"Otomotiv pazarı normalleşiyor"

OSD raporuna göre, 2011 yılında rekor taleple karşılaşan otomotiv pazarı, 2010 yılı düzeyinde seyrederek normalleşiyor.

Abone ol

İSTANBUL - Geçen yıl rekor taleple karşılaşan otomotiv pazarı, 2010 yılı düzeyinde seyrederek normalleşiyor. Ancak ocak-ağustos döneminde toplam üretim, azalan iç talep ve ihracat nedeniyle yüzde 11 oranında azaldı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) "Üretim-İhracat-Pazar Raporu"na açıkladı.

Rapora göre otomotiv sanayi, ihracat, iç pazar ve bunlara bağlı olarak üretim açısından ağustos ayında düşüş eğilimi gösterdi. 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 15 oranında azalarak 486 bin adede gerilerken, ihracat açısından yılın sekiz aylık döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ve otomobil ihracatı yüzde 10 oranında azalarak toplam ihracat 476 bin adet, otomobil ihracatı ise 265 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

İç ve dış pazarlardaki talep azalması üretime de yansıdı ve 2012 Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretim yüzde 11, otomobil üretimi ise yüzde 18 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam üretim 694 bin adede, otomobil üretimi ise 344 bin adede geriledi.

2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam pazar, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 15 oranında azalarak 486 bin adet düzeyinde gerçekleşirken, aynı dönemde otomobil pazarındaki düşüş yüzde 11 düzeyinde gerçekleşti ve pazar 330 bin adede geriledi.
Geçen yıl ile kıyaslandığında, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışı nedeni ile satışlardaki düşüş 2012 yılı ağustos ayında da devam ederken, ağır ticari araç talebinde de gerileme devam etti.

Bu dönemde, ticari araç ihracatı ise yüzde 10 düşüş ile 211 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Traktör ihracatı ise 10 bin adet düzeyine yükseldi.

2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde üretim minibüste yüzde 31, midibüste yüzde 12 oranında arttı. Küçük kamyonda yüzde 24, büyük kamyonda yüzde 13, otobüste yüzde 7 ve kamyonette ise yüzde 4 oranında azaldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OSD Başkanı Kudret Önen, "2011 yılında otomotiv sanayinde makroekonomik koşullar sebebiyle rekor bir taleple karşılaştık. 2012 yılının ilk 8 aylık döneminde ise 2011 yılında yaşanan bu yüksek talebin aksine pazar normalleşmeye başladı. Ekonomiyi yavaşlatmayı öngören politikalar ile pazarda beklendiği şekilde talep daralmaya devam ediyor. Bu durumda da talep 2011 yılının aksine bu yıl daha dengeli bir biçimde seyrediyor. Yılın sonuna doğru üretimin artarak 2012 yılında pazarın 2010 yılı toplam talebinin üzerinde kapanacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos ayında ihracatta meydana gelen gerilemenin asıl nedeninin tesislerdeki genel bakım çalışması sebebiyle üretime ara verilmesi olduğunu belirten Önen, ağustos ayında üretim azalmasının bir diğer sebebinin de temel ihracat pazarı Avrupa Birliği'nin talebinin de yüzde 8 civarında gerilemesi olduğunu kaydetti.

Kudret Önen, ekonomide yavaşlamayı öngören önlemlerin de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve içinde bulunulan bu ortamda talebi daha fazla sınırlayacak herhangi bir vergi artışından da mutlaka kaçınılmasını gerektiğininde altını çizdi.

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi Bir sigara grubuna daha zam geldi Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı