ÖTV indirimi geldi, sektör kredi desteği de bekliyor
Yeni ÖTV düzenlemesi araç fiyatlarında modeline göre 3 bin TL ile 14 bin TL arasında indirim sağlayacak. Düzenlemenin satışlara büyük bir etkisi olmayacağını belirten sektör temsilcileri, “En büyük sorun krediye ulaşmak. Bankalardan ve hükümetten bu desteği de bekliyoruz" diyor.
Abone olAysel YÜCEL
Kur artışıyla ağustos ayında yüzde 53 daralan otomotive hükümetten vergi desteği geldi. Satışları canlandırmak amacıyla ÖTV’ye tabi tutarlar yeniden belirlendi. ÖTV matrahının alt limiti 46 bin liradan 70 bin liraya, üst limiti de 80 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı. Sektör temsilcileri, yapılan düzenlemenin satışlara büyük bir etkisi olamayacağı görüşünde.
Tüketicinin en büyük sorununun aracı finanse edecek krediye ulaşmak olduğunu dile getiren otomotivciler, “Kredi faizleri çok yüksek ve bankalar kredi vermek konusunda isteksiz. Konuta verilen destek otomotive de verilmeli” diyor.
Alt limit 70 bin, üst limit 120 bin lira oldu
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile ÖTV’ye tabi ürünleri gösteren 2 sayılı listede, 8703 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) ürünler için ÖTV’ye tabi olan değerler yeniden belirlenerek, indirime gidildi. Buna göre, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen binek otomobiller için ÖTV matrahının alt limiti 46 bin liradan 70 bin liraya, üst limiti de 80 bin liradan 120 bin liraya çıkarıldı. Bu grupta ÖTV matrahı 70 bin lirayı aşmayan otomobiller için yüzde 45, matrahı 70 bin lirayı aşıp 120 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 50 olarak belirlendi. Matrahı 120 bin liradan fazla olanlarda ise ÖTV oranı yüzde 60 olarak uygulanacak.
Fiyatlarda %3.3-6.2 aralığında bir avantaj sağlıyor
Yeni düzenleme en ucuz araç için 3 bin TL, en pahalı araç için de 14 bin TL indirim anlamına geliyor. Düzenleme, anahtar teslim fiyatlarda yüzde 3.3-6.2 aralığında bir avantaj sağlıyor. Örnegin 108 bin TL’lik bir araç, yeni düzenleme ile 105 bin TL'ye iniyor.
Elektrik motoru da olup, elektrik motor gücü 50 kW’ı geçen motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyen araçlarda; yüzde 45 vergi oranına, ÖTV matrahı 85 bin lirayı aşmayan araçlar dahil olacak, bu matrah daha önceki tebliğde 50 bin liraydı. Yüzde 50’lik vergi diliminde ise ÖTV matrahı 50 bin -80 bin lira yerine 85 bin135 bin lira olarak belirlendi. Bu kategoride matrahı 170 bin lirayı aşmayan araçlar için ÖTV yüzde 100 olarak uygulanacak. Motor silindir hacmi 2000-2500 cm3 arasında olan elektrikli araçlarda (motor gücü 100 kW) da matrahı 170 bin lirayı aşmayan araçlar için ÖTV yüzde 100 olarak uygulanacak. İki başlık altında değerlendirilen ‘diğerleri’ için ise ÖTV oranları yüzde 110 ve yüzde 160 olacak.
Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün: Hafif ve ağır ticari araçlar için de benzer düzenleme bekliyoruz
Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızla yaptığımız görüşmeler doğrultusunda çok hızlı bir şekilde sektöre can suyu olacak ilk adım atıldı. Zaten hali hazırda pozitif bir hazırlık içinde olan bakanlığımız, bizleri kabul edip sektörel anlamda hassasiyetlerimize hızla kulak vererek gereken dolaylı ÖTV indirimini hayata geçirdi. Atılan bu adımı çok değerli buluyor ve sektör adına devletimize gönülden teşekkür ediyoruz. Binek otomobillere yönelik söz konusu düzenlemenin yanı sıra, hafif ve ağır ticari araçlar için de benzer düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirilip açıklanacağından hiç şüphemiz yok.
Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı E. Ali Bilaloğlu: Hurda teşviki artırılmalı ayrıca finansman desteği sağlanmalı
Otomotiv sektörüne uygulanan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) oranını belirleyen matrahlardaki bu artış, otomobil alma noktasında olan tüketiciler için olumlu bir gelişme. Ancak şunu belirtmemiz gerekir ki, sadece otomotiv sektörü değil, genel olarak tüm sektörlere baktığımızda, vergilerin yanı sıra Tüketici Güven Endeksi ve döviz kurlarındaki belirsizlik sektörler için çok önemli bir gösterge. Dolayısıyla, Türk lirasındaki oynaklığın azalması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve karar alıcıların da güven endeksinin artmasına yönelik kararları ve aksiyonları, ekonomik güvenin yukarı taşınmasını sağlayacak. Ayrıca hurda indirimi de sektörde uzun zaman beklenen bir konu idi. Hayata geçirildi fakat etkisi çok kısıtlı oldu. Bunun başlıca nedeni benzer şekilde sadece en düşük ÖTV dilimine giren modellerin çok sınırlı olmasıdır. Bu nedenle tüketicilerin bu fırsattan yararlanma imkanı çok kısıtlı. Benzer matrah düzenlemesinin burada da yapılması gerekiyor. Diğer ihtiyaçlar ise taşıt kredilerine uygulanan vadelerin uzatılması ve ticari araçların kiralanmasına imkan tanıyacak düzenlemenin yapılması.
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu: Kredi konusunda bankalardan da destek bekliyoruz
ÖTV matrah limitleri değişikliğinden memnuniyet duyuyoruz. Düzenleme ile araç fiyatlarında 4 bin ila 14 bin lira arasında bir gerileme olacak. Otomotiv sektörünü canlandırması için yapılacak düzenlemelerin 3 bacağı var. Bunlardan ilki olan ÖTV matrah artışı için yetkililere teşekkür ediyoruz. Ancak bu düzenlemenin piyasalarda karşılık bulması ve sektörde işlerin yavaş yavaş toparlaması için hurda teşvikinin artırılması ve bankaların finansman tarafına destek çıkması da gerek. Bankalar sektöre kredi vermekten ciddi manada imtina ediyor. Kredi ret oranları otomotiv perakendeciliğinde tarihinin en yüksek seviyesine geldi. Her 10 başvurudan 7’si reddediliyor. Bunca yıl otomotiv sektörü perakende finansmanının en büyük sağlayıcısı konumundaydı. Bugün bankalar bu işi fonlamayı ciddi manada bırakmış vaziyette. Dolayısıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) vasıtasıyla bankaların ellerini taşın altına koyması lazım. Sayın Mehmet Ali Akben çok yapıcı bir başkan, düzenlemelerin BDDK’yı da işin içine alarak bize katkı vermesini istiyoruz. Düzenleme yıl sonu satış rakamlarını artırmayacak, ancak 625 bin bandının yakalanmasına vesile olacak. Türkiye otomotiv pazarı büyüklüğünün geçen yıl 985 bindi. Bu yıl 600-625 bin bandında olan otomotiv pazarı, gelecek yıl için en iyimser verilere baktığımızda 400- 450 bin bandını gösteriyor.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Haydar Bozkurt: Otomotiv satışlarına %5 ila %10 arasında etki eder
“ÖTV tutarlarının yeniden belirlenmesini olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Sektörümüze doğrudan katkısı olacak. Kurlara baktığımızda yılbaşından bu yana yüzde 70 oranında bir artış yaşandı. Henüz bu artış stoklardan dolayı otomobil fiyatlarına bire bir yansımadı. ÖTV baremlerinde ise ortalama yüzde 48-50 gibi bir güncelleme söz konusu. Bu anlamda, kur artışının gerisinde kalmış olsa da, yine de olumlu katkısı olacaktır. Önümüzdeki aylarda eski kur maliyetli stokların eriyip yeni araçların gelmesiyle, fiyat artışları söz konusu olacaktır. Bununla birlikte faizlerin yüksekliği de tüketiciyi hala düşündürüyor. Bunun yanında; Motorlu Taşıtlar Vergisi, Hurda Teşviği ve engelliler için matrahlarda bir değişim olmadı. Bu değişim olursa bunun yansımaları da olumlu olacaktır. Yeni düzenleme anahtar teslim fiyatlarda yüzde 3.3-6.2 aralığında bir avantaj sağlıyor. Yeni ÖTV düzenlemesinin kalan dönemde otomobil satışlarını pozitif olarak yüzde 5-10 arasında etkileyeceğini düşünüyoruz.
Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak: Finansal maliyetimiz 4 kat arttı, kredi bulmak zorlaştı
Şu anda ÖTV matrahlarının güncel artışa göre revize olması çok olumlu bir hareket. Buna ilave olarak beklediğimiz diğer adımların da atılacağına inanıyoruz. Sonuç itibarı ile satışları coşturacak bir adım olarak görmesek de, ortadaki sıkıntıya bir çare yaratmak için hükümetin elindeki sınırlı imkanlardan birini kullanmış olmasını, iyi niyetle atılmış bir adım olarak görüyorum. Ancak en büyük sorunlardan biri finansmana ulaşmak. Finansman maliyetleri de yaklaşık 4 kat arttı. Kredilerin bulunurluğu da azaldı. Artık herkes kredi de alamıyor.
S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak: Sesimiz duyulmuş ama kalıtımsal değişiklik şart
Yürürlüğe alınan düzenleme sektörde mutlaka bir pozitif etki yaratacaktır, ancak orta ve uzun dönemde bu matrah ayarlanması yerine kalıtımsal bir değişiklik çok daha önem arz ediyor. Özellikle bankaların otomobil kredilerine verecekleri bir destek paketinin kanımca çok daha sonuç odaklı olacağını düşünüyorum. Gene de sektör adına sevindirici bir gelişme. Sektörün sesinin duyulduğunun bir göstergesi.
EY Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Serdar Altay: Yeni fiyatlar düşünüldüğünde çok sınırlı bir iyileştirme
Yeni düzenleme kayıpları tamamen geri getirmese de da yine de sınırlı bir şekilde satışlarda canlanmaya yol açacak. Eskiden vergisiz satış fiyatı 65 bin TL olan ve motor hacmi 1600 cm3’ün altında olan bir aracın ÖTV ve KDV dahil satış fiyatı 115 bin TL iken, yeni düzenleme ile bu fiyat 111 bin 215 TL oluyor. Ancak bu indirim oranı son dönemlerdeki fiyat artış oranları ile mukayese edildiğinde çok sınırlı bir iyileştirme.