreticilerini daha fazla desteklemek ve pamuk üretiminde bu ülkeyi kendine yeterli hale getirmek lazım. Sadece bu değil, Türkiye yağlık tohum, yağ ve küspe ithalatına 3,5 milyar dolar ödüyor. O zaman bizim yağlık ihtiyacını karşılamak üzere üreticimizi muhakkak surette tarlada tutmamız ve üretmesini sağlamamız gerekiyor. Pamuk üreticilerinin sorunlarını aynı zamanda da yukarıya taşımak üzere buradayım. Pamuk üreticilerinin mutlaka desteklenmesi lazım. Prim yetmiyorsa, prim artışını muhakkak surette isteyeceğiz. Bunun dışında özellikle tarımsal girdilerde, mazotta, elektrikte, gübrede vergi yükümüzün hafifletilmesini talep ediyorum. Sayın Başbakan'a tüm bunları takdim edeceğiz."
"Tedbir alınmazsa, pamuk üreticisini tarlada göremeyiz"
Acil tedbir alınmaması durumunda pamuk üreticilerini gelecek yıl tarlada görmenin mümkün olamayacağını savunan Bayraktar, "Daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırız. Elbette ciddi manada destek verilmiyor değil. Ciddi manada prim veriliyor ama makası kapatmamız mümkün değil. Bu makası kapatmak lazım. İthalatı önlemenin de başka yolu yok. Doğal afetlerden zarar gören bütün üreticilerimizin de bazı borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Bayraktar, pamuk hasat makinesini kullanarak hasat yaptı.