Tarihi 'petrol' toplantısına İran katılmadı

Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Doha'da petrol arzına dur demek için toplandılar.

Abone ol

Suudi Arabistan ve Rusya başta olmak üzere dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Doha'da petrolün kaderini belirlemek için bir araya geldi. Toplantıya Suudi Arabistan'ın üretimim dondurulması kararına İran'ın da destek vermesine yönelik ısrarından dolayı ara verildi.

Reuters'in ulaştığı taslak metne göre, petrol üreticileri üretimi 1 Ekim tarihine kadar Ocak ayındaki seviyelerde tutma konusunda anlaşmaya varacak. Toplantıya verilen aranın ardından oluşturulan yeni karar taslağında, anlaşmaya tüm OPEC ülkelerinin katılmasının gerektiği koşulu yer alıyor. Bu koşul İran'ın üretimi kısmaya İran'ın katılmaması durumunda anlaşmanın geçersiz olacağı şeklinde yorumlandı. Suudi Arabistan vekil veliaht prensi Muhammed Bin Selman, perşembe günü verdiği bir röportajda, petrol üretici ülkelerin kararı kabul etme durumunda, dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ülkesinin üretimi 10.3 milyon ila 10.4 milyon arasında sınırlayacağını söylemişti. Dün ise, İran'ın petrol bakanlığı yetkilisi, ülkesinin toplantıya katılmaları için "bir neden" görmediklerini çünkü üretimin Tahran'a karşı uygulanan uluslararası yaptırımlardan önceki seviyeye dönmesi gerektiğini söylemişti. 

Rosneft gözünü İran'a dikti 

Geçtiğimiz günlerde Gazprom'u geride bırakarak Rusya'nın en değerli şirketi olan Rosneft'in İran'daki petrol ve doğalgaz projeleriyle ilgilendiği bildirildi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ham petrol üreticisi Rosneft'in İran'da petrol ve doğalgaz projeleri üzerinde çalıştığını duyurdu. RIA haber ajansına konuşan Novak, " İran ile yatırım anlaşmaları imzalamadan projeler hakkında açıklama yapmak için henüz çok erken" dedi.

Milli okçu Mete Gazoz, Paris 2024'e veda etti SADAT'ın kurucusu Adnan Tanrıverdi hayatını kaybetti Etna Yanardağı lav püskürtmeye başladı: Uçuşlarda aksaklık Hazine haftaya bir ihale düzenleyecek Sağlık Bakanlığı'ndan sıcak hava uyarısı