Sigortacılar logo değiştirdi 'sıkıntıda sınırdayız' dedi

Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) yeni yönetimi ilk iş olarak isim ve logo değişikliğine gitti. Birliğin ismi Türkiye Sigorta Birliği (TSB) olurken, Recep Koçak başkanlığındaki yeni yönetim basının karşısına tam kadro çıkt

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nde (TSREŞB) yeni yönetimle birlikte hızlı bir değişim yaşanıyor. Kısa süre önce yönetim kurulu ve yönetim komitelerini oluşturan birlik ilk iş olarak emeklilik şirkerlerinin de çatı altına girmesiyle isminin yaşattığı sorunların önüne geçmek amacıyla ismini Türkiye Sigorta Birliği (TSB) olarak değiştirdi.

Birlik yeni yönetimi ile ilk kez dün basın karşısına çıktı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, hem fiyat rekabeti hem de yapılan düzenlemelerin etkisiyle sigorta sektöründe kar etmede yaşanan sıkıntılarda sınıra gelindiğini belirterek, şirketlerin 2013 yılından sonra kâra yöneleceğini ve daha risk odaklı davranacağını söyledi. Yeni adı Türkiye Sigorta Birliği olan birliğin sektörle ilgili beklentilerinin açıklandığı toplantıda konuşan Koçak, faizlerin düşmesiyle artık paradan para kazanma döneminin bittiğini ve sigorta şirketlerinin gerçek faaliyetlerinden
kâr etme döneminde risklere daha dikkat etmesi gerektiğine işaret etti. Koçak, "Sektörün 6 aylık sonuçları çok iyi gelmedi, 9 aylık dönemde de daha iyi olacağını sanmıyorum" diyerek şunları söyledi:

"Beklentimiz 2013'ten sonra şirketlerin hem kâr etmede hem de risk almada daha dikkatli olacağı yönünde." Kârlılıkta yaşanan zorlukların özkaynak kârlılığını, bunun da aktif kârlılığını olumsuz etkilediğini söyleyen Koçak, özellikle risk alma konusunda risk mühendislerinin daha ayrıntılı çalışacağını ve önlem alınmayan durumlara yönelik sigortalamanın yapılmayacağını kaydetti. Zarar edilen branşlarda sektörün temizliğe gideceğini savunan Koçak, "Bu durum çıkmak değil. Ama herşey değerinde sigortalanır mantığı altında sektör oyuncularının kaybedecekleri işe girmeyeceklerini söyleyebilirim" dedi.

2023'e yönelik rakamsal hedefler

Sunumunda Türk sigorta sektörünün kısa bir değerlendirmesini yapan Recep Koçak, Türkiye sigortacılık sektörünün dünya ortalamalarına göre gelişmesi gereken çok yol olduğunu kaydederek, bunun Türkiye sigorta sektörünü uluslararası yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söyledi. Koçak sunumunda dünyada primlerin gayri safi yurtiçi hasılaya göre oranı yüzde 6.6 olup bu oranın Türkiye'de yüzde 1.3, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 2.7 seviyesinde bulunduğunun altını çizdi. Türkiye sigorta sektörünün prim üretimi 2011 sonunda 17.2 milyar TL olarak gerçekleşirken bu rakam ilk 9 ayda 14.6 milyar lira seviyesinde.

Türkiye'deki sigorta potansiyelini anlatmak için örnekler de veren Koçak, kişi başına prim üretimi ortalamasının dünyada 661 dolar, Türkiye'de ise 136 dolar olduğunu; 27 ülkeli AB'de ise rakamın 2,757 dolara ulaştığını belirtti. Koçak, 2023 yılı hedeflerini ise, prim üretimi olarak hayat dışı alanda 63 milyar lira, risk hayatta 16 milyar lira ve bireysel emeklilikte 124 milyar lira olarak açıkladı.

Kârsızlıkta dibe yaklaşıldı

[PAGE]

Kârsızlıkta dibe yaklaşıldı

Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Olgaç ise uluslararası sermayenin iyi izlenmesi gerektiğinin altını çizerek şunlası söyledi: "Uluslararası sermaye çok uzun yıllardır ülkemize ilgi gösteriyor. Benim yönetiminde olduğum şirkette global bir şirket ve ülkemiz sigorta sektörüne çok olumlu bakıyor. Ülkenin genç nüfusu, ekomomisinin güçlü olması da global şirketlerin ülkemize ilgi göstermesinin ana nedeni. Sunumda da bahsedildiği gibi prim büyümesi hızla artan Türk sigortacılığına ilgi sürecektir. Kârsızlık orununda ise dibe yaklaşıldığını ve kâr edilebilir bir piyasaya tekrar ulaşılacaktır. Sürekli sermaye koymakla bu iş yürüyemez ve mutlaka kâr olacaktır"

Logo iki renkte daha canlı oldu

Sigortacılık mevzuatında yapılan değişiklikler ardından Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin faaliyet kapsamı genişletilerek, emeklilik şirketleri de birlik çatısı altına girmiş ve yeni düzenlemenin ardından birliğin unvanı da Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği olarak değişerek birlik organları yeniden düzenlenmişti. Yeni değişiklikle ismi Türkiye Sigorta Birliği olan kurumun logosuda değişti. Logada olan iki renk hakkında bilgi veren Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, " Yeşil renk emeklilik şirketlerini temsil ediyor, mavi ise hayat dışı sektörü temsil ediyor ve yeni logomuz daha canlı oldu" dedi.

Trafik karımızı eritiyor

Sektörün teknik kârlılığının 2012'nin ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.47 azalışla 62.8 milyon lira olduğunu söyleyen Recep Koçak sektörde kârı aşağı çeken en önemli kalemin ise 342.7 milyon lira zarar ile kara araçları sorumluluk sigortası olduğuna özellikle vurgu yaptı. Özellikle hayat dışı alanlarda ciddi bir teknik kârlılık sorunu yaşadıklarını vurgulayan Koçak, bu kapsamda trafik kaza sigortalarını örnek gösterdi. Toplam kaza tespit tutanaklarının yüzde 20'sinin sahte olduğunu tahmin ettiklerini belirten Koçak, cezaların daha yüksek ve hızlı uygulanabilir olmasını ve kararlarla ilgili erteleme mekanizmasının daha az tercih edilmesini istedi. Sahte hasarları izlemek için bir merkez de kurduklarını açıklayan Koçak, düzenli bilgi topladıklarını söyledi.

BES, yeni yılda hızla ivme kazanacak

Türkiye'de 27 Ekim 2003 tarihinde faaliyete başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi geride bıraktığı dokuz yıllık süre zarfında istikrarlı adımlarla gelişimini sürdürdüğünü belirten Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Uğurlu da toplantıda yaptığı konuşmada Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından yayımlanan 26 Ekim 2012 tarihli güncel verilere göre sistemdeki katılımcı sayısı 3 milyon 2 bin 904 kişiye ulaştığını, katılımcıların toplam fon tutarı ise 18 milyar 882 milyon 990 bin 812 TL olarak gerçekleştiğini, sektörün 2012 yılını ise 20 milyar TL
civarında bir fon büyüklüğü ile tamamlayacağını öngördüklerini ifade etti. Sektöre olan inancın tam olduğunu belirten Uğurlu: "Tasarrufu Teşvik Paketi" içerisinde yer alan yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle sistemin hamle yapacağını, fon birikiminde artış sağlanacağını ve makroekonomik sorunların çözümüne destek olunacağını düşünüyoruz. 2023 yılı için belirlenen 124 milyar TL seviyesindeki sektör fon büyüklüğü hedefini ikiye katlayabileceğini ve 240 milyar TL'yi aşan hacimlere ulaşabileceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar Galata Kulesi çevresinde yangın: Duman altında kaldı Silivri'de yangın: D-100 Edirne istikameti trafiğe kapatıldı