'Çiftçi üzerine düşeni yaptı, sıra devlette'
TZOB Başkanı Bayraktar, "Zeytinyağı konusunda çiftçi üzerine düşeni yapıp, mevcut ağaç varlığını ve üretimi artırdı. Bunun karşılığında ilaç, gübre, elektrik, sulama ve mazot fiyatları düşürülmeli, destekler artırılarak sürdürülmeli" dedi
Abone olTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Zeytinyağı konusunda çiftçi üzerine düşeni yapıp, mevcut ağaç varlığını ve üretimi artırdı. Bunun karşılığında ilaç, gübre, elektrik, sulama ve mazot fiyatları düşürülmeli, destekler artırılarak sürdürülmeli" ifadesini kullandı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de geçmiş yıllara nazaran kişi başına zeytinyağı tüketiminin 1 litreden 2 litreye çıktığını belirterek, bunun yeterli olmadığının altını çizdi.
Zeytinyağı üreticisi ülkeler arasında en az zeytinyağının Türkiye'de tüketildiğine dikkati çeken Bayraktar, kişi başına zeytinyağı tüketiminin Yunanistan'da 24, İtalya ve İspanya'da 14, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye'de ise 8 litre olduğunu kaydetti.
Dünyadaki zeytin yetiştiriciliği yapılan alanın yaklaşık yüzde 98'inin Akdeniz havzasındaki ülkelerde yapıldığını belirten Bayraktar, zeytinyağı üretiminin 2014 yılında yüzde 45,75 artışla 189 bin 481 tona yükseldiğini ifade etti.
Bayraktar, Türkiye'deki zeytinyağı üretiminin önemli bir bölümünün Ege Bölgesi'nde yapıldığını bildirerek, "TÜİK verilerine göre ülkemizde yaklaşık 140,7 milyon meyve veren, 28,3 milyon meyve vermeyen olmak üzere toplam 169 milyon zeytin ağacı mevcuttur. 2014 yılı itibarıyla 438 bin tonu sofralık, 1 milyon 330 bin tonu yağlık olmak üzere toplam 1 milyon 768 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir" bilgisini verdi.
Zeytinyağının hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan yenilebilen tek bitkisel yağ olduğunu ifade eden Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin 2014 yılı itibarıyla yağlı tohum, ham yağ ve yağlı tohumların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı için ödediği döviz miktarı 4,3 milyar dolar oldu. Bitkisel yağ açığımızın kapatılması bakımından zeytinyağı devreye sokulmalı, iç tüketimin çeşitli tanıtım faaliyetleriyle daha da artırılması sağlanmalıdır. Çiftçi üzerine düşeni yapıp, mevcut ağaç varlığını ve üretimi artırdı. Bunun karşılığında, çiftçinin maliyetlerini düşürecek her türlü tedbir alınmalıdır. İlaç, gübre, elektrik, sulama ve mazot fiyatları düşürülmeli, destekler artırılarak sürdürülmeli."