'Türk sigorta pazarı kârsız' dedi, NART'ın % 40'ını aldı

Alman VHV Sigorta Grubu'na ait VHV Vermögensverwaltungs AG, NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği'nin yüzde 40 hissesini aldı.

Abone ol

Yakup SAYAR

İSTANBUL -  önemli sigorta gruplarından biri olan VHV, yatırım şirketi VHV Vermögensverwaltungs AG aracılığıyla NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği'nin yüzde 40 hissesini aldı. VHB Grubu İdare Meclis Başkanı ve CEO'su Uwe Reuter satın almaya yönelik bir rakam vermezken,"Normal bir rakam fakat bunu söylemem yanlış olur. VHV olarak bundan önce Türk sigorta pazarında iki şirketin due-diligence'sini yaptık fakat karsız bir pazar olarak gördüğümüz için yatırımdan vazgeçtik. Fakat yatırım şirketimiz broker piyasanın ise karlı olması ve burada da NART'ın dikkat çekici performansı gördü. Ardından böyle bir ortaklık geçekleşti" dedi.

VHB Grubu İdare Meclis Başkanı ve CEO'su Uwe Reuter ile NART Grubu'nun Kurucu Başkanı ve CEO'su Levent Nart, ortaklık ve sektöre yönelik DÜNYA'ya açıklamalarda bulundu.
Uwe Reuter, neden sigorta şirketi almayıp böyle bir strateji izledikleri yönündeki sorumuza yönelik şunları söyledi:  "Biz Türk sigorta pazarındaki karsızlık sorunu nedeniyle yatırım şirketimiz aracılığıyla böyle bir ortaklığa gitik.  Türk broker pazarı daha karlı. NART'ın da karlı bir şirket olması nedeniyle böyle bir strateji izledik. Yani sigorta şirketi alarak girmek yerine bir broker şirketine ortak olmak daha olumlu seçenekti bizim için. Bundan önce Türkiye'de sigorta şirketi almaya yönelik girişimlerimiz oldu. Grup olarak iki şirketin due-diligence'sini yaptık fakat sonrasında bu pazara girmemeye karar verdik. Araştırmalarımızda Türk sigorta pazarının karlı olmadığını gördük ve kültür olarakta buradan uzak olmamız bu kararımızda etkili oldu. Fakat şunun üstünü özellikle çizmem gerekir.  Grubumuzun yatırım şirketi NART'a ortak oldu."

Sigorta şirketi almak için çok erken

içbir pazarın karsız kalamayacağının altını çizen Reuter, "Türk pazarının da karlı bir döneme geçeceğine inanıyorum. Fakat bu bizim için uzun bir süreç ve bir sigorta şirketi almak gibi bir düşüncemiz yok. Amacımız geçmişi 13 yıl olan NART'ın gelişimindeki pozitif seyre bizim yapacağımız katkılar. Biz NART'ın büyümesine çok ciddi katkılar sağlayacağımızı, ilerde sigorta pazarına gireceğiz gibi bir karar için ise çok erken olduğunu düşünüyoruz. NART'ın başarısına katkı sağlayacağımız alanların başında inşaat veproje sigortaları geliyor ve burada ciddi bir birikimimiz var. Bu alanlarda ciddi katkı sağlayacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu. Reuter, grup olarak uzaktaki coğrafyalara yatırım yapma konusunda pozitif düşünceleri olduğunu fakat bu konuda kendilerini istekli görmediklerini de belirtti.

Bağımsızlığımızı etkilemeyecekler

NART Grubu Kurucu Başkanı ve CEO'su Levent Nart  da ortaklığın nasıl gerçekleştiğine yönelik şunları söyledi: "İlişkilerimiz 8 ay önce başladı. Şirketimize pazar hakkında bilgi almak için geldiler. Şirketimizi de incelediler ve daha sonra hisse almak istediklerini söylediler. Karşılıklı incelemeler sonrasında böyle bir ortaklığa karar verdik. Fakat VHV'nin bağımsızlığımızı etkileme niyetleri yok ve bunu çok net belirtiler. Yönetim kuruluna 2 üye verdiler. Bize ciddi destek olacaklarını düşünüyoruz. NART kurulduğundan bugüne daima kar eden bir şirket ve bu da ortaklıkta etken oldu. Ortaklıkta benim yüzde 60, VHV'nin yüzde 40 payı var " dedi.

Satıştaki amaç bölgesel güç olmak

Hisse satışındaki en önemli amacın  NART'ın Türkiye'den doğmuş bir marka olarak Avrasya, Ortadoğu  bölgesinde açacağı kendi ofisleri ile bölgesel güç  olması ve özellikle Türk yatırımcılarının global ihtiyaçları ile, uluslararası  brokerlik  ve sanayi kuruluşlarının  Kafkasya , Ortadoğu ve Yakın Doğu'da hizmetlerinde olmak olduğunu dile geteren Levent Nart, "NART, VHV Grubuyla yapılan birlikte bu ortaklığın kendilerine, 100 senelik sigorta ve brokerlik pazarında ve Almanya'nın inşaat sigortalarında bir numara olma deneyimi katıp, brokerlik pazarında paylarını yüzde 10'a, İnşaat sigortaları'nda  yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyoruz"diye konuştu.

Avrupa krizi hayat sigortalarını çok etkiliyor

Avrupa'daki ekonomik krizin sigorta pazarına etkilerini sorduğumuz Reuter, Avrupa'daki krizin önemli bir boyutta olduğunu fakat  bunun Türkiye'ye etkilerinin sınırlı kalacağını öngördüğünü belirterek şunları söyledi: " Kriz tabiki sigorta sektörünü çok etkiliyor. Almanya özelinde bakarsak büyüme çok sınırlı anlamda ilerliyor. Bizim gelirlerimizin bir kısmı finans gelirlerinden oluşuyor. Alman devlet borçlanma senetlerinde faiz yüzde 1.5 gibi çok küçük ve hem ülkenin büyümesi hem de finansal gelirlerin azalması sektörü olumsuz etkiliyor. Bu etkilere sektör genelinde hayat ve hayat dışı diye bakarsak bu etkiler birbirinden farklı. Krizin hayat sektöründe etkileri daha tehlikeli. Bakın biz Alman hayat sektörü olarak müşterilerimize minimumda yüzde 3.5 faiz ödememiz gerekirken, finansal yatırımlarımızdan yüzde 1.5 gibi bir kazanç sağlıyoruz ve bu durum enterasan bir gelişmeye neden olabilir. Yüzde 1.5 faizle yüzde 3.5'luk ödeme bizi çok zor duruma düşürüyor ve bu model tehlikede. Daha riskli bonolara tabiki girilebilir ama burada da müşerinin güvenliğini tehlikeye atamayız. Hayat dışı ise bu kadar kritik etkilenmiyor. Burada finansal gelirler düştüğü zaman sigorta fiyatlarını yükselterek bunun önüne geçebiliyorsunuz. Bu alanda karlı faaliyetlerimizi devam ettirebiliyoruz."

[PAGE]

"Almanya'nın ilk 15 şirketi içindeyiz"

VHV konusunda bilgi veren Uwe Reuter, 300'e yakın şirketin faaliyet gösterdiği Alman sigorta pazarının ilk 15'i içinde yer alan en itibarlı kuruluşlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Grubun Standart Poors Rating'lerine göre A "outlook stable" notlandırmasına sahip olduğu bilgisini veren Reuter, "VHV Grubu birkaç sigorta şirketinin birleşiminden oluşmuştur. Her oluşum kendi farklı pazarlarında uzmanlıklarıyla bağımsız hareket etmektedir. Bizim için genel prim hacmindeki büyüklüğümüzden ziyade faaliyet gösterdiğimiz spesifik segmentlerdeki büyüklüğümüz çok önemli. Bu pazar odaklı stratejimiz ile birlikte Almanya'da  inşaat ve proje sigortalarında yüzde 18'lik pazar payı ile ilk sırada, direk hayat sigortalarında yüzde 0.84'lük payla ikinci sırada, surety bond (teminat mektubu) sigortalarında 60 milyon euro prim hacmi ile dördüncü sırada, araç sigortalarında yüzde 4.4 pazar payı ile beşinci sıradayız. 3.3 milyon müşterimiz, 8.2 milyon sigorta poliçemiz, 2 milyar 378 milyon euro brüt prim gelirimiz var. İki bin 800 çalışanımız ve 14 bin aracı kurum ile çalışıyoruz.  Gayrimenkul ve Kaza Sigortası'nda Alman Sigorta Brokerleri tarafından ilk tercih edilen firma durumundayız. Grubumuzun Avusturya'da bir bağlı kuruluşu bulunurken,  İsviçre, İtalya gibi ülkelerde sigorta firmalarında hisselerimiz bulunuyor. Ayrıca Belçika, Fransa ve İspanya'da iş birlikteliklerimiz de var" dedi.

Almanya'nın notu düştü ama bunun altından kalkar

Almanya'nın notunun düşürülmesine yönelik görüşlerini sorduğumuz Uwe Reuter, "Not düşürülmei gerçekçi. Almanya'nın AB'nin lider bir ülkesi olması nedeniyle diğer ülkelerin dış borçlanmasında önemli bir rolü var. Bu ülkelerin yatırımlarında önemli bir hissesi olması nedeniyle böyle bir not düşürülmesi normal görülmeli. Fakat Almanya çok güçlü bir ülke. Belki bir takım kayıpları olacaktır ama çalışma ve tasarruf  gücü ile bu durumun altında kalkacaktır ve toparlanacaktır. En önemli konu tüm Avrupa'nın dış borçlanmasının  yüzde 27'si Almanya tarafından finanse edilmesi. Bunun mutlaka etkisi olacaktır ama henüz bir etkisini yaşamadık. Krizin nasıl sonuçlanacağını bilemiyoruz ve euro bölgesinden çıkacak ülke olacak mı bekleyip göreceğiz" şeklinde konuştu.

Broker pazarı daha hızlı büyüyecek

Türk sigorta pazarına yönelik beklentilerini sorduğumuz Levent Nart, sigorta pazarının geleceği iyi gördüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörde önümüzdeki 10 senede düşen bir enflasyon oranı altında yüzde 17'lik bir büyüme bekliyorum. Enflasyon daha da düşecek ve bu da net bir büyümeyi gösteriyor. Türkiye sigorta pazarında dünya genelinde 56'cı basamakta, genel ekonomik büyüklükte ise 16'cı sırada bu ara kapanacaktır.  Broker pazarının ise payı çok düşük pazarda yüzde 11 civarında bunun da yüzde 25'lere çıkmasını bekliyorum. Biz iki türlü büyümeden fayda sağlayacağız. Sigorta pazarı ekonomiden hızlı büyüyor, broker pazarı da ondan hızlı büyüyor ve bu iki taraflı ciddi bir büyüme yaşayacağımızı, arkamıza VHV gibi bir grubu da almak bizim için çok önemli bir kazanım diye düşünüyorum."

Akbank'tan ekonomiye 1 trilyon kredi desteği Starbucks'tan 'yeniden doldur' kampanyası: İkincisi bizden Çelik: Cumhurbaşkanı'mıza dönük tehditlerinin hiçbir hükmü yok Borsa günü düşüşle tamamladı Dilencinin günlük kazancı karşısında şaşıp kaldılar