Zorunlu Trafik Sigortası mağdur ediyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle büyükşehirlerde normal otomobillerin 4-5 katı olarak belirlenen ticari araç sigorta primlerinin esnafın belini büktüğünü ifade etti.

Abone ol

ANKARA - Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, trafikteki araç sayısının 17 milyon 569 bini, ehliyetli sürücü sayısının 23 milyon 760 bini aştığını ifade ederek, sürücülerin, bilinçli davranarak araçlarını sigorta yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. 

Sigorta şirketlerine, Zorunlu Trafik Mali Sorumluluk Sigortası prim tutarlarının serbestçe belirleme yetkisi verildiğini hatırlatan Palandöken, şunları kaydetti: 

"Bu yetkinin verilmesinin ardından, sigorta şirketleri bin 500 lira olan poliçeyi kaza yapmış ise 10 bin liraya kadar çıkarmaktadırlar. Ticari araçların şehir içinde küçük maddi hasarlı kazaları büyük maddi hasarlı kazaymış gibi sigorta primi yükseltiliyor. Minibüs, taksi, kamyon, kamyonet ve halk otobüsçüsü esnafdan, Zorunlu Trafik Sigortası için dudak uçuklatan rakamlar isteyen sigorta şirketleri var. 

2013 yılının ilk 6 ayında taksi, minibüs ve otobüslerden toplanan prim tutarı 230 milyon 834 bin 861 lira olurken, ödenen maddi-manevi ve tedavi tutarı 109 milyon 670 bin 141 liradır. Sigorta şirketlerinin 'ya bu primi ödersin ya da yapmayız' tutumu esnafımızı bıktırdı. Devletin yetkili kurumları primleri takip etmeli, yoksa haksızlığa uğruyoruz.  

Ayrıca, yapılan bu düzenleme, il ve ilçeler arasında bir ayrım yapmamaktadır. Yani Ankara'daki bir araçla Ankara'nın Bala ilçesinde aynı türden araç için ödenen prim aynı olmaktadır. Bu haksızlık bir an önce giderilmeli." 

JTI sigara grubuna zam geldi! En ucuzu kaç lira? Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak? İşte son durum... ABD yargısından Google'a kötü haber Elon Musk, OpenAI kurucularına yeniden dava açtı İnşaatta durgunluk devam ediyor, sektör destek bekliyor