Sigortacılığı tabana yaymak için çalışmalıyız

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sektörün artık kendini değil sigortalıları ve ihtiyaçlarını konuşması gerektiğini söyledi. Çetin, "Tüketici ihtiyaçları ve eğilimleri her gün değişiyor" diye konuştu.

Abone ol


Yakup SAYAR

İSTANBUL - Güneş Sigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Süreyya Çetin, artık sektörün kendini değil sigortalıları ve ihtiyaçlarını konuşması gerektiğini belirterek "Tüketici ihtiyaçları ve eğilimleri her gün değişiyor. Bu nedenle geleceğin ve eğilimlerin doğru okunması şart. Sigortalılarımızın ihtiyacı ne diye sormalıyız, ihtiyaçlarını iyi analiz etmeliyiz. Bundan sonra sektörün, sigortacılığı tabana yaymak için çalışması gerekiyor" diye konuştu.

Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sektöre yönelik beklentilerini ve Güneş Sigorta'nın hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

2012 yılının kendileri açısından çok olumlu geçtiğini söyleyen Çetin, "1.600 acentemizi, ana ortağımız olan VakıfBank'ı ve çalıştığımız diğer tüm bankaları yeni IT sistemimiz Pusula ile tanıştırdık. Eski yeni tüm verilerimizi Pusula'ya aktardık. Transfer aşaması, yönetilmesi son derece hassas ve oldukça zorlu bir süreçti. Güneş Sigorta olarak bu geçiş sürecine rağmen sektörün gerisinde kalmamayı başardık ve ilk 9 ayda büyümeyi sürdürdük. Yılsonunda da yine sektöre paralel, belki de birkaç puan üstünde olabilecek bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyoruz.
9 aylık verilerde bilançomuzda bir miktar zarar görünüyor ancak biz faaliyetlerimizden kâr ettiğimizi biliyoruz. Yılsonunda da başarılı bir sonuç alacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

Fiyatlar olması gereken seviyede

2013 yılına yönelik beklentilerini sorduğumuz Çetin, sektörün geleceğinden umutlu olduklarını belirterek şunları söyledi: "Önümüzdeki yıl sektörümüzün daha iyiye gideceğini ve daha başarılı bir sene geçireceğini düşünüyoruz. Çünkü 2012'de dibi yaşadık, gördük. Zarar da olan ve çok konuşulan oto kaza sigortaları bunun en büyük göstergesi. Kaskonun ise şirketlerin doğru fiyatlama yapmaya başlaması ile birlikte aşağı yukarı dengeye geldiğini söyleyebiliriz. Trafikte de 6. ay sonundaki zarardan sonra şirketler daha reel fiyatlamaya geçtiler. Bu dinamik fiyatlama
ve ondan kaynaklı hızlı değişimler, satış kanalı ve sigortalılarda bazı tepkilere neden oldu.
Ancak şu an fiyatların olması gereken seviyelere gelmeye başladığını düşünüyorum. 2013 yılında doğru riske doğru fiyat politikası ve fiyatlardaki dengeli seyir ile başarı yakalanacaktır."

Sigortalılarımızın ihtiyaçları konuşulmalı

[PAGE]

Sigortalılarımızın ihtiyaçları konuşulmalı

Sohbette sektörün hep aynı konuları konuştuğunu hatırlattığımız Çetin bu düşüncemize katıldığını belirterek şunları söyledi:
"Tüketici ihtiyaçları ve eğilimleri her gün değişiyor. Bu nedenle
geleceğin ve eğilimlerin doğru okunması şart. Sigortalılarımızın ihtiyacı ne diye sormalıyız, ihtiyaçlarını iyi analiz etmeliyiz. Bundan sonra sektörün, sigortacılığı tabana yaymak için çalışması gerekiyor. Bunun için de artık kendisini değil sigortalıları konuşması lazım. Örneğin biz Güneş Sigorta olarak her gün sigortalılarımızın şu an belki farkında bile olmadıkları olası riskleri düşünerek kendimizi geliştiriyor ve değişen yaşam koşullarına göre karşılaşabilecekleri
riskleri teminat altına alacak ürünlerle karşılarına çıkmak için çalışıyoruz. Açıkçası yarın oluşacak beklentilerini bugünden karşılayabilmek için ürün ve hizmetler geliştiriyoruz. Ayrıca risk mühendislerimizin titiz çalışmaları ile her bir riski analiz ediyor, bu şartlara özel, sigortacılık tekniği ile fiyatlama yapıyoruz."

Banka sigortacılığı benim için son derece önemli

Güneş Sigorta'nın sürdürülebilirlik stratejisi gereği 2 yıl önce başlattığı yeniden yapılandırma projelerinin sonuna geldikleri bilgisini paylaşan Çetin, "Önümüzdeki yıl banka sigortacılığı alanında gerçekleştireceğimiz çalışmalara ağırlık vereceğiz" dedi. Acentelerini hiçbir şekilde ihmal etmeyeceklerinisöyleyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
"2013 yılında banka sigortacılığında hedeflerimiz oldukça yüksek. Şirket olarak bu alanda yüzde 50 artış hedefliyoruz. Aslında iyi bir yükseliş trendimiz var ancak bize yetmiyor. Bu hedefe ulaşmamız konusunda, başta Genel Müdür Süleyman Kalkan olmak üzere VakıfBank'ın tüm  yöneticilerinden büyük destek görüyoruz. Bankada özel olarak sigortacılık bölümü kuruldu. Biz de bu konuda bir birim oluşturduk. Ayrıca ben de elimden geldiğince şube ziyaretleri  gerçekleştirmeye çalışıyorum çünkü oralardan çok önemli dönüşler alıyorum. Bunlar, yakaladığımız sinerjiyi gösteriyor."

Gelecek için sürdürülebilir olmak zorundayız

Sigorta şirketlerinin mali yapısının güçlü olmasının sadece bugün için değil gelecek için de her kesimi rahatlatan bir unsur olduğunu ifade eden Serhat Süreyya Çetin, "Önümüzde sigortalılık oranlarının artacağı yıllar var. 2020'li seneler Türkiye'nin nüfusunun ve gücünün zirvede olacağı yıllar olacak. Şu andaki genç nüfus, o zaman orta yaşları yaşayacak. Bugün hayata yeni başlayan gençler, o dönemde sigortalanabilir varlıklara sahip olacaklar ve onların bu ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Bu da bize bugün, sektör olarak bütün ülkeden çok daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Ülkenin büyüme oranlarından çok daha fazlasını yapmalıyız ki, o yıllara gelindiğinde sigorta sektörü olarak hem yeni Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilelim hem de yeni Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesi için üzerimize düşeni yapmış olalım. Sigorta sektörü olarak geleceğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürdürülebilir olmak zorundayız" dedi.

'Tamamlayıcı Sağlık' hem sigortalılar hem şirketler yararına olacak

Sohbette sağlık branşındaki gelişmelere de değinen Serhat Süreyya Çetin, şirket olarak bu alanda başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek "Yeni yılda 'Tamamlayıcı Sağlık'ta yönetmeliğin çıkmasını bekliyoruz. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yönetmeliğin, gerek şirketler gerek sigortalılar açısından son derece yararlı olacağı görüşündeyim. Şirketlerin de bu sistemin iyi işlemesi için tam destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Mikro ürünler artmalı çünkü bu ürünlerle herkese ulaşılıyor

Güneş Sigorta'nın dünyada bir ilke imza atarak çıkardığı MikroSigorta ürününün kendisi için ayrı bir yeri olduğunu belirten Serhat Süreyya Çetin, "2013 yılı içerisinde bu gibi başka ürünler de çıkarmayı planlıyoruz. Çünkü bu tür ürünlerin artması gerektiğine ve bu ürünlerle toplumun her kesimine ulaşılabileceğine inanıyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın karşılayabilecekleri bir sigortayı, onların ihtiyaç duyacağı teminatlarla vermenin çok önemli olduğunu ve gerekirse bu yönde gerekli kaynağın ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Biz bugün MikroSigorta ile yaklaşık 58 bin girişimci kadınımızı ve bir anlamda da ailelerini sigorta altına aldık. Bu üründe Büyükkaya Brokerlik ile ortak hareket ediyoruz ve bu işe sosyal sorumluluk gözü ile bakıyoruz" şeklinde konuştu.

Birlikteki değişim dinamizmi de beraberinde getirdi

Aynı zamanda yeniden yapılanan Türkiye Sigorta Birliği'nde Yönetim Kurulu Üyesi de olan Serhat Süreyya Çetin, seçimler sonrasında TSB'nin hızla adımlar atmaya başladığını belirterek şunları söyledi: "Geçtiğimiz ay, Hazine yetkilileri ile bir araya geldik ve oto kaza sigortaları konusunda oldukça geniş katılımlı, son derece önemli kararların alındığı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılar, yangın sigortalarıyla devam edecek. Birlik'teki değişim, dinamizmi de beraberinde getirdi ve bu bir başlangıç. Artık gerekli değişiklikleri yapmaya, somut adımlar atmaya çalışan bir Birlik var."

Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar Galata Kulesi çevresinde yangın: Duman altında kaldı Silivri'de yangın: D-100 Edirne istikameti trafiğe kapatıldı