Tofaş’ın performansına övgü

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, ilk yarı yılda gösterdikleri performans ile Fiat Başkanı Sergio Marchionne’den tebrik geldiğini belirtti.

Abone ol

İSTANBUL - Fiat dünyasında en kapasite açısından en verimli fabrikalardan bir tanesi olan Tofaş’a, Fiat Başkanı Sergio Marchionne’den övgü geldi. Geçtiğimiz aylarda yarıyıl değerlendirme toplantısına başkanlık yapmak üzere Türkiye’ye gelen Sergio Marchionne, Tofaş’ın yılın ilk yarısında gösterdiği performansı tebrik ettiğini belirten Tofaş CEO’su Kamil Başaran, söz konusu başarının proaktif hareket etmeleri sayesinde geldiğini ifade etti. Hafta içinde gazetecilerle yılın ilk yarısını değerlendirmek için biraraya gelen Başaran, ilk altı ayda otomobil ve hafif ticari araçtan oluşan toplam pazar yaklaşık 340 bin adetle bir önceki yıla göre yüzde 19,2 daraldığını hatırlattı. Bu süreçte, binek otomobil pazarı yüzde 15,6, hafif ticari araç pazarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,2 gerilediğini ifade eden Başaran, “Geçen yıl pazar 865 bin seviyesinde kapanmıştı. Bu yıl ekonomideki büyüme hızının yavaşlaması ve ÖTV artışının da etkisiyle toplam pazarın 780-800 bin (545-560 bin adet otomobil, 255-240 bin adet hafif ticari) adet seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

[PAGE]

Otomotiv sektörünün üretim ve ihracat açısından da geçen yılın altında bir seyir izlediğini ifade eden Başaran, bunda Avrupa’daki gerilemenin de önemli etkisi olduğunu vurguladı. Tofaş CEO’su Kamil Başaran şöyle devam etti: “İlk yarıda hem iç pazar hem de Avrupa pazarındaki daralmanın etkisi görüldü.

Avrupa (AB 27 + EFTA) otomobil pazarı ilk 6 ayda yüzde 6,3, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 11,6 daraldı. Bunun etkisiyle Türk otomotiv sanayi taşıt aracı üretimi yüzde 9,2, ihracatı ise yüzde 5,7 geriledi. Tofaş olarak bu yılın ilk yarısında başarılı bir performans sergiledik. Özellikle Türk otomotiv sektörünün en büyük ihraç pazarı olan Avrupa’daki krizi önceden görerek doğru hamleler yaptık. Proaktif davranarak ihraç pazarlarımızı çeşitlendirdik. Opel/Vauxhall markalarına yaptığımız
üretimle bu yıl Avrupa’daki önde gelen pazarlarımız arasına Fransa ve İtalya’ya ek olarak Almanya ve İngiltere’yi dahil ettik. Güney Amerika pazarına Doblo ve Fiorino ihraç etmeye başladık.

Ayrıca Rusya pazarındaki varlığımız ve ihracat hacmimizi artırmak için de çalışmalarımız sürüyor. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 84 bin adetten fazla araç ihraç ettik. İhraç pazarlarını çeşitlendirme stratejimiz olumlu sonuç verdi. Daha önce ihraç pazarlarımız arasında bulunmayan Peru ve Şili’ye bu yıl Arjantin dahil oldu. Böylece geçen yıl toplam ihracatımız içerisindeki payı yüzde 0,8 olan Güney Amerika’nın bu payı, 10 katlık artışla % 8 seviyesine yükseldi. Yine Almanya ve İngiltere pazarlarının toplam ihracatımızdaki payı da Opel ve Vauxhall markalarına yaptığımız üretimle birlikte yüzde 20’ye yükseldi. Dolayısıyla yeni pazarların toplam ihracatımızdaki payı yüzde 28’i buldu. Böylece toplam ihracatımızın yaklaşık 3’te 1’ini yeni pazarlar oluşturdu.”

[PAGE]

Kâr da arttı

Kamil Başaran, Tofaş olarak güçlü bir finansal yapıya sahip olduklarını belirterek, yılın ilk yarısında 3.4 milyar liralık net satış yaptıklarını söyledi. Başaran, şunları söyledi: “Tofaş
olarak yılın ilk yarısında 3,4 milyar TL’lik net satış gelirine imza attık. Net kârımızı ise yüzde 5,2’lik artışla 223 milyon TL’nin üzerine çıkarmayı başardık. Tofaş olarak hissedar ve yatırımcılarımıza değer yaratmayı sürdürdük. Bu 2011 yılsonundan bugüne kadar İMKB 100 endeksi yüzde 26,2 değer kazanmışken, Tofaş’ın hisse değeri yüzde 47,3 oranında artış gösterdi. Tofaş’ın şirket değeri de bu başarılı grafiğe paralel olarak yaklaşık 4.4 milyar TL seviyesine yükseldi.”

[PAGE]

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi Bir sigara grubuna daha zam geldi Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı