Silifke’de tarımsal üretim çeşitlendi, tropikal meyve üretimi arttı

Türkiye’nin en güneyinde yer alması sebebiyle ilk ve er­ken ürün elde etmenin avanta­jını sağlayan Mersin’in Silifke ilçesinde, tropikal meyve ürün­lerinden Guava, Avokado, Muz ve Ejder meyvesi üretimi yüzde 10’a ulaştı.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Müjde DEMİR

Silifke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gezer, Göksu Irmağı'nın zengin alüvyonlarla oluşturduğu büyük bir ovanın varlığı ile bu ova üze­rinde yapılan tarımsal üretimin daha da çeşitlendiğini söyledi.

Tropikal meyveler yurt dışına da gidiyor

Silifke’nin son yıllarda adı­nı çilek ile daha çok duyurduğu­nu, Türkiye’nin çilek üretimi­nin büyük bölümünü tek başına karşıladığını dile getiren Gezer, “İlçemiz, ülkemizde yetiştirilen neredeyse tüm tarımsal ürünle­re uygun yeryüzü koşullarını bir arada taşımaktadır.

Bundan do­layı kıyılarda yoğunlaşan çilek, muz, limon, portakal, mandalina, çeltik, yerfıstığı, zeytin, domates, buğday, nohut, keçiboynuzu, ye­şillik gibi ürün türlerine yükselti arttıkça nar, erik, kayısı, elma, üzüm, antepfıstığı, incir, kiraz, ceviz, badem eşlik etmektedir. Son yıllarda yapılan yatırımlarla ilçemiz topraklarında kivi, avo­kado, kinoa ve guava meyveleri gi­bi tropik tarım ürünlerinin üre­timi görülmeye başlanmıştır. İl­çemizde yetişen tarım ürünleri ülkemizin yanı sıra, yurt dışın­da Rusya, Ukrayna, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Litvanya, Polonya gibi ülkelere ihraç edil­mektedir” ifadesini kullandı.

Çiftçilerin yaşadığı başlıca so­runlardan da bahseden Kemal Gezer, çiftçinin en büyük soru­nunun girdi maliyetleri ve ürün­lerini satamamak olduğunu söy­ledi.

Gezer, üretimde çeşitliliğin fazla olmasından ve üretimde ilk sıralarda yer alan Silifke'nin üretim sıralamasında hem ön­de hem de gözde bir yere sahip olduğunu vurguladı. Gezer, “İlk sıralarda olmak üretimin en iyi zamanda yapılmasının, uygun zamanda hasadını ve pazarlan­masını gerektirir. Bu da genci­miz, yaşlımız ve ailemizle bir­likte yoğun, sabırlı ve özverili bir çalışma temposuna bağlıdır.

Bu yoğun çalışma temposu sırasın­da ürünlerin toplanması, alım merkezi veya depolara nakledil­mesinden üretim ve hasat zama­nının yoğun işçilik gerektirme­si ve tarım işçilerinin tarlalara sevk ve idaresinde mevsimlik olarak şehir dışından gelen tarım işçilerinin yaşam alanlarının be­lirlenmesinde tarım ve hayvan­cılık alanlarında karşılaştığımız bu ve benzeri sorunlar” dedi.

Capital Economics, TCMB'nin mart ayı faiz kararını tahmin etti Narin Güran davasında yeni gelişme! Agrotech, toptan ve perakende mağazacılık sektörüne giriyor Bu şehrin taşından toprağından tuz fışkırıyor Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatında rekor!