Outlet olmak istemiyoruz, butik de olmayacağız

ERGO Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Theo Kokkalas: "Türkiye'de gelecek 5 ve 10 yıl içerisinde sigortacılık sektörünün önde gelen isimlerinden biri olacağız"

Abone ol
İSTANBUL - ERGO Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Theo Kokkalas, "Türkiye'de gelecek 5 ve 10 yıl içerisinde sigortacılık sektörünün önde gelen isimlerinden biri olacağız" dedi. Kokkalas, ERGO'nun yeni iş stratejisi, 2013 yılı hedefleri ve yeni yapılanmalarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, piyasayı anlamak sorunları gördükten sonra bu toplantıyı düzenlemeyi uygun gördüklerini belirterek, "Türkiye, hem genel hem de finansal sektör anlamında potansiyeli itibariyle çok yüksek bir ülke" diye konuştu.
 
Kendisinin Yunanistan'dan geldiğini ve orada kötümser havanın devam ettiğini ifade eden Kokkalas, şunları kaydetti:
"Türkiye'de çok canlı bir ekonomi, müthiş bir iyimserlik söz konusu. Avrupa'daki krizin rahat atlatılmasının da sebebi budur. Türkiye başarılı bir şekilde bu krizi atlatmıştır. Burada insan kendini motive edilmiş buluyor. Yunanistan'dan çok farklı. Hem Yunanistan'dan hem Türkiye'den sorumluyum. İki ülke arasında tarihi bağların dışında sigortacılığı da birbirine benziyor. Sigortada dış kanal acentalardır. Her iki ülkede yaşanan sıkıntılar da birbirine çok benzer. ERGO, Avrupa'nın lider firmalarından biridir. MunichRe çatısı altında bulunuyoruz. ERGO Grubu'nun yurt dışında yaptığı en büyük yatırımlardan biri Türkiye'ye yapılmıştır. Bunu çok önemli bir yatırım olarak görüyorlar. İleriye dönük Türkiye'nin perspektifi açısından çok büyük bir yatırım yaptılar. Bunun penetrasyon oranlarının düşük olmasından kaynaklanıyor. Bilinç düzeyi farkındalık açısından Türkiye'de çok düşük bir seviyede bulunuyor. Türkiye ekonomisini sağlam olmasından dolayı yatırım yapılıyor."
Türkiye'nin sigortacılık sektöründe halen büyük bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Kokkalas, "Sektör olarak elementer tarafta, karlılık açısından sıkıntılarımız da var. Sürdürülebilirlik sağlıklı olmayı gerektiriyor. Onun için sürdürülebilir ve istikrarlı şekilde alt yapımızı geliştirmemiz lazım" dedi.
 
"Uzun vadeye yönelik planlar yapıyoruz"
 
Kokkalas, ERGO'nun 2008 itibariyle satın alındığını, aile şirketi yapısını geride bırakarak, uluslararası bir şirketin parçası haline geldiğini belirterek, "Biz bu süreci çok iyi yönettik. Yeniden yapılanma için çalışmalara devam ediyoruz. Biz lider olan firmalardan biri olma vizyonuna sahibiz. MunichRe ve ERGO Grup olarak biz ne yaparsak yapalım uzun vadeye yönelik planlar yapıyoruz. Biz kesinlikle ertesi günü ya da bir sonraki yılı düşünmüyoruz. Türkiye'de gelecek 5 ve 10 yıl içerisinde sigortacılık sektörünün önde gelen isimlerinden biri olacağız. Topluma, müşterilerimize, aracı kuruluşlara, çalışanlarımıza hissedarlarımıza katma değer katacağız" şeklinde konuştu.
 
ERGO Türkiye'nin 3 ana unsuru izleyeceğini ifade eden Kokkalas, şunları anlattı:
"Birincisi tamamen müşterilerimize odalanmış durumdayız. Acentalar vasıtasıyla hizmet veriyoruz. Sigortacılık farkındalığının düşük kaldığı Türkiye ve Yunanistan gibi pazarlarda bu çok önemli. Avrupa'ya baktığınızda olgunlaşmış piyasalarda farkındalık düzeyi acentalarla değiştirilmiştir. İkincisi teknik bilgi ve beceri açısından üstün yeteneklere sahip olmamızdır. Bilgi ve yetkinlikler düzeyi açısından en yüksek standartlara sahip olan sanayilerden biri sigortacılık sektörüdür. Bu uzun vadeli bir sanayidir. Yatırım yapıyorsunuz, karı elde etmek uzun vadede elde edilir. Bilgi ve yetkinlikler bu açıdan çok önemli... Türkiye'de yatırım yapacağız. İleri düzeyde yetkinlik ve becerilere, teknik bilgi birikimimize yatırım yapacağız. Üçüncüsü de yönetim kabiliyeti ve yetkinlik çok önemli. Yönetici nedir diye sorarsanız; kesinlikle sonuç odaklı olması çok önemli. Yönetimin güçlü olması ve takım çalışması, takım ve ekip çalışması çok önemli. Biz de bu yönde başarılı şekilde çalışmaya devam ediyoruz."
Kokkalas, Ergo Türkiye İcra Kuruluna güvendiğini belirterek, "Göreceksiniz ki uzun vadede ve kısa vadede çok büyük değişiklikler yaşayacağız. Biz Türkiye'de bu sektörde en başarılı şirketlerden biri olma vizyonuyla çalışıyoruz. Sürdürülebilir biçimde büyümek ve karlılığımızı arttırmak istiyoruz. Yönetim becerilerime motivasyonuma güveniyorum. Bugün yeni bir reklam kampanyamızı başlatıyoruz. 'Anlamak' başlığını taşıyan yeni konsepti tanıtmak istiyoruz. Müşterilerimizin kişisel beklentilerine cevap vermek istiyoruz. Reklam kampanyamız bu akşam itibariyle başlayacak" diye konuştu.
 
"Bütün önemli yatırımcılar Türkiye pazarında bulunuyor"
[PAGE]
"Bütün önemli yatırımcılar Türkiye pazarında bulunuyor"
 
Bir gazetecinin, Türkiye'deki sigortacılık sektörünün değerlendirilmesine ilişkin sorusuna Kokkalas, şöyle yanıt verdi:
"Karlılık konusunda pazarda regülasyon ve yasalarla ilgili sorun yoksa her şey iyi gidecektir. Gördüğüm kadarıyla da sorun yok. Karlılık, rekabetle ilgili bir şeydir. Karlılık konusunda uzun vaddede hissedarımız için mantıklı olması gerekir. Getiri olmayacaksa yatırım yapmasına gerek olmayacaktır. Biz bu şirkette dönüşüm yaşayarak maksimum karlılıkla faaliyetlerimize devam etmek istiyoruz. Müşteri odaklılıktan ödün vermeden bunu yapacağız. Riski daha iyi şekilde yöneteceğiz. Sağlıklı olmayan faaliyetlerin, şirketlerin uzun vadede geleceği olmayacaktır. Herkes bunu takip etmelidir. Kazandığınızdan daha fazla harcamayacaksınız. Rakiplerimizin ne yaptığı çok önemli değil. Bizim yapmak istediğimiz stratejik hedeflerimize ulaşmaktır. Türkiye'ye yatırım için gelmesi gereken herkes geldi. Bütün önemli yatırımcılar Türkiye pazarında bulunuyor. Yatırım yapılabilecek çok fazla pazar olduğunu düşünmüyorum. Türkiye yatırım yapılabilecek pazarlardan biridir. Karlılık sorunu devam ederse ters bir gidişat da olabilir. Bazı yatırımcılar bu pazara inanmaktan vazgeçerlerse pazardan çekilmeyi düşünebilirler."
 
"Göreve geldiğinizde şirketin durumu nasıldı?" sorusuna Kokkalas, "Karşınıza çıkmak için biraz vakte ihtiyacım oldu. Bu benden kaynaklanan bir şeydi. Söyleyecek bir şey yoksa karşınıza çıkmak istemedim, pazarı tanımak, şirketi anlamak istedim ve grup olarak elimizde ne tür zorluklar var bunu görmeye çalıştım. Bizde de aşmamız gereken zorluklar var. Her zaman için gittiğim şirketlerde yeniden yapılanma yaptım. Ben sürdürülebilir karlılığı elde edebileceğimize inanmış durumdayım. Ya organik büyüme olabilir ya da şirket satın almaları birleşmeler yoluyla olabilir. Biz sürdürülebilir karlılığı başaracağız" şeklinde konuştu.
Kokkalas, müşteri odaklı olarak çalışacaklarını belirterek, "Müşterini neye ihtiyacı olduğuna bakıp uzun süreli ürünler satacağız. Rakiplerimizi de biliyoruz ama biz o akıntıya karşı gitmekten korkmuyoruz" dedi.
 
"Butik bir şirket olmayı hedeflemiyoruz"
[PAGE]
 
"Butik bir şirket olmayı hedeflemiyoruz"
 
Kokkalas, Mart ayından bu yana yeniden yapılandırma adına çok şey yaptıklarını, hala para kaybettiklerinin bilindiğini ifade ederek, "Sağlıklı dengeye oturmuş değiliz. Her branşta analiz yapıyoruz. Karlı olmak için neler yapacağımızı görmeye çalışıyoruz. Biz bir mükemmellik projesi üzerine çalıştık. Butik bir şirket olmayı hedeflemiyoruz. Türkiye'de en büyük oyunculardan biri olmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de mali bünyesi sağlam bir şirket faaliyeti oturtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"Yeni değişiklikler başarı sağlamazsa ne olur?" sorusuna da Kokkalas, "Türkiye Grup için stratejik bir pazardır. Başarılı olmak için buradayım. Başarılı olamazsam beni değiştirirler, stratejik hedeften vazgeçmezler. Uzun vadede bu ekonomi etkili bir şekilde büyüyecek. Bu konuda hiçbir endişemiz bulunmuyor" dedi.
 
"Yüzde 10-15 nominal büyüme bekleniyor"
 
Sektörle ilgili büyüme beklentisine ilişkin soruya da Kokkalas, "2013 yılında da bir büyüme yılı olmasını bekliyoruz. Yüzde 10-15 arasında nominal büyüme olabilir. Bütün branşlarda büyüme olacak. Kasko ve motor branşları çok güçlü olacaktır. Pazarda ciddi bir munzam karşılık sorunu olabileceğini düşünüyoruz. Üçüncü taraf yükümlülüklerini etkileyebilir" dedi.
Banka sigortacığına ilişkin soruya da Kokkalas, "Banka sigortasının rekabetçi olduğunu düşünmüyorum. Bizim arkamızda bir banka yok. Acentaların satış kanallarına çok güveniyorum. Gelecekte banka gibi bir satış kanalı da düşünülebilir. Bizim ana değer sunumumuz müşteri odaklı olmaktır. Biz en ucuz olmak istemiyoruz. Sigorta ürünleri için bir outlet olmak istemiyoruz ama butik de olmayacağız. Ufak bir şirketimiz olsun az ürün satalım ama uzmanlaşmış ürünler satalım demiyoruz. Büyük iyi bir şirket olmak istiyoruz. Bir alışveriş merkezi gibi çok ürünümüz olsun, en ucuzdan biraz daha pahalı olsun. Aradaki bu fark için müşterimize beklediğinden çok daha fazlasını sunacağız" diye konuştu.
 
Bu arada toplantıda tanıtılan ERGO Türkiye İcra Kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:
"ERGO Türkiye CEO'su Theo Kokkalas, Hayat Dışı Teknikten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Sigorta Genel Müdürü Mert Ekitmen, Hayat ve Emeklilik Teknikten Sorumlu İcra Kurulu Üyesi ve Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Recep Akkaya, Finans'tan sorumlu İcra Kurulu Üyesi Stefan Pasternak, Performans Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Christos Pappas, Risk Yönetiminden sorumlu İcra Kurulu Üyesi Dimitrios Christakos ve Satış ve Pazarlamadan sorumlu İcra Kurulu Üyesi Yıldırım Türe."
Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar Galata Kulesi çevresinde yangın: Duman altında kaldı Silivri'de yangın: D-100 Edirne istikameti trafiğe kapatıldı