Sektörün kurtarıcısı 'hayat'

Sigorta sektörünün ilk yarı teknik sonuçları açıklandı. Toplam 8.6 milyar TL’lik prim üretimi gerçekleştirilen elementer tarafın 63.3 milyon TL teknik zarar yazdığı görüldü.

Abone ol


 

İSTANBUL - Sigorta sektörünün 6’ncı ay teknik rakamları TSREŞB tarafından açıklandı. Buna göre, hayat dışı branşlarda faaliyet yürüten şirketlerin bilançosu toplamda 129 milyon liralık bir zarar gördü. Teknik olarak ise 72 milyon lira zarar edildi.

Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSREŞB) verilerine göre Türk sigorta sektörünün kanayan yarası kasko branşında ilk 6 ayda 48.8 milyon lira teknik zarar edildi. Bu branşta geçen yılın aynı döneminde 72.5 milyon TL zarar yazılmıştı. Bu düşüş bir miktar olumlu olarak görülüyor olsa da trafik ve kasko keyifleri kaçırmaya devam ediyor.

Kasko tarafında geçen yılın aynı dönemine yüzde 19.38 oranında bir prim artışı yaşanırken, 2.2 milyar TL’lik prim üretimine karşın 48.8 milyon TL teknik zarar yazıldı. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 23.5 oranında bir prim üretim artışının olduğu trafik tarafında da 1.6 milyar TL’lik prime karşın 432.5 milyon TL gibi sektörün içinden çıkamadığı bir büyüklükte teknik zarar rakamı gözlendi. Söz konusu braşta yüzde 107.8 oranındaki hasar prim oranı da bu branştaki kaybın bir diğer göstergesi.

Primde 10 milyar TL aşıldı Sektör yılın ilk yarısında prim üretiminde 10 milyar TL’nin üstüne çıkma mutluluğunu yaşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.8 oranındaki prim artış oranı dikkat çekti. Bu artışın ise teknik tarafa fazla yansıyamaması kafaları kurcamalaya devam ediyor. Söz konusu dönemde toplam içinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.62 gibi küçük bir oranda teknik kâr oranı yaşandı. Hasar prim dengesi ise yüzde 70 oldu. Zarar eden branş sayısı azaldı Sektörün kurtarıcısı rolü her geçen zaman diliminde artan teknik kârı ile yine “hayat” tarafı olmaya devam ediyor. Geçen yılın ilk yarısında 1.5 milyar TL prim üretimine karşılık 94.3 milyon TL teknik kâr sağlayan hayat tarafı, bu yılın ilk yarısında primleri yüzde 7.7 oranında düşerek 1.4 milyar TL’ye gerilemesine rağmen, yüzde 8’lik bir oranda artış sağlayarak 113.4 milyon TL’lik teknik kâr elde etti. 18 branş ile değerlendirmeye tutulan elementer sigortacılık tarafında geçen yılın aynı döneminde 8 branşın teknik zarar yazdığı gözlenirken, bu rakamın branş bazında 6’ya gerilemesi bir nebze umut verse de, özellikle trafik branşındaki teknik zararın geçen yılın aynı dönemine yöre yüzde 27 oranında artış göstermesi sektörün rahatsızlığının uzunca bir süre daha süreceğini gösteriyor.

Sağlık teknik kâra geçti Sektörde düzelme işaretlerinin alınmaya başladığı sağlık branşındaysa geçen yılın ilk 6 ayındaki 45.9 milyon TL’lik zararın bu yılın aynı döneminde 59.9 milyon TL kâra dönmesi önemli bir ayrıntı olarak dikkat çekti.

Branşlar bazında ilginç durumlardan biri de kredi sigortaları branşında gösterdi. Ekonominin önemli gösterge kalemlerinden biri konumundaki kredi pazarında sigorta sektörü ilk yarıda 44.7 milyon TL tutarında prim üretimi gerçekleştirirken, bu tutar yanında 8.8 milyon TL’lik teknik zarar yazması dikkat çekti. Söz konusu branşta geçen yılın aynı döneminde 28.9 milyon TL prim üretimi ve 1.4 milyon TL’de teknik zarar yazılmıştı.

Öte yandan sektörün son aylarda en çok hasar gören branşların başında gelen yangın ve doğal afet tarafında ise yarı yılda 1.3 milyar TL’lik bir prim üretimi gerçekleşirken, yüzde 12.54’lük prim artşı karşısında 2.3 milyon TL teknik kâr yazıldı. Söz konusu branşta geçen yıl aynı dönemde 1 milyar 153 milyon TL prim üretimi ve 84.3 milyon TL’de teknik kâr yazılmıştı. Bu branşta özellikle yılın ikinci yarısına yönelik hasar dengesinin bilançolara olumsuz yansıyacağı da konuşuluyor.

Sektörün aktif büyüklüğü 45 milyar TL'yi aştı

TSREŞB’nin verilerine göre bilanço bazında bakıldığında toplam 10 milyar 55.7 milyon TL prim üretiminin gerçekleştiği sektörde, 142.6 milyon TL mali kâr elde edildi. Geçen yıl aynı dönemde ise 143.9 milyon TL mali kârın gerçekleştiği sektörde, vergi sonrası bilanço kârı da bu yılın ilk yarısında 92.7 milyon TL olarak gerçekleşti. Özkaynakları geçen yılın aynı dönemine göre 7.2 milyar TL’den 8.3 milyar TL’ye ulaşan sektörün, aktifi toplamda da 38.3 milyar TL’den 45.6 milyar TL’ye yükseldi.

Genel zarar ve kaza branşı en kârlı alanlar

[PAGE]

Genel zarar ve kaza branşı en kârlı alanlar

Sektörün en kârlı branşlarına bakıldığında ‘genel zararlar’a yönelik sigorta branşı 1 milyar TL’lik ilk yarı prim üretiminde 100.4 milyon TL’lik teknik kâr yazarak sektörü taşıyan branşlardan biri olarak kendine yer buldu. Söz konusu branşı, geçen yılın aynı dönemine göre prim üretimi yüzde 4.2 oranında düşerek 335.8 milyon TL olan kaza branşı izledi. Bu branş 80 .3 milyon TL teknik kâr yazmayı başardı.

[PAGE]

Akbank'tan ekonomiye 1 trilyon kredi desteği Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Çelik: Cumhurbaşkanı'mıza dönük tehditlerinin hiçbir hükmü yok Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar