Otomotiv, yeni teşvikle vites yükseltecek

Bakan Çağlayan, öncelikli yatırımlar kapsamına aldıkları otomotiv sektöründe yatırımlar için üreticiler ve yan sanayi ile görüşeceklerini söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörünün 2023 yılı hedeflerini yakalaması ve cari açığın düşürülmesi amacıyla, sanayiden gelen talepler üzerine yatırım teşvik sisteminde değişiklik yaptıklarını ve otomotivi öncelikli yatırımlar kapsamına aldıklarını, yatırımlar için bugün ve gelecek hafta ana sanayi ve yan sanayi şirketleriyle görüşeceklerini açıkladı.

Çağlayan ayrıca, otomotiv sanayinde 2009 yılı Ağustos ayından 2013 yılı Ocak ayı sonuna kadar olan dönemde otomotiv sektörünün 421 yatırım teşvik belgesiyle, 12.3 milyar liralık yatırım yapmayı ve 27,000 kişilik istihdam sağlamayı taahhüt ettiğini söyledi.

Yatırım teşvik sisteminde yapılan düzenlemeyle otomotiv sanayii yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına alırken, 300 milyon lira üzeri motorlu araç, 75 milyon lira üzeri motor ve20 milyon lira üzeri aksam ve parça yatırımları, vergi ve diğer teşviklerin en yüksek olduğu beşinci bölge imkanlarından yararlanacak.

Çağlayan, 'Yeni Teşvikler Işığında, Otomotivde Yeni Hedefler' konulu toplantıdaki konuşmasında, "Gelen bazı talepler ve şikayetler üzerine yol haritamızı belirledik. Öğleden sonra ve önümüzdeki hafta ana sanayi ve yansanayi temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Firmalarımızla tek tek görüşeceğim. 2023 hedeflerini yakalamak mecburiyetimiz. Sektörün ihtiyaç duyduğu bazı üretimleri Türkiye'de yapmamız gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Motor, aksam-aktarma organları ve elektronik devresi yazılım kısmı maliyetlerin neredeyse maliyetlerin yüzde 20'siyle yüzde 40'ı arasında değişiyor. Sektör Geçen yıl 5 milyar dolar ithalat yapıp dışarıya döviz göndermek zorunda kaldı."

TİM Başkanı Büyükekşi: Yeni Teşvik Yasası, yeni açılımlara vesile olacak

[PAGE]

TİM Başkanı Büyükekşi: Yeni Teşvik Yasası, yeni açılımlara vesile olacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektöründe 2023'te 75 milyar dolar ihracat hedefini son derece gerçekçi bir hedef olarak gördüğünü belirtti. Büyükekşi, Yeni Teşvik Yasası'nın, stratejik sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda yeni açılımlara vesile olacağını belirterek, "Bugün otomotiv sektörünün Türkiye'deki geleceği için çok önemli bir başlangıç noktası olacak" diye konuştu.

Yeni Teşvik Yasası'nın sadece illere ve bölgelere yönelik olmadığına, yasayla birlikte stratejik yatırımların da desteklenmesinin önünün açıldığına dikkati çeken Büyükekşi, daha sonra bu teşvik paketinde bir takım revizyonlara ihtiyaç duyulduğunu, TİM olarak birliklerden gelen talepleri Ekonomi Bakanı'na ilettiklerini ve taleplerinin haklı bulunarak bir takım değişikliklere gidildiğini söyledi.

Büyükekşi, şimdi otomotiv sektörü için de aynı şekilde gelişmeleri beklediklerini dile getirerek, "Çünkü otomotiv sektöründe yatırımların, üretimin ve ihracatın artmasını çok önemsiyoruz. Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltması ve cari açığı düşürmesi de bizim için kritik bir öncelik. Cari açığı azaltmak için şimdi ithal ettiğimiz bazı girdileri ülkemizde üretmemiz gerekiyor. İşte bu yüzden bakanlığımızın hayata geçirdiği GİTES ve yeni teşvik yasası gibi projeler büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Otomotiv sektöründe yerlilik oranının arttırılmasını önemsediklerini belirten Büyükekşi, "Ne kadar fazla üretimi yurt içinde yapabilirsek, sektör o denli ölçek ekonomisi yakalar, karlılığını arttırır, katma değer üretir, istihdamı yükseltir, cari açığı düşürür" dedi.

Otomotiv sanayinin imalat sanayi içinde de büyük öneminin olduğunu ifade eden Büyükekşi, otomotiv sektörünün bir çok alt sektörle entegre çalıştığını, tedarikçilerini kimyadan tekstile birçok alt sektörü kapsadığını söyledi.

Büyükekşi, bu yüzden otomotiv sektörünün verimli çalışmasının, yüksek teknoloji kullanmasının diğer sektörler için de önem taşıdığına dikkati çekti. Otomotiv yan sanayisinin de çok başarılı olduğunun ve global zincirlerle çalışan otomotiv sektörü üreticilerinin uluslararası standartlarda ürün üretmeye hazır hale geldiğinin altını çizen Büyükekşi, "Yeni Teşvik Yasası, stratejik sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda yeni açılımlara vesile olacak. Temenni ediyorum ki, bugün; otomotiv sektörünün Türkiye'deki geleceği için çok önemli bir başlangıç noktası olacak" değerlendirmesinde bulundu.

(Reuters - AA)

Dışişleri'nden İsrailli bakan Yisrael Katz'a sert tepki Aile destek ödemeleri için tarih verildi Üniversitelere 'sahte diploma' uyarısı DSÖ'den endişe yaratan Covid-19 açıklaması ABD Başkan Adayı Harris yardımcısını açıkladı!