Kârlı bir satış organizasyonu ile aktifte 2 milyar TL’ye ulaştık

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, “Bir emeklilik şirketi sırf satışlarını artırmak için karlı olmayan ve satışı kolay ürünler satmayı seçebilir. Fakat bu hiçbir zaman sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapı olmayacaktır” dedi.

Abone ol

Yakup SAYAR

Vakıf Emeklilik iki buçuk yılda aktif büyüklüğünü 2 milyar TL’ye ulaştırdı. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, çağın ve sektörün gerektirdikleriyle uyumlu olarak sürekli değişim ve gelişimi hedeflediklerini belirterek, “BES’te önemli olan satışları artırmak kadar karlı bir satış organizasyonu oluşturabilmektir. Vakıf Emeklilik’te biz bunu başardık. Bu sayede şirketimizin aktif büyüklüğü iki buçuk yılda sektörün ortalamasının üzerinde yüzde 66 oranında büyüyerek 2 milyar TL’ye ulaştı. Ayrıca azkaynak karlılığımız ise tam altı katına çıktı” dedi.

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, sektöre yönelik düşüncelerini ve Vakıf Emeklilik’in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

2013 yılı ilk yarı sonuçlarına bakıldığında şirket olarak her branşta pazar paylarını artırdıklarını ifade eden Bostan, “Bireysel emeklilik katkı payı tutarında Vakıf Emeklilik pazar payını son 2.5 yılda yüzde 5.76’dan yüzde 6.54’e çıkararak ilk 6 şirket arasında pazar payını en çok artıran şirket olmuştur. Ayrıca yine BES fon büyüklüğünde pazar payımızı yüzde 5.83’ten yüzde 6.37’ye çıkarmayı başararak, ilk 6 şirket arasında pazar payını en çok artıran ikinci şirket olmuştur. BES katılımcı sayısında da son 2.5 yılda pazar payımızı yüzde 6.9’dan yüzde 7.31’e çıkardık ve ilk 6 şirket arasında pazar payını artıran tek şirket konumundayız” diye konuştu.

Hayat ve ferdi kazada da büyüyoruz

Vakıf Emeklilik’in faaliyet gösterdiği diğer alanlar olan hayat ve ferdi kaza branşlarında da iyi bir performans gösterdiğini belirten Mehmet Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şirketimiz hayat branşındaki pazar payını son iki buçuk yıllık dönem boyunca her yıl sektörün üzerinde bir büyüme hızı yakalayarak, yüzde 3.82’den yüzde 6’ya çıkarmıştır. Öte yandan, ferdi kaza branşında Vakıf Emeklilik yine sürekli sektörün üzerinde büyüyerek pazar payını 2010 yılsonundaki yüzde 10.7 seviyelerinden, 2 buçuk yıl içerisinde yüzde 16.5’e çıkarmayı başarmıştır. Bu yılın ilk yarısı sonunda ulaştığımız pazar paylarımız şirket tarihindeki en yüksek rakamlardır.”

Karlı bir satış organizasyonu şart

Pazarlama ve satış rakamlarındaki olumlu tablonun yanı sıra bahsedilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin de, daha fazla satış yapmak için optimum maliyet yapısını da göz ardı etmemek gerektiğini ifade eden Bostan, “Bir emeklilik şirketi sırf satışlarını artırmak için karlı olmayan ve satışı kolay ürünler satmayı seçebilir. Fakat bu hiçbir zaman sağlıklı ve sürdürülebilir bir pazarlama ve satış yapısı oluşturmayacaktır. Önemli olan satışları artırmak kadar karlı bir satış organizasyonu oluşturabilmektir. Vakıf Emeklilik’te biz bunu başardık. Bu sayede şirketimizin aktif büyüklüğü iki buçuk yılda sektörün ortalamasının üzerinde yüzde 66 büyüyerek 2 milyar TL’ye ulaştı. Ayrıca özkaynak karlılığımız ise tam altı katına çıktı” dedi.

Fon getirilerinde endişeye gerek yok

Fon getirilerine yönelik görüşlerini paylaşan Mehmet Bostan, BES’in uzun vadeli bir yatırım ve katılımcılarının emeklilik dönemlerinde refahını artırmayı hedefleyen bir sistem olduğunu belirterek, “Dolayısıyla kısa vadede görülecek dalgalanmalar sonucu oluşan düşüşler uzun vadede düşünüldüğünde, doğru bir fon seçimiyle yaşanan kayıpların telafi edilme ihtimali yüksektir. BES katılımcılarının da kısa vadede görülen dalgalanmaları bu açıdan değerlendirmeleri ve endişeye kapılmamaları daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

Bankaların önemi artarak devam edecek

Sektörde bankası olmayanın zorlandığı ve zorlanacağı yönlü görüşleri paylaşıp paylaşmadığını sorduğumuz Bostan, “Sektör genelinde katılımların neredeyse yüzde 50’sinin bankasürans kaynaklı olduğu göz önüne alınırsa bankaların sektörün geleceğindeki önemi kesinlikle artarak devam edecektir” dedi.
Son olarak devlet katkısında ilerleyen dönemde bir sorun yaşanıp yaşanmayacağını sorduğumuz Bostan, “Böyle bir sorunun yaşanacağını düşünmüyoruz. Devlet katkısının amacı katılımların artması, daha çok tabana yayılması ve tasarruf oranlarının artırılarak cari dengenin desteklenmesiydi. “Biz bu amaç gerçekleşinceye kadar ekonomi yönetiminin ısrarcı olacağını ve teşviki sürdüreceğini düşünüyoruz. Ayrıca bugün çok daha güçlü bir bütçe yapısı olan bir ekomimiz” şeklinde konuştu.

Sistemin daha iyi noktaya ulaşması için öneriler

Sohbette Mehmet Bostan kısa ve uzun vadede BES’in daha iyi noktaya taşınması için önerilerini de paylaştı. Bostan şunları söyledi: “BES’e katılımı sağlayan emeklilik şirketleri düşen gelirlerle tanıtım faaliyetlerine ayıracağı bütçenin en azından azalmaması için bir takım değişiklikler yapılabilir. Eğer BES aracılarına gelir vergisi avantajı sağlanırsa, emeklilik şirketleri daha fazla aracı istihdam edebilirler. Ülkenin en ücra köşelerine ulaşmak bu yolla daha kolay olacaktır. Daha fazla aracı istihdamı, daha yaygın tanıtım ve pazarlama faaliyeti olarak karşımıza çıkacaktır. Bu da dolaylı olarak BES’e katılıma yeni ivme sağlayacaktır. Uzun vadede ise tanıtım faaliyetlerinin bugünden belirlenmesi gerekir. Özellikle yarın iş hayatına atılacak bugünün meslek lisesi öğrencileri ile üniversite öğrencilerine yönelik bilgilendirme sağlanmalı. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumu eğitim-öğretim müfredatında yer vermeli. Öte yandan kısa veya uzun
vadede kıdem tazminatının BES fonlarında değerlendirilmesini biz çok önemsiyoruz. Kıdem tazminatının BES’te değerlendirilmesi, hem BES gelişimine büyük katkı sağlayacak hem de kıdem tazminatını alamayan önemli bir kesim için gerçekçi bir çözüm olacaktır. Bunun yanında kurumsal katılımların arttırılması da BES gelişimine büyük fayda sağlayacaktır. Devlet katkısına benzer bir modelin, işveren ödemeli BES için kurgulanması da önemli bir gelişim sağlayacaktır.”

İşveren girişleri hızla artıyor, vakıf ve sandıklar için çalışıyoruz

2012 yılında yayınlanan yönetmelik ile gelen hak ediş süresinin uzaması ve katkı paylarının kurumlar vergisinden düşülebilme kısıtlarının genişletilmesi konusunda yapılan revizyonlar ile bundan sonraki dönemlerde işveren katkılı grup emeklilik planlarına olan katılımların daha da hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğini belirten Mehmet Bostan, “Bir başka konu da Türkiye’de birkaç yıldır hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlayan, Amerika ve İngiltere’de 15 yıldır uygulanan esnek yan hak modelleri. Özellikle sektöründe öncü ve kalifiye elamanını elinde tutmak isteyen firmalar tarafından uygulanmaya başlamış ve BES bu yan hak paketleri içinde son 1-2 yılda ilk sırada yerini almıştır” dedi. Vakıf ve Sandıklar konusuna da değinen Bostan, 2012 yılında düzenledikleri Vakıflar ve Sandıklar Zirvesi’nden sonra yoğun olarak görüşmelerinin devam etiğini, söz konusu yapıların başta bireysel emeklilik ve fon yönetimi olmak üzere mali sistem içerisindeki fırsatlardan yararlanmalarına katkıda bulunmak için vakıflarla yakın bir işbirliği halinde olduklarının altını çizdi.

Sisteme yeni oyuncular girecek

Sektörde satın alma ve yeni şirket kuruluşlarının normal bir durum olduğunu ifade eden Mehmet Bostan, “9 yılda BES açısından Türkiye’de çok şey değişti. Hepsinden önemlisi BES’in Türkiye için ne kadar önemli olduğu görüldü. Yeni katılımcıların sisteme girmesi beklenirken, bunun yanı sıra birleşmeler de gerçekleşmektedir. Dolayısıyla rekabetin giderek artacağı bir dönem bizi bekliyor. Hala yeni katılımlar olacağını ciddi kaynaklardan öğreniyoruz” diye konuştu.

Katılım bankaları teveccüh gösterdi

Katılım bankalarının son dönemdeki BES’e ilgisine değinen Mehmet Bostan, “Bu bankalarımızın BES’e gösterdiği ilgi, önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır. Geç kalındığı düşüncesinde değilim. Katılım bankacılığının BES’e girebilmesi için uygun finansal enstrümanların varlığı ve derinliği çok önemli. Bu çeşitlilik yaratılmadan katılım bankalarının BES’e ilgi göstermesi beklenemezdi. 
Koşullar oluşunca, katılım bankalarıteveccüh gösterdi” diye konuştu.

Devlet katkısı iştahı kabarttı

İçinde bulunduğumuz yıla yönelik değerlendirmelerini sorduğumuz Mehmet Bostan, yeni yasal düzenlemelerle sektörde talebin arttığı ve bu artışın hızla devam ettiğinin görüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Devlet katkısı büyük bir dönüşüm ve fırsat yarattı. Hiçbir yatırım aracında olmayan yüzde 25’lik devlet katkısı katılımcıların BES’e olan iştahını kabartmış durumda. 26.07.2013 tarihli EGM verilerine göre katılımcı sayısı açısından geçen yılın aynı dönemine göre 2 katına yaklaşan bir artışla şirketimizin katılımcı sayısı 273 bin 232 kişiye ulaştı. Vakıf Emeklilik’in son verilere göre fon büyüklüğü tutarı ise sektörün üzerinde bir büyümeyle 1 milyar 470 milyon TL civarında gerçekleşti. Katkı payı artışında ise yine sektörün üzerinde bir büyüme yakaladık ve şu an 1 milyar 280 milyon TL civarında bir katkı payı tutarımız mevcut.”

Arda Güler’in Behzat Ç. filminde oynadığı ortaya çıktı! Dünya'da yaşam bilinenden 1,5 milyar yıl önce başlamış olabilir Yavaş'tan SGK borcuyla ilgili dikkat çeken açıklama MEB açıkladı: LGS 1. nakil sonuçları açıklandı Eski emniyet müdürü Metin Alper, İBB Zabıta Daire Başkanı oldu