Sigorta sektörü artık daha risk odaklı davranacak

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, sigorta şirketlerinin gerçek faaliyetlerinden kar etme döneminde risklere daha dikkat etmesi gerektiğine işaret etti.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak, hem fiyat rekabeti hem de yapılan düzenlemelerin etkisiyle sigorta sektöründe kar etmede yaşanan sıkıntılarda sınıra gelindiğini belirterek, şirketlerin 2013 yılından sonra kara yöneleceğini ve daha risk odaklı davranacağını söyledi.

Yeni adı Türkiye Sigorta Birliği olan birliğin sektörle ilgili beklentilerinin açıklandığı toplantıda konuşan Koçak, faizlerin düşmesiyle artık paradan para kazanma döneminin bittiğine ve sigorta şirketlerinin gerçek faaliyetlerinden kar etme döneminde risklere daha dikkat etmesi gerektiğine işaret etti.

Koçak, "Sektörün 6 aylık sonuçları çok iyi gelmedi, 9 aylık dönemde de daha iyi olacağını sanmıyorum" dedi ve ekledi:

"Beklentimiz 2013'ten sonra şirketlerin hem kar etmede, hem de risk almada daha dikkatli olacağı yönünde."

Sektörün teknik karlılığı 2012'nin ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.47azalışla 62.8 milyon lira oldu. Sektörde karı aşağı çeken en önemli kalem ise 342.7 milyon lira zarar ile kara araçları sorumluluk sigortası oldu.

Özellikle hayat dışı alanlarda ciddi bir teknik karlılık sorunu yaşadıklarını vurgulayan Koçak, bu kapsamda trafik kaza sigortalarını örnek gösterdi.

Toplam kaza tespit tutanaklarının yüzde 20'sinin sahte olduğunu tahmin ettiklerini belirten Koçak, cezaların daha yüksek ve hızlı uygulanabilir olmasını ve kararlarla ilgili erteleme mekanizmasının daha az tercih edilmesini istedi. Sahte hasarları izlemek için bir merkez de kurduklarını açıklayan Koçak, düzenli bilgi topladıklarını söyledi.

Karlılıkta yaşanan zorlukların özkaynak karlılığını, bunun da aktif karlılığını olumsuz etkilediğini söyleyen Koçak, özellikle risk alma konusunda risk mühendislerinin daha ayrıntılı çalışacağını ve önlem alınmayan durumlara yönelik sigortalamanın yapılmayacağını kaydetti.

Türkiye sigortacılık sektörünün dünya ortalamalarına göre gelişmesi gereken çok yol olduğunu kaydeden Koçak, bunun Türkiye sigorta sektörünü uluslararası yatırımcılar için cazibesini koruduğunu söyledi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, dünyada primlerin gayri safi yurtiçi hasılaya göre oranı yüzde 6.6 olup bu oran Türkiye'de yüzde 1.3, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 2.7 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye sigorta sektörünün prim üretimi 2011 sonunda 17.2 milyar TL olarak gerçekleşirken bu rakam ilk 9 ayda 14.65 milyar lira seviyesinde.

Türkiye'deki sigorta potansiyelini anlatmak için örnekler de veren Koçak, kişi başına prim üretimi ortalamasının dünyada 661 dolar, Türkiye'de ise 136 dolar olduğunu; 27 ülkeli AB'de ise rakamın 2,757 dolara ulaştığını belirtti. Koçak, 2023 yılı hedeflerini ise, prim üretimi olarak hayat dışı alanda 63 milyar lira, risk hayatta 16 milyar lira ve bireysel emeklilikte 124 milyar lira olarak açıkladı.

Koçak bugün yaptığı açıklamada birliğin yeni adının Türkiye Sigorta Birliği olarak kullanılacağını açıkladı.

Türkiye sigorta sektöründe 2012 Ekim ayı itibariyle 36'sı hayat dışı, bir reasurans, 7 hayat, 18'i hayat ve emeklilik olmak üzere 62 şirket faaliyet gösteriyor.

Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar Galata Kulesi çevresinde yangın: Duman altında kaldı Silivri'de yangın: D-100 Edirne istikameti trafiğe kapatıldı