Herkes rekabeti, biz stratejik önceliklerimizi konuşuyoruz

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, "Sektör açısından önümüzdeki dönem zor geçecek gibi görünüyor. Şirket olarak ise biz bu döneme sağlıklı şekilde girmek için çalışıyoruz" dedi.

Abone ol


 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, sektörde yaşanan rekabetin doğası gereği normal bir durum olduğunun altını çizerek; "Herkes rekabeti konuşuyor. Özünde ben rekabetin kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Teoride olması gereken faydalı bir araç. Sorun rekabet değil, birçok oyuncunun aynı iş modeli ile aynı müşterilere, aynı kanalla, aynı ürünleri satmasından kaynaklanıyor. Böyle bir pazarda karlılık beklemek mümkün değil. Farklılaşmak lazım. Stratejik öncelikler belirlemek lazım. Biz bu konuda sektörden ayrıştık. Biz farklı bir kulvar oluşturabildik" dedi. Eureko Sigorta GenelMüdürü Okan Utkueri, sektöre yönelik düşüncelerini ve Eureko’nun Türkiye’deki hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. Sektörün ilk 6 aylık performansını değerlendiren Utkueri, sektördeki büyümenin iyi göründüğünü ifade ederek şunları söyledi: "Büyüme enflasyonun oldukça üstünde. Kâar tarafında ise hala tablo çok parlak değil. Büyüme evet var ama o büyüme bir şirket katma değeri yaratma açısından pozitif görünmüyor. Özellikle belli branşlar oto ve sağlıkta. Teknik sonuçların kötü olmasında sorunlu branşlar mercek altında tutulursu şimdi bu iki branşın yanına yangın da gelmeye başladı. Aynı zamanda Hazine’nin rezerv uygulamaları şeffaf noktaya ulaştı fakat bunun da etkileri ile sektör açısından parlak görünmüyor."

Hedeflerimize ilerliyoruz

Şirket olarak yarı yılı değerlendirmesini istediğimiz Utkueri, kendileri için 2012 yılını kâarlılık ve
sürdürülebilir bir yapıda büyümeyi sağlamak açısında önemli bir yıl olarak değerlendirdiğini ifade ederek, "Biz şirket olarak hedeflerimizde ilerliyoruz. Kârlılığı ön plana çıkarıyoruz. Şirkete değer yaratmayan branşlarda ve müşterilerde bir rehabilitasyon yapıyoruz. Ana dağıtım kanalımız olan banka kanalında büyümeye devam ediyoruz. Sektörde büyüme potansiyeli yüksek görünse de önümüzdeki dönem zor geçeceğini öngörerek, şirket olarak bu döneme daha sağlıklı şekilde girmek için çalışıyoruz. Şirket olarak yıl sonu kârlılık performansımız ise sektörün üzerinde olacaktır" diye konuştu.

Banka kanalında çok güçlüyüz

Sektörde banka satış kanalını en iyi kullanan şirketlerden biri olmalarının nedenlerine değinen Utkueri, "Banka kanalı daha farklı. Farklı bir kanal tabii ki artıları ve eksileri mutlaka var. Kârlılık açısından işbirliği yaptığınız bankanın portföyü ile avantajları çok. Bu kanalda müşteri ile olan ilişkinizi daha iyi kurabilme fırsatı var. Acentenin müşteri ile ilişkide arada bir kademe daha olması nedeniyle bankada direkt ilişki kurabiliyorsunuz. Bakıldığı zaman potansiyel de var. Bankaların müşteri kitlesi çok fazla ve  avantajları içinde barındırıyor. Bizim kanal seçimimiz stratejik bir karar. Biz bu alanda iş ortağımız Garanti Bankası’nın da büyük desteği ile uzun zamandır çok güçlüyüz" dedi. Banka kanalı yanında aynı  zamanda acente ağları olduğunu da hatırlatan Utkueri, "250 civarında acentemiz var ve bu kanalda da elbette olacağız. Fakat çok dikkatli seçici, özel bir acente networkü ile şirkete değer yaratan acente portföyü ve  aynı şekildeki brokerlerle çalışmaya devam edeceğiz. Stratejik anlamda biz acente sayımızı bu seviyelerde tutmaya çalışacağız. Bizim önceliğimiz banka ve diğer kanallarımızı da bu kanalımızı destekleyici ve değer katıcı olarak görüyoruz" diye konuştu.

Sigortasızları nasıl sigortalarız buna bakalım

Sektörde yoğun bir şekilde rekabetin konuşulduğunu ve özünde kendisinin rekabeti kötü bir şey olarak görmediğini söyleyen Utkueri şöyle konuştu: " Rekabet teoride olması gereken faydalı bir araç. Sektörde sorun rekabet değil, birçok oyuncunun aynı iş modeli ile aynı müşterilere, aynı kanalla, aynı ürünleri satmasından kaynaklanıyor. Böyle bir pazarda kârlılık beklemek mümkün değil. Farklılaşmak lazım. Stratejik öncelikler belirlemek lazım. Biz bu konuda sektörden ayrıştık. Biz farklı bir kulvar oluşturabildik.

Bunun çözümü ise kanal ürün ayrışımını yaparak havuzu büyütmekten geçiyor. Yanlış şeyleri tartışıyoruz. Bugün üç aracın biri kaskolu, on evin nerdeyse sekizinde sigorta yok, 100 kişinin 97’sinin sağlık sigortası yok. Bizim sektör olarak bu sigortasız alanı nasıl sigortalarız buna odaklanmamız lazım. Oyun planını buna
göre kurgulamamız lazım. Tek çıkış yolu bu."

Bireysel ve KOBİ çok önemli

Branş anlamında bireysel ve KOBİ’lerin kendileri açısından daha cazip olduğunu ifade eden Utkueri, "Bireyselde özellikle konut, acil sağlık ürünleri ve ferdi kaza, KOBİ’ler için ise işyeri sigortası gibi tabana yaygın temel sigortacılık ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler bizim için önemli. Aynı zamanda tabii ki büyük sigortalarda, mühendislik yangın gibi alanlarda güçlü olduğumuz know how’umuz var. Büyük projelere, baraj, otoyol, tünel metro gibi alanlara güvence veriyoruz. Örneğin son olarak Üsküdar - Çekmeköy arasında inşa edilecek metro hattının inşaatını sigortaladık" dedi.

Ürün bazında beklentilerine yönelik ise Utkueri şunları söyledi:" Sağlık sigortalarının, konut sigortalarının daha farklı noktalarda olacağına inanıyoruz. Hukuk ve sorumluluk alanlarında bir gelişme olacaktır. Kârlılık için olumsuz olsa da oto tarafı hala gelişime çok açık. Kârlı olmasa ihmal edilemeyecek bir alan."

Akbank'tan ekonomiye 1 trilyon kredi desteği Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Çelik: Cumhurbaşkanı'mıza dönük tehditlerinin hiçbir hükmü yok Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar